Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je tu alternatíva: Katolícka televízia

.eva Čobejová .časopis .ostatné

Na Slovensku vysiela nová televízia. Sledovať ju zatiaľ možno len cez satelit či na internete, ale je pravdepodobné, že čoskoro bude aj v

Na Slovensku vysiela nová televízia. Sledovať ju zatiaľ možno len cez satelit či na internete, ale je pravdepodobné, že čoskoro bude aj v káblových rozvodoch. Je tu katolícka TV Lux. Aké sú asi jej šance na prežitie?


V máji pred dvoma rokmi vznikla prvá alternatíva v televíznom priestore: česko-slovenská kresťanská televízia. Projekt TV Noe bol zaujímavý – slovenskí a českí katolíci spojili svoje tvorivé sily i financie, aby mohli ponúknuť rodinnú televíziu šíriacu pozitívne hodnoty, lásku, pohodu, odvahu a pokoj. TV Noe vysielala v slovenskom i českom jazyku, dala sa chytiť cez satelit a dostala sa rýchlo aj do kábloviek, aj do tej najsilnejšej, teda do UPC.
Zo Slovenska sa na tvorbe programu podieľala TV Lux vlastnými reláciami a dokumentmi, ktoré poskytovali TV Noe zadarmo. Českí partneri mali totiž spočiatku najväčší problém zabezpečiť program. Na Slovensku už bol archív dokumentov i do slovenčiny dabovaných kresťanských programov, ktorý od roku 1992 budovala producentská spoločnosť Lux communication.  Tá už bola schopná vyrábať aj vlastné cyklické relácie, filmové dokumenty, priame prenosy, ale aj programy pre deti či dabing. Mala na to skúsených ľudí aj dobré technické zázemie. Česká Noe a slovenská TV Lux – to spočiatku vyzeralo ako ideálne spojenie.

.rozchod
Vlani v decembri však TV Noe a TV Lux oznámili rozchod. Nezaobišiel sa bez emócií aj trpkých slov. TV Lux sa v tomto spojení necítila ako rovnocenný partner. Jozef Kováčik, šéf TV Lux, vyhlásil, že konflikt vznikol najmä pre finančné problémy, ktoré mala TV Noe. Tá preto začala požadovať od slovenského partnera aj financie na vysielanie. Do spoločného projektu s TV Noe však slovenskí partneri nešli viazaní zmluvou, ktorá by požadovala platiť za vysielacie náklady.
Ale nešlo iba o financie. Riaditeľ českej TV Noe Leoš Ryška po rozchode vyhlásil, že slovenskú TV Lux ovládli „bigotní katolíci“ a oni v TV Noe nechcú byť „bigotne katolícki“. K celej záležitosti sa oficiálne vyjadrili aj slovenskí biskupi, ktorí spočiatku Noe veľmi podporovali. Sklamane vyhlásili, že vo vysielaní sa začali objavovať prvky, s ktorými sa už nemohli stotožniť.
Problémom sa ukázalo aj iné postavenie Katolíckej cirkvi v Česku a na Slovensku. „Českí katolíci sú v inej situácii ako slovenskí, oni sú takmer v disente. Noe sa sústreďovala najmä na starších ľudí, ale my máme v cirkvi mladých ľudí, ktorí majú chuť robiť, sú nabití energiou a kreativitou,“ hovorí riaditeľ TV Lux Marek Poláček, pre ktorého bol rozchod s Noe veľkým osobným sklamaním. „Je to škoda,“ tvrdí aj teraz. „Ale ak chcela Noe v Česku prežiť, musela byť ekumenická a taká všeobjímajúca. My si však myslíme, že je lepšie zadefinovať sa ako katolícka televízia. Sme katolíci a nehanbíme sa za to, hoci máme otvorenú náruč aj pre ostatných.“ Poláček je známy najmä ako tvorca pozoruhodných dokumentárnych filmov, ktoré vysielala aj Slovenská televízia v cykle Moja misia.


.licencia a začiatok
Po dramatickom rozchode sa slovenská strana ocitla pred rozhodnutím, ako ďalej. „Na Slovensku dozrel čas na to, aby sme založili katolícku televíziu,“ tvrdí Poláček. „Mali sme strach, ale ak by sme to neurobili, pripadali by sme si ako zbabelci.“
V marci 2008 získala TV Lux licenciu a ohlásila nový začiatok na 4. máj. Od tohto dňa na Slovensku oficiálne vysiela katolícka televízia. Možno ju sledovať na internete, prostredníctvom satelitu, bez problémov si ju môžu nájsť najmä zákazníci Digi TV. Je pravdepodobné, že čoskoro sa TV Lux objaví aj v súboroch káblových operátorov. Rokovania s káblovkami ešte len prebiehajú, ale podľa slov Poláčka to vyzerá „veľmi optimisticky“.
Televízia má 35 interných zamestnancov a vlastné vysielacie štúdiá v areáli internátov v Mlynskej doline. Jej moderátori a redaktori sú najmä mladí ľudia, priemerný vek je okolo 30 rokov. Dôležitým zázemím televízie je životaschopné Univerzitné pastoračné centrum, ktoré sídli v priestoroch nad TV Lux.
Televízia vďaka mladosti svojich moderátorov pôsobí občas ako študentský projekt. „No áno, my sme taká škôlka pre prácu v médiách,“ priznáva riaditeľ. Ale verí, že tu začínajúci moderátori či redaktori ostanú. „V súčasnosti je už veľkým lákadlom aj dobrý pracovný kolektív, a u nás chodia ľudia do práce s radosťou. A robia tu s nadšením, lebo veria tej myšlienke.“
Televíziu zastrešujú organizačne tri subjekty – Konferencia biskupov Slovenska (KBS), Saleziáni dona Bosca a združenie Lux communication. Spoločne vytvárajú víziu aj materiálne zázemie pre TV Lux. Televízia je finančne, ale aj ľudsky v úzkom spojení s vedením Katolíckej cirkvi. Medzi jej moderátormi je aj hovorca KBS či šéfredaktor Katolíckych novín. Poláček sa príliš tesného spojenia s cirkvou neobáva. „V cirkvi je veľa ľudí, ktorí sa vieru snažia žiť netradične. Práve ich sa snažíme pritiahnuť do televízie a ukázať aj iný spôsob prežívania viery. V tom je podľa mňa najväčší prínos tejto televízie pre cirkev. Ľuďom tiež chceme ukázať, že musia byť iniciatívni, lebo aj oni tvoria cirkev, nie iba kňazi.“
Riaditeľ TV Lux si nemyslí, že televízia potrebuje väčšiu nezávislosť, aby mohla byť k cirkvi aj kritická. „Médií, ktoré kritizujú cirkev, je tu dosť. My chceme priniesť niečo pozitívne.“ Nebojí sa ani toho, že televízia plná pozitívnych správ môže byť nudná. „Dobra je vždy málo,“ dodáva.

.financie od priateľov
Momentálne ľudia v TV Lux riešia otázku, či sa venovať aj politike. Poláček je skôr proti alebo len vo veľmi obmedzenom rozsahu. „Politika je dosť povrchná vec a my chceme dostať z ľudí pravdu, to, čo si naozaj myslia a v čo veria. Politika ľudí rozdeľuje a my chceme spájať.“
Spájanie ľudí je jedna zo základných ideí televízie. Dokonca nabáda divákov, aby sa pri jej sledovaní neizolovali, aby programy sledovali spolu. Pri farnostiach by mali vznikať časom aj televízne krúžky. Ich členovia by vytvárali amatérske videá, ktoré by dostali miesto vo vysielaní.
Vytváranie komunity okolo TV Lux má aj celkom praktický rozmer. Televízia si tvorí okolo seba Klub priateľov, ktorý by mal byť v budúcnosti hlavným zdrojom financií pre televíziu. Dnes má tento klub vyše 2 200 členov. Televízia sa nebráni ani vysielaniu reklamy, ale zatiaľ si tento zdroj financovania veľmi nebuduje.  Ako naznačuje Poláček, projekt majú zatiaľ vymyslený na tri roky. Potom sa zrejme bude zvažovať, či priatelia televízie finančne zvládnu udržať pri živote takéto špecifické médium.
V televíznom svete môže pôsobiť táto televízia, kde sa viac ako o reklame, marketingu či peoplemetroch hovorí o dobre, pravde a viere, ako nekonečne naivný a neudržateľný projekt. Ale mediálny analytik Radoslav Augustín nie je v prípade TV Lux pesimista. Za veľkú výhodu považuje vyprodukovanú knižnicu produkčného domu, skúsenosti a ľudí. „Práve tí sú veľkou výhodou: nie je to len kolektív zamestnancov, ale komunita silne motivovaných ľudí, ktorí sú ochotní ísť aj nad rámec ôsmich hodín za primeranú mzdu. Ide im o vec.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite