Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo vesmíre nesmrteľného Švajčiara

.filip Olšovský .časopis .kauza

V stredu ráno športový svet šokovala správa o zatýkaní funkcionárov FIFA. O pár dní neskôr sa rozvírené vody svetového futbalu zdanlivo upokojili. Domnievať sa však, že piatkové znovuzvolenie Seppa Blattera dalo za celou kauzou definitívnu bodku, by mohlo byť predčasné.

noc v najlacnejšej izbe zürišského hotela Baur au Lac stojí vyše päťsto eur. Hostia, ktorí sa v ňom začiatkom minulého týždňa ubytovali, si však potrpia na luxus. Z ponuky si preto pravdepodobne vybrali niektorý z luxusnejších apartmánov s výhľadom na jazero. Na prehnanú skromnosť nemali najmenší dôvod. Do švajčiarskej metropoly prišli na pozvanie svojho šéfa, ktorému sa mali za všetok komfort primerane oplatiť koncom týždňa. Na piatok bola naplánovaná voľba nového predsedu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a znovuzvolenie toho súčasného, sedemdesiatdeväťročného Seppa Blattera, kandidujúceho už na svoje piate funkčné obdobie, malo byť iba formalitou. A bolo ňou až do stredy ráno, kým sa simultánne nerozleteli dvere viacerých luxusných izieb zürišského hotela, z ktorých švajčiarska polícia vyviedla sedem delegátov FIFA.

.z génia elév
O korupčnom charaktere FIFA sa toho za posledné roky napísalo veľa. Do detailov sa rozoberali sporné procesy prideľovania futbalových majstrovstiev sveta alebo predaja vysielacích práv. Napriek tomu, že existovali priami svedkovia či interné vyšetrovanie, najvyššie štruktúry futbalovej federácie spravodlivosti úspešne unikali. Dlhoročný predseda FIFA Sepp Blatter sa zdal vo svojej pozícii zakorenený až do smrti. Jeho učebnicový pragmatizmus krátko pred stredajšou raziou cynicky ocenil aj britský denník Financial Times, ktorý ho prirovnal k dokonalému portierovi – hotelovému vrátnikovi, ktorý je za každých okolností priateľský, ústretový a nepotrpí si na vlastný názor. „Vždy si pamätá mená svojich hostí. Najmä tých, ktorí majú peniaze. Najprv to boli Briti, neskôr Američania, Rusi a dnes sú to Arabi z Perzského zálivu," píše sa v článku s priamočiarym názvom Prečo je Sepp Blatter génius. Ani ostrieľaný Švajčiar však ešte nikdy nestál pred takou komplikovanou situáciou, aká sa mu rozprestrela pred očami v stredu. Veď ani ten najlepší portier nezvládne obslúžiť všetkých naraz. Fakt, že najvážnejšia sťažnosť na jeho služby príde z krajiny, ktorá futbal ani len nenazýva pravým menom, ho však očividne zaskočil.

„Robili to opakovane. Rok za rokom, turnaj za turnajom," popisuje prozaicky korupčné praktiky FIFA newyorská právna zástupkyňa Loretta E. Lynch, ktorá viedla vyšetrovanie kauzy už od jej nenápadného počiatku. Čo sa pôvodne javilo ako vedľajšia vetva odhaľovania vplyvu ruskej mafie, vyústilo v súčinnosti so švajčiarskymi orgánmi do zatknutia dovedna štrnástich čelných predstaviteľov FIFA. Tí čelia obvineniu z korupcie pri predaji vysielacích a reklamných práv či podvodov pri hlasovaní o prideľovaní práva na usporiadanie majstrovstiev sveta. Za vyše dve dekády, ktoré sa snažia americkí vyšetrovatelia spätne nasvietiť, došlo k odhadovanej sprenevere vyše stopäťdesiatich miliónov dolárov. Fakt, že istá časť komplikovaných finančných tokov, ktorými boli vyplácaní poslušne hlasujúci členovia FIFA, siahala aj do Spojených štátov, legislatívne umožnil FBI chopiť sa vyšetrovania. Opraty tak, paradoxne, zobrala do rúk krajina, v ktorej futbal nepatrí ani len do prvej trojice najpopulárnejších športov a miestni ho titulujú vlastným termínom „soccer".

Americkí vyšetrovatelia sa po dohode so švajčiarskymi orgánmi (ktoré v tom istom čase spustili svoje vlastné vyšetrovanie skúmajúce pozadie hlasovania o dejiskách majstrovstiev sveta v rokoch 2018 a 2022) rozhodli prefíkane počkať do stredajšieho rána. Namiesto logisticky aj byrokraticky komplikovaného zatýkania jednotlivých funkcionárov väčšinu z nich prekvapili na mieste, kde to čakali asi najmenej. A Blatterovi tým dva dni pred voľbou spôsobili starosti, s ktorými určite nerátal. Z génia sa v priebehu niekoľkých hodín stal elév krízovej komunikácie.

.ke Nako
„FIFA víta aktivitu amerických a švajčiarskych vyšetrovateľov a verí, že sa ňou dopomôže k očiste od všetkého zlého, čo zapustilo svoje korene vo svete futbalu," vyhlásil pateticky Blatter ešte v stredu vo svojom oficiálnom stanovisku na stránkach FIFA. Taktika dištancovania sa od problémov organizácie, ktorej dlhé roky šéfuje, však tentoraz nezabrala. Praktiky opísané americkými vyšetrovateľmi boli silnou kávou aj pre doteraz poslušne lojálnych funkcionárov, ktorí sa zakaždým postavili na Švajčiarovu stranu. Napríklad aj pre predsedu Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) Michela Platiniho, ktorý po štvrtkovom rokovaní svojej organizácie nevylúčil európsky bojkot majstrovstiev sveta v roku 2018. „Čo je veľa, to je veľa. Požiadal som ho, aby odstúpil," vyjadril sa vo štvrtok na rovinu Platini. „On mi však odvetil, že na taký krok je už príliš neskoro." Stačí si však prečítať len časť obvinení, ktoré voči praktikám FIFA vzniesla newyorská FBI (a ktoré samotné sú len americkou špičkou ľadovca organizácie, ktorá združuje celý futbalový svet) a na Blatterovej strane nemôže zostať žiadny triezvo uvažujúci človek.

Exemplárny príklad zavedeného korupčného systému FIFA opísal vo svojom článku americký denník New York Times. „Keď sa v roku 2004 rozhodovalo o dejisku MS 2010, v hre bolo Maroko, Egypt a Juhoafrická republika. Vopred sa vedelo o tom, že o výsledku môže rozhodnúť jediný hlas. Aj o tom, že jeden konkrétny je na predaj. Jack Warner, zástupca Trinidadu a Tobaga, iba čakal na výhodnú ponuku. Preto začiatkom roka vycestoval do Maroka, kde mu za jeho hlas ponúkli milión dolárov. Juhoafrická republika však po majstrovstvách túžila o čosi viac. Preto ponúkla Warnerovi miliónov rovno desať." Aj vo futbale menej zorientovaný slovenský fanúšik si určite spomenie na moment, keď po legendárnom zápase v Poľsku, vďaka ktorému sa naši futbalisti premiérovo kvalifikovali na majstrovstvá sveta, začal Marcel Merčiak do mikrofónu vykrikovať čosi o tom, že nastal čas. „Ke Nako, Afrika!" ziapal vtedy v jazyku sotho do slovenských domácností. Sám, rovnako ako veľká väčšina nadšených Juhoafričanov, vtedy určite netušil, akou špinavosťou sa krajina k právu usporiadať prvé Majstrovstvá sveta vo futbale na africkej pôde dostala.

Za Blattera sa napriek všetkým škandálom ešte pred piatkovou voľbou postavili kontinentálne zväzy Afriky a Ázie. Zatiaľ čo ešte vo štvrtok ráno sa (najmä z európskej strany) ozývali početné hlasy volajúce po odložení či bojkote volebného kongresu, po krízovom zasadnutí UEFA sa situácia zmenila. „Keď zajtra príde na rad hlasovanie, európske zväzy vo veľkej väčšine zdvihnú ruku za princa Aliho," vysvetlil Platini. Funkcionári zo starého kontinentu si rýchlo spočítali, že bojkot voľby by pravdepodobne iba uľahčil Blatterovi cestu k piatemu funkčnému obdobiu. Preto sa väčšina z nich rozhodla zjednotiť za jeho protikandidátom, jordánskym princom Alim bin Al-Husejnim. Z outsidera voľby sa tak razom stala jediná nádej svetového futbalu. Odvetvia, ktoré si začalo svoju záchranu projektovať do predstaviteľa regiónu, ktorému sa švajčiarsky portier snaží v posledných rokoch zapáčiť čo najviac. Akoby tých paradoxov v tomto príbehu nebolo aj bez toho dosť.

Princ Ali sa od svojho o štyri dekády staršieho konkurenta snažil odlíšiť v každom verejnom stanovisku. Zdôrazňoval očividnú nefunkčnosť medzinárodnej federácie, ako i jej zdecimovaný imidž, prudko kontrastujúci s obľúbenosťou najpopulárnejšieho športu tejto planéty. „Chcel by som sa dožiť dňa, keď ľudia nebudú ani len tušiť, ako sa volá prezident FIFA. Toho sa však dočkajú iba pod podmienkou, že celá federácia bude riadená správnym spôsobom,” zasnil sa nedávno Ali. Na splnenie svojho sna si však ešte bude musieť počkať.

.bez prekvapenia
„Otvárajúc tento kongres, jedno moje oko plače, no to druhé je plné radosti," pokračoval v rozbehnutej taktike aj krátko pred voľbou Blatter. Napriek spŕške kritiky zo strany zahraničných médií, ktoré jeho patetický 22-minútový výlev častovali prívlastkom „najhorší príhovor všetkých čias", Švajčiarova taktika opäť raz zabrala. Časové rozpätie medzi šokujúcimi odhaleniami a piatkovou voľbou bolo pravdepodobne príliš krátke na to, aby stihlo popretŕhať kritický počet väzieb medzi Blatterom a jemu zaviazanými funkcionármi. Európska búrka nevôle a nepochopenia logiky, podľa ktorej sa môže človek s obdobnou reputáciou vôbec pohybovať na slobode, narazila na realitu futbalového sveta. Sveta, v ktorom súčet hlasov európskych krajín netvorí viac, než chabú štvrtinu. Švajčiarsky portier to mal spočítané dávno. Aj preto v prvom kole piatkového hlasovania zvíťazil nad svojím konkurentom rozdielom, ktorý jeho protikandidáta odradil od účasti v druhom kole. V tom by Švajčiarovi namiesto dvojtretinovej stačila obyčajná väčšina hlasov. Už v prvom kole ich Blatter z celkového počtu 209 získal 133. Hlava svetového futbalu tak aj po sedemnástich rokoch zostala nezmenená.

Na prvý pohľad sa v svetovom futbale za uplynulý týždeň vlastne nič nezmenilo. Bolo síce zatknutých zopár vplyvných funkcionárov, no šéf celej organizácie nielenže prežil, no bol vo svojej funkcii hlasmi delegátov ešte aj potvrdený. Napriek tomu to však v piatok večer, krátko po zverejnení výsledkov hlasovania, na úplné upokojenie futbalových vôd a návrat do zabehnutých koľají korupcie nevyzerá. Práve naopak. Britský podpredseda FIFA David Gill ešte vo štvrtok vyhlásil, že v prípade Blatterovho znovuzvolenia zo svojej funkcie odstúpi. Michel Platini už stihol v mene krajín UEFA pohroziť bojkotom najbližších Majstrovstiev sveta, ktoré sa majú konať v Rusku. Asi nikomu netreba vysvetľovať, že najväčší futbalový sviatok by bez európskych reprezentácií úplne stratil svoj význam.

„Ako vidíte, som vo veľmi dobrej nálade,“ zneli jedny z prvých slov znovuzvoleného predsedu FIFA. Ten akoby naďalej žil vo vlastnom vesmíre, v ktorom je naňho spravodlivosť prikrátka. Vo svojom vnútri však musí tušiť, že tentoraz veci (a americké vyšetrovanie) zašli priďaleko. Ak by mu na dvere jeho švajčiarskeho domova zaklopala miestna polícia, určite by bol prekvapený oveľa menej, než jeho víkendoví hostia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite