Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dobré vzdelanie pre všetkých

.martin Mojžiš .časopis .rozhovor

Minulý týždeň prišla na Slovensko otvoriť druhý ročník programu Teach for Slovakia. Nikto povolanejší prísť nemohol. Zakladateľka programov Teach for America a Teach for All. Wendy Kopp.

.o čo vlastne ide v programoch Teach for All?

Hlavná idea je jednoduchá: snažíme sa priviesť čo najviac budúcich lídrov k aktívnemu presadzovaniu myšlienky, že všetky deti – nezávisle od toho, do akého prostredia sa narodili – by mali mať možnosť získať výborné vzdelanie a naplniť svoj skutočný potenciál. Robíme to tak, že sa snažíme naverbovať absolventov vysokých škôl s rôznym akademickým pozadím a kariérnymi záujmami a presvedčiť ich, aby šli na dva roky učiť do problémových a znevýhodnených komunít. Ide nám jednak o okamžitý dopad na tie deti a jednak o veľmi dôležitý dlhodobý dopad na týchto našich učiteľov. Základná idea je, že za dva roky v programe získajú skúsenosť, ktorá ich bude ovplyvňovať aj v čase, keď budú lídrami vo svojich komunitách. Konečným cieľom je vybudovať v rámci jednotlivých krajín ras­túcu líderskú silu, ktorá sa bude usilovať o to, aby každé dieťa malo kvalitné vzdelanie.

.celý tento nápad pochádza z USA. Ako to vlastne vzniklo?

V roku 1989 som to navrhla vo svojej bakalárskej práci. Potom som založila organizáciu Teach for America a hneď od začiatku sme začali veľmi rýchlo rásť. V rámci jedného roku sme mali päťsto ľudí, ktorých sme pripravili a vyslali na šesť rôznych miest. To bolo naše členské jadro. Dnes má Teach for America dvadsaťšesť rokov a ročne naberá tisíce ľudí, ktorí idú na dva roky učiť. Nejde nám však v prvom rade o tieto dva roky. Aj tie majú svoj význam, ale to samo osebe nedokáže priniesť dostatočnú zmenu. To, o čo nám v súvislosti so školstvom ide, je budovanie líderstva (leadership development). To, čo urobia títo mladí ľudia pre školstvo počas dvoch rokov účasti v programe je dôležité, ale ešte dôležitejšie je, čo urobia neskôr, po tých dvoch rokoch.

.o niečo podobné sa v iných krajinách snažia programy združené v sieti Teach for All. Ako vznikla táto sieť?

Asi desať rokov som bola sústredená iba na Teach for America, snažila som sa náš program zlepšovať a zväčšovať, pretože v našej krajine máme veľké problémy, ktoré treba riešiť. Ale cítila som, že podobné je to aj inde vo svete, a tak som začala rozmýšľať aj o iných krajinách. A nielen rozmýšľať. Najprv vznikla v Británii organizácia Teach for UK a potom trinásť ďalších, napríklad Teach for India, Teach for Lebanon a tak ďalej. Nakoniec to viedlo k vytvoreniu networku Teach for All, čo je sieť nezávislých lokálne založených a financovaných organizácií, ktoré adaptujú náš program pre svoje krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite