Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Dňa 13. júna bola na Bratislavskom hrade udelená stredoeurópska Cena svätého Vojtecha – dostala ju Hanna Suchocká. Cenu odovzdali slovenský prezident Andrej Kiska a predseda správnej rady Nadácie sv. Vojtecha v Krefelde Hans Sussmuth.

Hanna Suchocká pracovala od roku 1980 v hnutí Solidarita. V komunistickom  Česko-Slovensku existovali popri Komunistickej strane ešte dve malé strany, len pre zdanie demokracie. Takisto to bolo v Poľsku. Cez jednu z takýchto strán sa Suchocká v roku 1980 dostala do poľského Sejmu. V roku 1982 tam hlasovala proti zákazu hnutia Solidarita, za čo ju vylúčili zo strany.
V rokoch 1992 a 1993 bola premiérkou Poľska, neskôr ministerkou spravodlivosti. Od roku 2001 bola 13 rokov veľvyslankyňou Poľska vo Vatikáne a v roku 2014 ju pápež František menoval na čelo komisie pre ochranu maloletých.
Vojtech z rodu Slavníkovcov (roky 956 až 997) bol druhý pražský biskup. Vystupoval proti pohanstvu, obchodovaniu s otrokmi, mnohoženstvu, kňazskému manželstvu, alkoholizmu. Dvakrát pre spory s kniežacím dvorom opustil Prahu. Na pokyn pápeža sa však vrátil, druhýkrát k pobaltským, vtedy pohanským Prusom. Keď im náhodne narušil miesta ich kultu, rituálne ho zavraždili.
Svätý Vojtech sa svojím životom a putovaním viaže k Nemecku, Taliansku a strednej Európe. Bol svätým nábožensky nerozdelenej Európy. Podľa tradície na Slovensku iba oddychoval s družinou v Gaboltove pri studničke, ale spolok pomenovaný po ňom má historickú zásluhu pri záchrane slovenskej identity a jazyka.
Keď sme v roku v roku 1995 navštívili Jána Pavla II., prišla reč na impulzy pre strednú Európu. Pápež spontánne odpovedal: „Možno blížiace sa milénium smrti svätého Vojtecha.“ Teraz, keď sme sedeli v Bratislave, bývalá predsedníčka nemeckého parlamentu Rita Sussmuth povedala: „Musíme sa znovu zjednotiť, musíme brániť Európu.“
Európa v časoch Vojtecha, za komunizmu i dnes zostáva stále výzvou.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite