Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .téma

Celú jar som premýšľal, ako o Jánovi Husovi hovoriť s bystrou trinásťročnou osobou. Písal som o ňom knižku pre detské nakladateľstvo (vyjde dúfam pred Vianocami). Dá sa rozprávanie z doby, keď Európa žila vierou, preložiť do dnešnej reči?

Vyšli mi z toho jednotlivé príbehy. O pýche európskej elity, ktorá v roku 1378 vytvorí dvojpápežstvo. Nechtiac tým vyvolá otázku poslušnosti (ktorého pápeža počúvať? a ktorého vladára? zostane potom ako jediná istota Biblia? alebo časom človek zahodí aj ju?). Príslušníci elity si mysleli, že sa v úzkom kruhu rieši čisto politický problém, ale rozpútali ničivé sily, aké si ani nevedeli predstaviť.

O uhorskom kráľovi Žigmundovi: ako vladár môžeš dokázať veľké veci, keď máš veľké sny, vieš riskovať a obklopíš sa schopnými ľuďmi. Ale keď nebudeš mať aj pevnú hodnotovú kotvu, veľký cisár z teba nakoniec nebude.

O univerzite: aké ťažké je – už v roku 1409 – udržať slobodné prostredie, v ktorom je radosť sa spolu prieť. A ako málo stačí, aby sa spor o idey preklopil v spor o osoby, takže časť majstrov tresne dverami a založí vlastnú školu. Ani tá stará, ani tá nová univerzita však už nikdy nedosiahnu stratenú pestrosť.

O intelektuáloch: nie je fascinujúci Jeroným Pražský, majster štyroch univerzít, ktorý v Kostnici najprv odvolá („bál som sa ohňa,“ priznal úprimne), ale potom sa vzchopí a ide na smrť? A nie je varovný Štěpán z Pálče, Husov priateľ, ktorý spolu s ním vyznával buričské učenie Johna Wycliffa, ale po zážitku väznenia sa ho zriekol a nakoniec až posadnuto pomáhal Husa odsúdiť?

O Husovi samotnom: Nebol taký rečník ako Jeroným ani taký teológ ako Štepán, zato bral idey tak vážne, že podľa toho, čo považoval za pravdu, žil a nakoniec aj zomrel. Ručil za slová vlastným príbehom. Pokiaľ naň Česi a Slováci vďaka tomu aj po 600 rokoch spomínajú, nemajú zlý vkus.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite