Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Upratujem, teda som

.eva Čobejová .časopis .lifestyle

Ak bol donedávna vychytávkou v spoločenských rozhovoroch život bez pšenice, zázračné účinky smoothies, paleodiéta alebo poznanie, že sme stvorení pre beh, teraz je hitom upratovanie. Zaslúžila sa o to mladá Japonka Marie Kondo.

Každý máme nejakú úchylku, a Marie Kondo už odmalička rada upratuje. Nič ju nebaví viac, ako upratovať a vymýšľať systémy, ako to urobiť čo najlepšie. Žien, ktoré sa vyžívajú podobne ako Marie Kondo v upratovaní, je možno na svete viac, ale len jedna si našla skvelý biznis model, aby z tejto svojej vášne profitovala a stala sa rešpektovanou autoritou, koučkou, či dokonca už aj celebritou. Marie Kondo vedie kurzy pre ženy v ich domácnostiach, ale aj pre majiteľov firiem v ich kanceláriách. Svoje poznatky o upratovaní šíri aj cez médiá a verejné prednášky. Priznáva, že má termíny zaplnené tri mesiace dopredu. Vstupenky na jednu z jej verejných prednášok sa predali za noc a vznikol poradovník nielen pre náhradníčky, ale aj poradovník na zapísanie sa do poradovníka. Kto by nechcel vidieť na vlastné oči, ako Marie Kondo skladá ponožky alebo stavia do vertikálnej polohy v zásuvkách tričká?

.upratovacia mágia
Okrem toho, že Marie Kondo predvádza svoje schopnosti na prednáškach, kurzoch či v médiách, napísala aj knihu. Po slovensky sa volá Kúzelné upratovanie (Premedia, 2015), ale nie je to celkom výstižný názov pre knižku, ktorej cieľom nie je iba to, aby ste si poriadne doma či v kancelárii upratali. V angličtine je názov výstižnejší The Life-Changing Magic of Tidying Up (Magické upratovanie, ktoré vám zmení život). A o to presne Marie Kondo ide. Ona nechce dosiahnuť len to, aby ste nežili v neporiadku, jej ambície sú vyššie. Chce, aby váš život bol – vďaka uprataniu bytu či domu – oveľa lepší. Marie Kondo prezrádza, že niektorým jej klientom sa podarilo po „kúzelnom“ uprataní svojho domu schudnúť, osamelým klientkam sa podarilo nájsť si partnera, ďalším klientom sa po magickom upratovaní konečne rozbehlo podnikanie, niektoré ženy skrásneli, iným sa zlepšil manželský vzťah. Upratovanie vraj dramaticky zmení celý váš život a účinky sú ohromujúce, tvrdí sebavedomo mladá japonská koučka upratovania.
Marie Kondo vie namiešať dobrý kokteil: v jej knižke je štipka ezoteriky i duchovna (rozprávajte sa so svojím domom, hovorte s predmetmi, ktoré vlastníte).  Pridala do nej aj zopár lyžičiek psychoterapie: o sebe tvrdí, že v detstve preto tak veľa upratovala, lebo nemala dostatok lásky od svojich rodičov. V knižke je aj veľa klasického koučovania, napríklad rada: urobte z upratovania výnimočnú udalosť. Alebo: získajte sebadôveru vďaka kúzelnému upratovaniu. No a sklamané nebudú ani praktické ženy: dozvedia sa, ako poskladať správne ponožky, svetre, ako uložiť knihy, tašky, písomnosti.
No dobre, tú mladú Japonku netreba brať tak celkom vážne a naozaj netreba od upratania svojho domu čakať hneď zázraky, teda nového partnera, desať kilo dolu či nové objednávky pre krachujúci biznis. Ale prečo tá kniha okúzlila čitateľov od Japonska cez Kóreu, Čínu, Ameriku, Taliansko, Nemecko až po Rumunsko či Slovensko? Čo je v jej knižke také magické, že sa o nej nebavia iba ženy v domácnosti, ale aj intelektuálky či manažérky a v slovenských médiách sa recenzia na túto knihu objavila dokonca v intelektuálnej prílohe? Čo tam tak funguje?

.najmä vyhadzovať
Koncept, ktorý si Marie Kondo vytvorila, je priezračne jednoduchý. Dal by sa zhrnúť do dvoch viet: z príbytku treba nemilosrdne vyhodiť všetko zbytočné.
Marie Kondo netvrdí, že si máme v našich bytoch či domoch vytvárať nové odkladacie priestory, budovať nové poličky, vstavané skrine či skupovať ďalšie šanóny a škatule pod posteľ. Nemáme zo svojich bytov a domov vytvárať sofistikované skladiská, ale máme sa predovšetkým vecí zbavovať. Marie Kondo tvrdí, že veci, ktoré nám už neprinášajú radosť, ktoré už nie sú funkčné alebo sú zastarané, treba bez milosti vyhodiť. Pretože problémom bohatého Západu či Východu (Japonsko, horné vrstvy Číňanov) je priveľa vecí v našich domovoch. Milujeme nakupovanie alebo nakupujeme zo stresu a zapratávame sa vecami, ktoré nepotrebujeme. Stratili sme pri nakupovaní mieru. Čo s tým? Podvedome sme cítili, že sa tých zbytočností treba zbaviť, ale výčitky svedomia nám to nedovolili. Veď to stálo toľko peňazí... Veď som to dostal ako darček... Veď mi kedysi na tej veci tak záležalo...
Marie Kondo hovorí, že sa treba s týmito vecami pekne nahlas rozlúčiť, poďakovať sa im – a potom bez milosti vyhodiť (o triedení odpadu či charite nepadne ani slovo). To je vlastne základom metódy Marie Kondo. Vyhadzovanie vecí  nám podáva s takým mladistvým entuziazmom, že vás to chytí, chcete rýchlo dočítať a pustiť sa do toho. A navyše vás zbaví všetkých výčitiek svedomia. Škaredá vázička od svokry? Krikľavý svetrík, kúpený v akomsi ošiali? Ďakujem pekne, že ste tu so mnou desať rokov boli, a dovi! Marie Kondo tvrdí, že jej klienti už počas kurzu súťažia v tom, kto vyhodí viac vriec naplnených nepotrebnými vecami.
Uvoľnený vyprázdnený priestor logicky zvádza na jeho nové zapĺňanie. Opäť môžeme vyraziť napríklad do švédskeho nábytkového domu a zakúpiť ďalšie vázičky, svietniky či vankúšiky. Opäť môžeme skupovať nové oblečenie, knihy a pietne odkladať všetky nevydarené darčeky – veď po čase stačí oprášiť útlu knižku od Marie Kondo (movitejší si môžu dovoliť zaplatiť si osobne jej služby) a znovu všetko vypratať. Ale Marie Kondo nás presviedča, že to takto nefunguje. Že jej klienti sa už nevracajú k starým zlozvykom. Jedna  dramatická reorganizácia domova podľa jej štýlu vraj spôsobuje dramatické zmeny životného štýlu a perspektív. Teda keď povyhadzujete všetky nepotrebné šaty, knihy, fotografie, káble, ozdoby... váš život sa tak dramaticky zmení, že už nebudete mať potrebu zhŕňať do svojho domu veci len tak, bez rozmyslu. A najmä – budete sa vedieť rýchlo a neodkladne zbaviť všetkého, čo nepotrebujete alebo vám už neprináša radosť. Že vám už táto schopnosť ostane raz a navždy.

.nepreháňa to?
Nadšené vízie o tom, ako radikálne sa náš život zmení po uprataní domova k lepšiemu, sú nákazlivé a človek by im rád uveril. Každý rýchly návod na lepší život je lákavý. Ale povedzme si pravdu – taký Kornel Földvári, ktorého byt bol zaprataný knihami do tej miery, že sa mohol po ňom pohybovať iba v akýchsi tuneloch, by bol šťastnejší, keby mu Marie Kondo vypratala byt? Bol by z neho lepší manžel, umelec, lepší človek?
Isto, prázdny priestor môže byť inšpirujúci a všetci nemôžeme urobiť to, čo robieval Picasso. Keď zaplnil jeden parížsky byt, zamkol ho a presťahoval sa do ďalšieho, aby aj ten po čase zaplnil, opäť zamkol a hľadal nové bývanie.
Pekne vyprataný byt či dom môže a nemusí byť zárukou lepšieho života. Ale Marie Kondo vystihla dôležitú vec – často prázdnotu našich životov, neúspech, osamelosť či stres riešime nakupovaním zbytočností, na ktorých potom nezmyselne lipneme. Máme prepchaté šatníky vecami, ktoré ani nevynosíme, máme preplnené knižnice knihami, ktoré nikdy nebudeme čítať a škatule plné vecičiek, ktoré si už nikdy nezískajú našu pozornosť. Zbaviť sa týchto vecí je oslobodzujúce, ale i zahanbujúce. To vtedy, keď vidíme, akú prehnanú váhu sme až doteraz dávali veciam a vecičkám, ktoré teraz – s posvätením od Marie Kondo – nesieme do smetného koša. Nahradíme to hromadenie vecí niečím zmysluplnejším?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite