Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti

.časopis

Spochybnenie nezávislosti?
Z Moskvy zaznelo spochybnenie nezávislosti pobaltských krajín. Dvaja poslanci Štátnej dumy podali podnet na ruskú generálnu prokuratúru, aby preverila, či bolo poskytnutie nezávislosti Estónsku, Lotyšsku a Litve v roku 1991 legálne. Nezávislosť trom krajinám udelila vtedajšia Štátna rada ZSSR, ktorú založil sovietsky líder Michail Gorbačov. Informácia vyvolala v Pobaltí vážne znepokojenie. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite vyhlásila: „Nezávislosť sme získali krvou a obeťami litovského ľudu. Nikto nemá právo ohrozovať ju.“ Kremeľ sa po pár dňoch od podnetu dištancoval. „Nie sme oboznámení s touto iniciatívou,“ vyjadril sa hovorca Kremľa Peškov. Vzťahy Ruska s pobaltskými štátmi sú však napäté už od anexie Krymu, keď Vladimír Putin vyhlásil, že Moskva má právo zasiahnuť vojenskou silou na ochranu rusky hovoriacej populácie v zahraničí. Preto tieto ubezpečenia Pobaltie neupokojili.
.mg

Internet aj americké veľvyslanectvo

Na viacerých miestach v centre Havany začalo minulý týždeň fungovať wifi. Desiatky mladých ľudí s notebookmi, tabletmi či smartfónmi skúšali, ako pripojenie funguje. Signál je údajne prijateľný, no pripojiť sa možno až po registrácii u štátnej telekomunikačnej spoločnosti a pripojenie je pre bežného Kubánca drahé. Kuba tento mesiac obnoví diplomatické vzťahy na najvyššej úrovni s USA. Obe krajiny si navzájom otvoria veľvyslanectvá. Podľa Baracka Obamu ide o historický krok, hoci nezhody medzi oboma krajinami sú naďalej hlboké. Obama tvrdí, že izolácia Kuby mala opačný efekt, ako bolo zamýšľané. Havana požaduje, aby s obnovením diplomatických vzťahov bolo zrušené aj hospodárske embargo. Žiada tiež zastaviť vysielanie „podvratných“ televíznych a rozhlasových staníc na Kubu z USA, ako aj návrat vojenskej základne na Guantanáme pod kubánsku správu.
.eč

Matovič sa spojil s Lipšicom

Obyčajní ľudia Igora Matoviča a strana NOVA Daniela Lipšica sa dohodli, že do marcových parlamentných volieb pôjdu spoločne. To, či sa k tejto predvolebnej koalícii pridá aj strana Sloboda a Solidarita, je stále nejasné. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť na jeseň. Proti spojenectvu so Sulíkovými liberálmi sa však stavia konzervatívnejšia časť politikov OĽaNO. „Oceňujem, že kolegovia z OĽaNO sa rozhodli pre koalíciu napriek tomu, že sa proti nim spustí paľba blogerov či médií, ktoré vlastnia finančné skupiny,“ komentoval vznik predvolebného spojenectva predseda strany NOVA Daniel Lipšic. Poprel tiež informácie, že by členovia jeho strany masovo vstupovali do KDH, tak ako o tom hovoril jeho predseda Ján Figeľ. Medializované prieskumy verejnej mienky naznačujú, že volebné preferencie koalície NOVA a Obyčajných ľudí by sa mohli pohybovať okolo desiatich percent.
.jm

Antisobnosť týždňa
Rozhodnutie Štefana Harabina o policajnej inšpekcii označil iný senát Najvyššieho súdu za pochybný. Harabin tvrdil, že policajná inšpekcia zriadená pod ministrom vnútra je v rozpore so zákonom. Sudcovia Kliment, Karabín a Szabo tvrdia opak. Harabinovo fungovanie na Najvyššom súde je čoraz otáznejšie.

Citát
.grécky minister financií Varoufakis „Nie je čas hovoriť o porážke.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite