Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Grécko by malo ostať v eurozóne

.martin Wolf .časopis .téma

Odchod Grécka by znamenal neodvratnú a trvalú destabilitu eurozóny. Najdôležitejšou otázkou však ostáva, či sú členovia menovej únie ochotní žiť s rizikom, že eurozónu možno opustiť. Podľa mňa by to chcieť nemali.

aké kroky by teraz mala eurozóna podniknúť? Vo svojom nedávnom článku som dospel k záveru, že Gréci by mali hlasovať za „áno“ dohode s veriteľmi. Oni sa namiesto toho rozhodli výraznou väčšinou odmietnuť podmienky dohody, ktorá bola stiahnutá. Čo to vlastne znamená? A ako by mala na túto situáciu reagovať eurozóna? Zdá sa, že mnohí z tých, ktorí volili, veria, že ich odmietnutie bude viesť k zmene prístupu zo strany eurozóny.

Veria, že ich partneri si uvedomia brutalitu svojho prístupu a prísnosť požiadaviek a Grécku poskytnú financie, ktoré potrebuje, aby mohlo slobodne používať euro. Ale väčšina ich partnerov vníma tento výsledok ako pokorujúcu prehru. Preto je pravdepodobnejšie, že tento výsledok vyústi do konfliktu medzi povzbudeným Gréckom a jeho čoraz rozzúrenejšími veriteľmi.

Tento konflikt by viedol k takzvanému tichému odchodu. Banky by sa neotvorili a vláda by vytvorila nejakú formu (údajne dočasného) platidla. Neskôr by si však ľudia uvedomili, že z dočasných opatrení sa stali trvalé. A nakoniec, hoci po nekonečnom handrkovaní by Grécko aj prešlo na novú menu, stále ostáva v Európskej únii.

.nie je to obyčajná centrálna banka

Iba jedno (alebo viacero) z týchto troch riešení by mohlo zabrániť odchodu. Po prvé, Gréci by mohli na neurčitý čas fungovať aj bez toho, aby sa banky otvorili, čo nie je nemožné. Len nepravdepodobné. Po druhé, Európska centrálna banka by mohla aj naďalej núdzovo nalievať peniaze do gréckeho bankového systému. Ak by ECB bola typickou centrálnou bankou, bolo by to presne to, čo by urobila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite