Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nech Gréci odídu, ale netrestajme ich

.gideon Rachman .časopis .téma

Atény a eurozóna vyzerajú na smrť rozhádané. Uprostred hromov-bleskov už trošku zaniká skutočnosť, že práve teraz majú jeden nesmierne dôležitý spoločný záujem. Zabezpečiť, aby grexit prebehol čo najbezbolestnejšie.

Hlasovanie v referende uvítali davy na námestí Syntagma v Aténach hurónskym jasotom. Fontány sa kúpali v červenom svetle reflektorov, zástavy viali, ľudia spievali vlastenecké piesne, premiér Tsipras si mohol blahoželať, lebo jeho posolstvo o hrdosti na vlasť očividne zabralo. Jedna mladá žena sa mi v tej-trme vrme zdôverila: „Viete, v skutočnosti som hlasovala ÁNO. A aj tak sa niečo vo mne raduje, že Grécko povedalo NIE. Sme malá krajina, ale máme za sebou veľké dejiny. Toto bolo o našej dôstojnosti. Pri pohľade na oslavy však človeka voľky-nevoľky obchádzalo zlé tušenie. Ak sa Grécko rýchlo nedohodne so svojimi veriteľmi, jeho banky o pár dní skolabujú a krajina sa ocitne na novom dne ekonomickej mizérie. Hrdosť a dôstojnosť môžu veľmi rýchlo vyprchať, ak sa vyparia pracovné miesta a úspory Grékov.

.zlý odhad Tsiprasa

Tsipras svojim krajanom sľuboval, že od Európy pre nich vyjedná lepšie podmienky dohody. No ak tomu sám skutočne verí, tak veľmi zle odhaduje politiku Európskej únie. V skutočnosti je teraz vysoká pravdepodobnosť, že veritelia Grécka zaujmú tvrdé stanovisko. Sú totiž rozčúlení a majú Grécka plné zuby. A, čo je ešte dôležitejšie, mnohí sú tiež presvedčení, že dlhodobé prežitie jednotnej európskej meny závisí presne od toho, či dokáže prinútiť krajiny, aby rešpektovali spoločné pravidlá, udržiavali vyrovnané rozpočty a splácali svoje dlžoby. A povedia si, že ak je preto teraz nutné exemplárne vytrestať Grécko, nuž, tak to jednoducho treba spraviť.

Tragédia spočíva v tom, že grécka vláda aj veritelia Grécka nesprávne chápu vlastné záujmy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite