Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Čo sa stane s Kubou?
Fidel Castro odchádza. Do výslužby ide v požehnanom veku, hnaný len zdravotnými dôvodmi. Zatiaľ ho nedostihla žiadna dejinná spravodlivosť, ktorá by ho prinútila čeliť pravde: že jeho vláda uvrhla krásny ostrov do ekonomickej biedy a neslobody a nestal sa osloboditeľom svojho ľudu, ako po porážke diktátora Fulgencia Batistu, ktorého zvrhol, zrejme dúfal. Zato sa stal najdlhšie vládnucou hlavou štátu na západnej pologuli a údajne siedmym najbohatším vládcom. Podľa časopisu Forbes bol v roku 2006 jeho majetok prepočítateľný na sumu 900 miliónov dolárov – Castro sa hneď ohradil, že nevlastní ani deravý groš.
Zato Kubu má Fidel Castro stále vo vrecku – a je možné, že to tak zostane aj po tom, ako ho na najvyššom poste nahradí brat Raúl. Aj tí, ktorí jeho odchod do penzie oslavovali s najväčšou radosťou, kubánski emigranti v USA, najmä v Miami, pred mikrofónmi reportérov priznávali, že radikálne zmeny neočakávajú. Niektorí sa vyjadrili, že väčšou šancou bude až Fidelov odchod na večnosť, lebo dovtedy za nitky aj tak bude ťahať on. Iní  tvrdili, že táto chvíľa je po 49 rokoch, odkedy Castro prostredníctvom prevratu prevzal moc, prvou šancou na zmenu. Veď aj Michail Gorbačov sa stal generálnym tajomníkom úplne systémovou cestou – a čo napokon priniesol... Kubu čakajú významné mesiace a roky, počas ktorých sa ukáže, čo bude ďalej.
Je zaujímavé, aký postoj zaujala STV, ktorá si do svojej relácie Správy a komentáre 19. januára pozvala hispanistku Silviu Ruppeldtovú. Názory tejto publicistky na Kubu sa pohybujú od pomerne výstižného zhodnotenia, že táto krajina patrí do tretieho sveta a že jej obyvatelia pokladajú istý pocit národnej hrdosti a nezávislosti za dôležitejší, ako sú ekonomické a iné ‚strádania‘, až po slušnou spoločnosťou neprijateľné vyhlásenia typu: „Treba zdôrazniť, že ľudské práva sú na Kube dodržiavané nadštandardne – aspoň v kontexte latinskoamerických krajín.“ Keďže STV nepovažovala za nutné ústami svojho moderátora voči tomuto tvrdeniu namietať, vynára sa otázka, čo to znamená. Jednoduchú skutočnosť, že súčasné personálne obsadenie STV obsahuje vysoké percento neskúsených a naivných? Alebo komplikovanejšiu skutočnosť, že sa podsúva obraz Kuby, ktorý vyhovuje súčasnému personálnemu obsadeniu vedenia ani nie tak STV, ako Slovenskej republiky?
.mg

Turci v Iraku
Podľa údajov tureckých médií preniklo na severné územie Iraku až desaťtisíc tureckých vojakov pozemných jednotiek. Turci sa pre operáciu rozhodli preto, aby mohli prenasledovať bojovníkov Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá sa usiluje o odtrhnutie Kurdmi obývaného tureckého územia. PKK pokladajú Spojené štáty aj Európska únia za teroristickú organizáciu.
.mh

Srbi žalujú
Srbská vláda sa rozhodla žalovať na Medzinárodnom súde v Haagu všetky štáty, ktoré uznajú samostatné Kosovo. Oznámil to minister obchodu Predrag Bubalo. Krátko po vyhlásení nezávislosti uznali Kosovo USA, Austrália, Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko. Právne rovnaký postoj prezentuje aj Rusko, podľa ktorého je vyslanie misie EÚ do Kosova porušením medzinárodného práva.
.mh

Ópium
Podľa správy Medzinárodného menového fondu vypestovali afganskí farmári v roku 2007 8 200 ton ópia. Tento objem, ktorý zodpovedá hodnote jednej miliardy dolárov, je podľa správy najväčší od invázie v roku 2001, keď Američania zvrhli Taliban. Pestovanie ópia je hlavným zdrojom tamojších farmárov a významným zdrojom príjmov Talibanu, ktorý sa usiluje ovládnuť juh krajiny. 

Obamománia
Barack Obama sa v pretekoch demokratov o prezidentskú nomináciu vezie na víťaznej vlne. Minulý týždeň jednoznačne porazil Hillary Clintonovú vo Wisconsine a na Havajských ostrovoch. Obama má tak zatiaľ na svojej strane o čosi viac delegátov, ktorí napokon rozhodnú o kandidátovi demokratov. Pre Clintonovú budú životne dôležité najbližšie primárky v Texase a Ohio. 
.mh

Nemecko proti EÚ?
V Nemecku, ktoré je tradičným motorom európskej integrácie, sa začína šepkať, že práve ich krajina by mohla pribrzdiť ratifikáciu Lisabonskej zmluvy. Podľa denníka Die Welt sa zdá, že niektorí poslanci podajú sťažnosť na zmluvu pred Ústavným súdom. Prezident Horst Köhler by preto mohol ratifikáciu pozdržať až do vynesenia verdiktu. Nemecká politická elita sa takisto obáva sudcov v Karlsruhe, ktorí nie sú naladení príliš eurokonformne.
.mh



Nawaz Šarif
Je šéfom Pakistanskej ľudovej strany a jedným z víťazov pakistanských volieb, druhým víťazom je Asif Ali Zardari, vdovec po Benazir Bhuttovej, ktorý vedie jej stranu. Títo dvaja muži sa dohodli na vzniku koaličnej vlády. Bude Šarif aj premiérom?

Theresa Hitchens
Šéfka amerického stredoľavého think-tanku CDI patrí k známym odporcom zbrojenia vo vesmíre. Po zostrelení nefunkčného satelitu Američanmi vyhlásila, že je logické, ak si ostatné krajiny tento čin vysvetlia ako obnovenie tzv. hviezdnych vojen.

Serge Sarkisian
Arménsky premiér bol zvolený za prezidenta so ziskom takmer 53 percent hlasov. Priaznivci kandidáta opozície, exprezidenta Levona Ter-Petrosiana, však tvrdia, že je to podvod, a organizujú mohutné protesty. Podľa OSCE voľby prebehli v poriadku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite