Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto je pani Horáková?

.eva Čobejová .časopis .týždeň doma

Minulý týždeň sa takmer vo všetkých slovenských médiách objavila atraktívna správa, že Slovenka Tatiana Horáková sa chce ponúknuť ako výmena za ťažko chorú rukojemníčku Ingrid Betancourtovú väznenú v Kolumbii.

Minulý týždeň sa takmer vo všetkých slovenských médiách objavila atraktívna správa, že Slovenka Tatiana Horáková sa chce ponúknuť ako výmena za ťažko chorú rukojemníčku Ingrid Betancourtovú väznenú v Kolumbii.


Podľa správy mala Horáková, prezidentka Medzinárodnej humanitárnej organizácie lekárov Helios, odletieť spolu s Nicolasom Sarkozym do Bogoty a vyjednávať s vedením FARC. Taká významná udalosť – keď Slovenka zasahuje do jednej z najsledovanejších káuz sveta – stojí za pozornosť. Začali sme teda pátrať po pani Horákovej. Prezradíme dopredu pointu: pani Horákovú sme nenašli, ani jej organizáciu, ale zato sme narazili na viacero zaujímavých faktov, z ktorých vyplýva, že ide o mystifikáciu pozoruhodných rozmerov.

.hľadá sa jedna pani...
Prvý zarážajúci fakt – správu o obetavej Slovenke vydala len slovenská Tlačová agentúra Slovenskej republiky, neobjavili sme ju na svetových serveroch (BBC, CNN, Le Monde), dokonca ani v Česku nevzbudila veľkú pozornosť, hoci organizácia, ktorej Horáková šéfuje, je registrovaná v Česku.
Druhý zaujímavý fakt – o pani Horákovej už ďalšie dni nebola v médiách žiadna zmienka, nikde sa neobjavil jej portrét, rozhovor s ňou, ani nič o jej organizácii. Hoci tento príbeh priam volá po mediálnej prezentácii.
Tretí zaujímavý fakt – na internete neexistuje nijaká stránka Medzinárodnej humanitárnej organizácie lekárov Helios, nedajú sa nájsť ani mailové ani telefonické kontakty na túto organizáciu. V registri českých mimovládnych organizácií (na ministerstve vnútra) sa nachádza občianske združenie Helios, založené v roku 1999, s adresou Holečkova 59, Praha 5. Inak je tu už len jej IČO.  Žiadne ďalšie podrobnosti sa o tejto spoločnosti nedajú nájsť. Nie je ani v telefónnom zozname. Denník Korzár sa od pani Horákovej nedávno dozvedel, že Helios nemá internetovú stránku, lebo to považuje za zbytočnosť, dôležité je byť tam, kde sa strieľa na deti. Nemá preto ani oficiálne sídlo s kanceláriami a plateným aparátom. Ale zato má vraj do dvesto lekárov, hoci nie sú medzi nimi ani Česi, ani Slováci, navzájom vraj lekári komunikujú v ruštine. Viac však prezradiť nechcela, lebo vraj majú zlé skúsenosti s únosmi  lekárov.

Štvrtý zaujímavý fakt – správa TASR o ponuke pani Horákovej pre Kolumbijčanov mala domicil Nitra, to znamená, že ju vydala regionálna redakcia TASR v Nitre. Regionálna redaktorka TASR Dagmar Švelková, ktorá správu vydala, nemá kontakt na Tatianu Horákovú, ozvala sa jej vraj sama zo zahraničného mobilu. Pani Švelková si len overila, či táto organizácia existuje na českom ministerstve vnútra. Tam zistila, že ako kontaktná osoba združenia je uvedený JUDr. Miroslav Kříženecký, advokát z Českých Budějovíc. Tento advokát je bývalý hlavný vojenský prokurátor, inak pomerne kontroverzná postava českej politiky. Obhajuje napríklad Karla Srbu, ktorý je podozrivý z objednania vraždy českej novinárky Sabiny Slonkovej, v roku 2003 ho komunisti navrhli ako svojho kandidáta za českého prezidenta. Z kancelárie Miroslava Kříženeckého, ktorú sme požiadali o kontakt na pani Horákovú, nám odpoveď neprišla.
Piaty zaujímavý fakt – o Medzinárodnej humanitárnej organizácii lekárov Helios nevie ani jedna významnejšia slovenská humanitárna organizácia – nevie nič o nej ani Slovenský Červený kríž, ani ADRA, ani Slovenská katolícka charita, ani Človek v ohrození a ani štátna agentúra Slovakaid, ktorá sa venuje rozvojovej pomoci. Nič o lekárke Tatiane Horákovej nevie ani Slovenská lekárska komora. Jej meno sme nenašli ani v zoznamoch Českej lekárskej komory.
Šiesty zaujímavý fakt – správy o činnosti Heliosu sa sporadicky objavujú v médiách a takmer vždy je to tak, že pani Horáková zavolá do nejakého média a to zverejní jej vyhlásenie. Zopár takýchto správ uverejnila aj ČTK, ale napríklad pri informovaní, že Horáková po zhoršení bezpečnostnej situácie stiahla z Iraku svoje lekárske tímy, použila agentúra radšej slovo „prý“.
Ďalej sa Tatiana Horáková angažovala v týchto kauzách: vyzvala všetky svetové redakcie, ktoré publikovali karikatúru proroka Mohameda, aby sa moslimom ospravedlnili a vyzvala všetkých moslimov, aby sa nedopúšťali násilia.
V čase posledného palestínsko-izraelského konfliktu poslal Helios palestínskym lekárom list, v ktorom vyjadril pochopenie pre ich bolesť,  ktorú cítia, keď im je znemožnené poskytnúť pomoc raneným. Zároveň vyzval izraelského ministra zdravotníctva, aby sa ako člen vlády zasadil o to, aby izraelská armáda dodržiavala medzinárodné konvencie. Pani Horáková sa ponúkla ako rukojemníčka na výmenu za prepustenie palestínskych mladistvých väznených v Izraeli.
Horáková sa v čase, keď sa zhoršila bezpečnostná situácia v irackej Falúdži, údajne obrátila so žiadosťou o intervenciu na Medzinárodný výbor Červeného kríža a protestovala aj v OSN proti prípadu vraždy bezbranného Iračana v mešite. Vyzývala tiež americkú vládu, aby zakročila.
Tatiana Horáková sa mala podľa vlastných slov angažovať aj pri prepustení bulharských sestričiek z líbyjského väzenia, písala vraj listy plukovníkovi Kaddáfímu a podľa vlastných slov „aspoň trochu sme prispeli k ich prepusteniu na slobodu“.

.horáková ako inšpirácia

Pani Horáková potom v liste premiérovi Ficovi ocenila jeho angažovanie sa v kauze bulharských sestričiek a jej list s uznanlivými slovami sprostredkovala novinárom Silvia Glendová, hovorkyňa vlády s dodatkom, že list má byť "inšpiráciou pre politicky angažovaných slovenských novinárov, ktorí chcú za každou udalosťou vidieť v prvom rade pochybenie nimi nepreferovaného politika."
Siedmy zaujímavý fakt – po zemetrasení v Indonézii pred dvoma rokmi sa objavila opäť zaujímavá správa TASR. Horákovej organizácia vraj posiela do Indonézie svoj tím záchranárov a prejavila aj záujem o piatich záchranárov zo slovenskej Komplexnej Centrálnej záchrannej služby. Náklady by im zaplatili. Podľa TASR však šéf Ján Culka túto ponuku nemohol akceptovať. Agentúrna správa pobúrila šéfa záchranárov Jána Culku, ktorý pre Hospodárske noviny povedal, že žiadnu konkrétnu ponuku na vytvorenie záchranného tímu nedostali a odmietol obvinenie, že nechcel spolupracovať s organizáciou vedenou Tatianou Horákovou. Dostal vraj od nej iba SMS správu a na jeho spätný telefonát už nereagovala. "Pani Horákovú nikto z kompetentných nepozná, päťkrát sme sa už mali stretnúť, nikdy však na dohodnuté stretnutie neprišla," povedal vtedy Culka.
Ôsmy zaujímavý fakt – na podivuhodnú organizáciu pani Horákovej už vlani upozornil blog Gabriela Šípoša. Viacerí účastníci internetovej diskusie sa usilovali zistiť na internete čosi o organizácii MHOL Helios. Skúšali to vo viacerých jazykoch, ale nič zaujímavé nezistili. Už vtedy sa objavila vážna pochybnosť, či ide o dôveryhodnú, a nie iba fiktívnu organizáciu. Médiá by preto mali byť v súvislosti s pani Horákovou opatrné.
Deviaty zaujímavý fakt – osobnú skúsenosť s touto organizáciou má na Slovensku Gustáv Krajči, bývalý minister vnútra za HZDS. TASR vydala pred časom správu, že Gustáv Krajči má dostať od Medzinárodnej humanitárnej organizácie lekárov vyznamenanie Pro Pax, Vitae et Humanitattis. Denníku Korzár na margo pani Horákovej Krajči povedal: "Nechcem o nej nič viac počuť." Horákovej a jej manželovi vraj dva roky poskytoval ubytovanie, za ktoré nezaplatili. O organizácii podrobnosti nevie, ale má pocit, že pracuje len virtuálne.
Desiaty zaujímavý fakt – pani Horáková (podľa Nového času má 62 rokov) komunikuje s Kaddáfím, OSN, izraelským ministrom, francúzskym prezidentom Sarkozym – ale jej fotografiu nikto v médiách nevidel (Novému času ju odmietla poskytnúť z bezpečnostného dôvodu).
Kto je pani Horáková? Možno vôbec tú osobu brať vážne? Dokedy bude TASR vydávať správy o pani Horákovej a jej angažovaní sa v svetovej politike?
Čo za pochybného človeka sa takto zabáva na účet ľahkoverných slovenských médií?



.z TASR (o oceňovaní druhých)
Ocenení záchranári z Gabčíkova
Komplexná centrálna záchranná služba v Gabčíkove, ktorej tím s nasadením vlastných životov pôsobil v oblastiach postihnutých živelnými pohromami, dostane začiatkom budúceho roka vyznamenanie Pro Pax, Vita et Humanitatis (Za mier, život a humanitu). Ocenenie v roku 2005 udelila Medzinárodná humanitná organizácia lekárov (MHOL) na pomoc raneným deťom v oblastiach vojnových konfliktov. Rovnaké ocenenie dostane aj poslanec NR SR Gustáv Krajči za dlhodobú a nezištnú pomoc organizácii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite