Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štvrtáci

.časopis .téma

Roman Mega chytal v Slovane Bratislava, aj v

Roman Mega chytal v Slovane Bratislava, aj v rôznych kluboch v Poľsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku. Má na konte štyri reprezentačné štarty, v zápase proti Kanade na Svetovom pohári v roku 1996 bol vyhlásený za jednu z troch hviezd zápasu. Dnes trénuje chlapcov vo svojom vlastnom klube.


.akých starých chlapcov trénujete?
Štvrtákov. Ja mám v podstate súkromný klub a hráme českú ligu. Tam sme zaregistrovaní a hráme ich súťaž.

.prečo tam?
Lebo tam hrajú deti normálny hokej. Na Slovensku hrajú štvrtáci tretinkový hokej, ktorý sa hrá v jednej tretine na šírku normálneho ihriska. Hrajú štyria na štyroch, takže tam nie je center, nie je tam poriadne ani obranca a každý dotyk telom je vlastne faul. A hráči ani nemusia korčuľovať, pretože s tými dnešnými hokejkami už dokážu dať gól aj spoza vlastnej brány. Tomu chudákovi v bráne súpera, ktorý sa ani nemá ako orientovať. My sme ako deti také niečo v živote nehrali. Pokiaľ ja viem, tak sme to prebrali od Talianov, je to nejaký taliansky model.

.od Talianov? My sa učíme hrať hokej od Talianov?
Vyzerá to tak. V Čechách hrajú už tretiaci na celé ihrisko. A to ten tretinkový hokej nie je všetko. Okrem toho tu máme všelijaké ďalšie čudné pravidlá, čo sa v ktorej vekovej kategórii môže a čo nie. 

.aké napríklad?
Podľa pravidiel zväzu musia hrať všetci hráči. A všetci musia byť na ľade rovnako dlho. Lepší, horší, všetci rovnako. Takže tí lepší nemôžu utiecť vyššie, musia počkať na tých horších. Brankár sa musí meniť v strede zápasu. Musí sa hrať na štyri päťky, ktoré sa musia po minúte striedať. A tak sa to hrá ešte aj v siedmej triede. To sú štrnásťroční chlapci. Ako potom môžeme chcieť od šestnásťročných, aby vedeli striedať.


.prečo je to tak?
Lebo to tak niekto povedal. Niekto tie pravidlá vymyslel a niekto ich schválil. U nás môžu striedať počas hry až ôsmaci. Bol som sa pozrieť na majstrovstvá Slovenska deviatakov, dva góly tam chlapci dostali len preto, že si neuvedomili, že v druhej tretine majú striedačku na inej strane. Všade sú normálne pravidlá, len u nás máme niečo špeciálne. Napríklad nemôžeme hrať power-play. Tak ako tréner naučí tých chlapcov, že majú hrať o výsledok?

.aké sú u nás podmienky pre fungovanie takého súkromného štvrtáckeho mužstva?
Zlé. Napríklad v Bratislave nemáme kde trénovať. Raz do týždňa chodíme do Trnavy, lebo tam sme dostali ľad. Tu sme nedostali ľad nikde. Teda dostali by sme ho, ale o dvanástej napoludnie. Lenže tie deti chodia do školy. Dieťa, ktoré chodí do tretej či štvrtej triedy, predsa nemôže hrať cez obed hokej. To by bolo od rodičov hlúpe a nezodpovedné, keby mal už v tomto veku hokej prioritu pred školou.

.to je s tým ľadom fakt také zlé?
Áno. A v Ružinove pritom stojí nový štadión, na ktorom sa netrénuje. My tam máme žiadosť už dva roky. A prečo sa tam netrénuje? Mne povedal Jano Filc, že vraj preto, lebo sú tam vysoké mantinely. No ale všetkým je nám jasné, ako sa to myslí. Zrejme sú tam nejaké nevysporiadané finančné záležitosti, tak to stojí. Jednoducho sa tam netrénuje.

.ako fungujete po finančnej stránke?
Deti platia tritisíc korún mesačne a občas sa nájde aj nejaký sponzor.

.stačí to?
Ako kedy. Sú mesiace, keď prerobíme. Autobusy nás napríklad stáli pol milióna. Ľad v Bratislave stojí päťtisíc za hodinu. Fungujeme asi ako taký malý obchodík.

.prečo to vlastne robíte?
V podstate je to taká zodpovednosť. Tie decká u mňa začínali, ja som ich učil prvé veci, tak už ich chcem doviesť aj niekam ďalej.

.ale prečo ste s tým vôbec začínali?
Pretože to viem robiť. A pretože ma to baví. Robil som to aj vonku, vždy v tých kluboch, v ktorých som hrával.

.neláka vás trénovanie mládeže v niektorom z ligových klubov?
Ja keby som chcel trénovať chlapcov v Slovane alebo v Nitre, tak musím mať trénerskú licenciu skupiny A. To znamená, že by som musel tri roky trénovať ako tréner skupiny C, potom by som si musel urobiť skupinu B, potom dokladovať, že som s touto skupinou tri roky trénoval, a potom ísť na skupinu A, ktorá sa študuje dva roky na FTVŠ.

.v Slovane nemôže oficiálne trénovať ani Zdeno Cíger...
No nie je to smiešne? Tí ľudia, ktorí majú papiere, sa podľa mňa jednoducho boja. Už šiestakov musí trénovať tréner s licenciou A. A ten je platený zväzom, čo znamená, že nebude hovoriť nič proti zväzu. Vidíme to aj vo futbale – Adamec je zas tréner, aj keď ho tam už nikto nechce. A takto sa u nás točia tréneri.

.a výsledkom je zaostávanie nášho hokeja a celého športu. Dá sa s tým niečo robiť?
Vždy sa dá niečo robiť. Len nikto nevie, čo je to správne.

.tak napodobnime Čechov...
Lenže Slovák je Slovák, a keď sa povie Čech, hneď je zle. To budeme radšej napodobňovať Talianov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite