Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter má pravdu

.časopis .téma

Na naše otázky odpovedal center Los Angeles Kings Michal Handzuš.

Na naše otázky odpovedal center Los Angeles Kings Michal Handzuš.


.peter Šťastný nám povedal, že hráčov NHL treba skoro vždy dlho prehovárať, aby išli hrať na majstrovstvá sveta. Bolo to tak aj v tvojom prípade?

Peter má pravdu v tom, že keď som išiel na moje prvé majstrovstvá do Petrohradu, tak som o tom zo začiatku nechcel ani počuť. My sme vtedy so St.Louis vyhrali prezidentov pohár, boli sme najlepšie mužstvo základnej časti, mali sme ambície vyhrať Stanleyho pohár a vypadli sme v prvom kole. Bolo to obrovské sklamanie a keď ma Peter volal na majstrovstvá, tak som si vôbec nevedel predstaviť, že by som mal ísť hrať hokej. Vtedy som mu povedal, že nie, že nemám chuť. A potom mi viackrát volal, a to až dovtedy, kým som nepovedal, že pôjdem. Čiže v tomto prípade to naozaj bolo tak.


.vo verejnosti znie takmer unisono, že veľkú časť zodpovednosti za súčasný stav má prezident zväzu Juraj Široký. Z ľudí od hokeja to však okrem Petra Šťastného nikto jasne nepovedal.  Prečo je to tak?
Čo sa verejnosti týka, tam je to celkom logické. Verejnosť vníma Slovenský zväz ľadového hokeja ako ten článok, ktorý rozhoduje o dianí v hokeji a je zodpovedný za jeho napredovanie. Keď hokej nie je na tej úrovni, ako si verejnosť predstavuje, tak je prirodzené žiadať odstúpenie toho, kto ho vedie. Čo sa mňa týka, aj ja si myslím, že zväz je spoluzodpovedný za súčasný stav, ale nemyslím si, že je zodpovedný len on sám. Tá zodpovednosť je rozložená na viacerých článkoch. Ale fakt je, že zväz určuje líniu a hoci veľa vecí urobili dobre, veľa iných vecí urobili zle a nesystematicky. Či má odísť Široký? Tak na to neviem jednoznačne odpovedať. Ale určite je aj on zodpovedný, takže nevravím, že nie. V mnohých veciach má Peter pravdu. 

.čo sa to vlastne deje s naším hokejom?
Ja si nemyslím, že sa to deje len s hokejom, ja si myslím, že sa to deje s celým naším športom.  Vezmime si, koľko našich športovcov chodí na olympiády, či už letné alebo zimné. Lyžovanie, skoky na lyžiach, atletika, hádzaná, basketbal, všetko ide dolu vodou. Futbal, ktorý je najpopulárnejší, sa nevie presadiť. Hokej bol úspešný a populárny, ale povedzme si na rovinu, že to bola ešte práca Československa. My sme v podstate posledný produkt Československa. Vtedy bol systém dobrý a v Čechách si ho ponechali. Tam ide, napríklad,  výťažok zo Sazky priamo do športu a nie do štátneho rozpočtu. U nás sa to zrušilo a ja si myslím, že takto ide do športu neporovnateľne menej peňazí. Keby sa tu aspoň vyšlo v ústrety sponzorom, aby mohli jednoduchšie dávať peniaze do športu. To by sa dalo spraviť vhodnými obchodnými zákonmi, ale na to tu jednoducho nie je vôľa. Pozrime sa, koľko štadiónov sa vybudovalo v Čechách, koľko tartanových dráh, koľko lyžiarskych stredísk. A porovnajme to s nami. Tam by sme podľa mňa mali hľadať zdroj problémov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite