Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rodí sa trojkoalícia?

.jozef Majchrák .časopis .politika

Začalo sa to črtať už v novembri minulého roku, keď sa Richard Sulík, Igor Matovič a Daniel Lipšic stali tvárami pouličných protestov, ktoré odštartovala kauza predraženého CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu.

Všetci títo traja politici, ktorí spoločne stáli na tribúne, vtedy otázky, či ide o zárodok predvolebnej spolupráce, odbíjali ako predčasné.  Hovorili, že voľby sú ešte ďaleko, ale zároveň nezabudli zdôrazňovať, že v politike len oni traja nevisia na šnúrke od nohavíc oligarchov. Prešlo niekoľko mesiacov a o koalícii troch politických strán OĽaNO, SaS a Nova sa reálne rokuje, zadávajú sa prieskumy verejnej mienky, aby sa zistilo, akú by mala podporu, a hľadá sa jej líder.

.rybníček to nebude
Otázka lídra takéhoto zoskupenia je pritom kľúčovým momentom. Od neho závisí, či trojkoalícia nakoniec naozaj vznikne. Matovič so Sulíkom sú vnímaní ako politickí avanturisti a pred voľbami by len ťažko mohli tvrdiť, že práve ich spojenie je tou skutočnou alternatívou, ktorá dokáže dostať Roberta Fica mimo vládnej hry. Na to, aby sa tomu aspoň trochu dalo veriť, potrebujú získať na čelo spoločnej kandidátky niekoho „štátotvorného“, ktorého si voliči vedia predstaviť aj v kresle premiéra. A navyše, takýto kandidát musí byť ešte aj  politicky neopozeraný, charizmatický, dostatočne verejne známy a zároveň prijateľný aj pre strany ako KDH či Most. Nájsť niekoho takého, a aby bol zároveň ochotný vstúpiť do politiky, je na dnešnom Slovensku celkom problém.
Ešte začiatkom mája sa tento oriešok pokúsil rozlúsknuť Richard Sulík. Vycestoval do Trenčína a post lídra trojkoalície ponúkol tamojšiemu primátorovi Richardovi Rybníčkovi. Pre Rybníčka to nebola prvá ponuka na vstup do veľkej politiky a podobne ako tie ostatné, aj tú od Sulíka odmietol. Trenčiansky primátor síce nevylučuje, že do veľkej politiky raz vstúpi, no v najbližších parlamentných voľbách ešte kandidovať nechce. „Všetci lídri politických strán vedia, že mojou prioritou je mesto Trenčín a komunálna reforma, nad ničím iným momentálne neuvažujem,“ povedal Rybníček pre .týždeň. Hľadanie lídra potenciálnej trojkoalície teda pokračuje a či sa skončí úspešne, by malo byť jasné v priebehu septembra.

.rozdelené OľaNO
Ďalším problémom, ktorý stojí trojkoalícii v ceste, sú nálady medzi politikmi OľaNO. Viacerí, najmä tí konzervatívnejšie orientovaní, nie sú spoločnému postupu s liberálnou SaS príliš naklonení. Oveľa radšej by boli, keby hnutie išlo do volieb spoločne len s Lipšicovou stranou NOVA. Postoj Obyčajných ľudí je pre vznik trojkoalície zásadný.  Iba im totiž  prieskumy signalizujú istotu vstupu do budúceho parlamentu. SaS sa dlhodobo pohybuje na prahu zvoliteľnosti a NOVA je hlboko pod ním. Kým Sulíka s Lipšicom motivuje najmä snaha politicky prežiť, Igor Matovič zase vie, že pred voľbami musí prísť s niečím, čo dá jeho pôsobeniu v politike hlbší zmysel. Inak riskuje, že mu časť voličov na poslednú chvíľu zachytí Procházkova Sieť.
Podľa informácií .týždňa je poslanecký klub Obyčajných ľudí v otázke predvolebnej spolupráce so SaS rozdelený približne na polovicu. Tí, ktorí so Sulíkom nechcú byť na jednej kandidátke, argumentujú najmä jeho liberálnymi názormi, ako aj tým, že spolupráca so SaS by mohla odstrašiť časť ich konzervatívnejších voličov. Svoj nesúhlas s trojkoalícou zatiaľ asi najotvorenejšie vyjadril europoslanec Branislav Škripek. „Veľmi ťažko sa mi pozerá na to, že by sme mali kandidovať na jednej kandidátke. Skôr sa mi to zdá nemožné. Bál by som sa do politiky ťahať ľudí zo SaS s tým, čo v politike urobili, čo v politike presadzujú. Ja mám úplne iné postoje. Neviem si predstaviť, že by to bolo dobré a zdravé,“ vyhlásil Škripek.
Výskum, ktorý si na začiatku roku dali Obyčaní ľudia urobiť v agentúre Focus, naznačil, že trojkoalícia by vo voľbách mohla získať okolo štrnásť percent hlasov, teda približne toľko, ako je súčet jednotlivých preferencií OĽaNO, SaS a NOVA. Odpadlo by však riziko, že hlasy SaS a strany NOVA prepadnú. Zároveň výskum naznačuje, že pre časť konzervatívnych sympatizantov OĽaNO – najmä zo severu a východu Slovenska – je spájanie s liberálmi neprijateľné. Výskum ukázal aj slušný potenciál trojkoalície bodovať medzi nerozhodnutými voličmi a nevoličmi. Ako však upozornil riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik, táto skupina voličov je pre politické strany vždy riskantná. Rozhoduje sa tesne pred voľbami a často úplne inak, ako deklarovala v prieskumoch verejnej mienky.

.alternatíva? ťažko.
Na záver si treba naliať čistého vína. Akcia trojkoalícia má jediný zmysel. Môže zabrániť tomu, aby vo voľbách prepadla časť pravicových hlasov, a mohla by posilniť politickú váhu Igora Matoviča. Reálnu alternatívu voči vládnutiu Roberta Fica však aj napriek Matovičovým a Sulíkovým silným vyhláseniam nepredstavuje, dokonca ani s lídrom premiérskeho formátu. Každý, kto trochu rozumie politike, vie, že na to, aby široká koaličná vláda vydržala, je okrem schopného premiéra treba aj politickú disciplínu, serióznosť, dodržiavanie dohôd a schopnosť uzatvárať kompromisy. Teda všetko vlastnosti, ktorými Igor Matovič práve neoplýva. Iba hrozba Ficovho návratu by ako tmel štyri roky určite nefungovala.
Ak by naozaj vznikla po voľbách vláda zložená z viacerých politických strán, ktorej jadrom by bola Matovičova trojkoalícia, od začiatku by sa zmietala v krízach. A zrejme by to napokon sama zabalila.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite