Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Sex predáva. A ešte banálnejšie sa začať nedalo? Ale čoby nie, lenže motorkári v službách establishmentu sa vzpierajú akémukoľvek ďalšiemu racionálnemu rozvinutiu, a navyše ide už o trocha prevarenú tému. Niežeby sex nebol prevarený tiež, občas sa ale objaví čosi, čomu by bolo hriechom vyhnúť sa.

Ide o knižku, ktorá síce je o sexe, ale zároveň svojho čitateľa poučí a zasvätí aj do vecí, o ktorých prv nemal ani len tušenia, respektíve, tušenia mal, ale väčšina z nich bola celkom mimo. Môžeme ju považovať za akéhosi intelektuálneho trójskeho koňa vo svete presýtenom priamočiarym sexuálnym konzumom.
Napísal ju jeden z najrešpektovanejších českých historikov súčasnosti, profesor Jaroslav Čechura. Nejde o beletriu ani o žiadne ľahučké zábavné pseudonáučné čítanie, ale o poctivú vedeckú monografiu spĺňajúcu tie najnáročnejšie kritériá. A predsa má celkom reálnu šancu stať sa skutočným bestsellerom. Teda aspoň tak si to predstavujem. Lebo knižka Sex v době temna je jedným slovom úžasná. Jej podtitul – Sexuální život na českém jihu v prvním století Schwarzenbergů (1660 – 1770) nás síce hneď okamžite odkáže do príslušných medzí – tu nepôjde o žiadnu maskovanú pornografiu, ale o historiografiu toho najpoctivejšieho rangu – ale vôbec to nie je problém, skôr naopak. Mikrohistória či, ak chceme, malá história obyčajného prežívania všednosti je totiž fascinujúca už sama osebe, ale ak začne tematizovať ešte čosi skrytejšie, intímnejšie – povedzme práve sexualitu, dostávame sa až na tú úroveň poznania, kde sú fakty zaujímavé samy osebe, nie kvôli akémusi abstraktnému úžitku.
A presne o tomto je Sex v době temna. O tom, akú dôležitú či nedôležitú úlohu zohrával sex v spoločnosti, čo bolo naozaj zakázané, a čo nie, ako do intimity vstupovala svetská i cirkevná moc a vôbec. Je to o sexe a zároveň nie o sexe, ale o tom, ako veľmi sme si s tými ľuďmi, čo žili vtedy a tam podobní alebo nepodobní. Veľká knižka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite