Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Suchánek: Polícia neskúma pozadie kauzy CT

.marek Vagovič .časopis .kauza

Keď upozornil médiá, že piešťanská nemocnica kúpila drahé CT, bol z toho škandál roka. V politike padali hlavy, ľudia protestovali v uliciach. Dnes neverí, že sa prípad niekedy vyšetrí. Alan Suchánek.

.kedy vás prvýkrát kontaktovali z polície v kauze CT?
Niekedy koncom novembra alebo začiatkom decembra 2014. Zavolali mi z Národnej kriminálnej agentúry z Trnavy, stretli sme sa v jednej kaviarni v Piešťanoch.

.to bolo neformálne stretnutie?
Bolo to informatívne stretnutie, na ktoré som však prišiel so všetkými dokladmi. Trvalo to asi hodinu a pol.

.ako na vás pôsobili?
Veľmi seriózne. Na druhý deň prišli priamo do nemocnice, aby si prefotili potrebné doklady. Povedali, že oni len zbierajú informácie, no rozhodovať bude niekto iný.

.v marci 2015 vás kontaktovali aj policajti z Nitry. Ako prebiehal výsluch?
Pýtali sa na všeličo, sedel som tam asi šesť hodín.

.čo presne ich zaujímalo vo vzťahu ku kauze CT?
Napríklad to, kto bol vo výberovej komisii.

.aký ste z toho mali pocit?
Išli síce do hĺbky, ale len pokiaľ ide o technické veci – to znamená spôsob rozhodovania a podobne.  

.takže podstata ich nezaujímala?
Pýtali sa na okolnosti nákupu CT, ale nepostrehol som, že by skúmali aj pozadie – kto za tým môže byť, respektíve, kto to celé zorganizoval.

.nie je čudné, že vás predvolali na výsluch až štyri mesiace po vypuknutí kauzy?
Tiež som sa čudoval, že ma zavolali tak neskoro. Mimochodom, volal mi jeden český investigatívny novinár, ktorý sa ma pýtal na podstatu kauzy CT. Keď som mu to vysvetlil, bol dosť prekvapený, aké to vlastne bolo primitívne. Vravel, že takto by to zorganizovali malé deti: on si totiž myslel, že ide odkryť nejaký sofistikovaný biznis. Na to, aké je to jednoduché, sa vyšetrovanie naozaj trochu vlečie.

.nie ste z toho sklamaný?
Mám v rodine právnikov, ktorí mi vysvetlili, že na Slovensku všetko trvá dlhšie.

.bude kauza CT niekedy vyšetrená?
Dnes som presvedčený, že nie. Myslím, že to pôjde do stratena.

.prečo?    
Pozrite sa, pani Zvolenská už je v Bruseli, aj pán Senčák je na teplom miestečku. Pán Raši sa vyjadril, že sa nič strašné nestalo, pán Čislák dokonca povedal, že to bola pseudokauza. Oni vedia, čo tým chcú dosiahnuť. Veľa ľudí totiž nerozmýšľa, či sú to politické vyhlásenia, alebo fakty.

.nerozčuľujú vás podobné výroky?
Za posledné dva roky som už zažil všeličo, takže to tak neprežívam. Ale súhlasím, že je to veľmi frustrujúce a demotivujúce. Najhoršie je, že ľudia prestávajú veriť v demokraciu – ak nebudú mať podobné kauzy aj trestnoprávnu dohru, tak sa ich aktéri nikdy nebudú báť, a Slovensko sa nikdy nevymotá z tohto začarovaného kruhu.  

.za dvadsať rokov nebol na Slovensku odsúdený nikto významný, takže tá frustrácia sa zrejme bude len prehlbovať.
Presne tak. Keď pôjde do stratena aj kauza CT, len ťažko si predstaviť, že v budúcnosti sa niekto vydá na takú cestu ako ja a pani Kovačovičová. Budú to jednoducho považovať za zbytočné.

.pred pol rokom ste pritom spustili lavínu, ktorá viedla nielen k odvolaniu hlavných aktérov kauzy CT, ale aj k obrovským protestom. Neľutujete to?
Neľutujem. Napriek určitej skepse stale verím, že to malo zmysel.  

.neobávate sa, že aj kauza CT upadne do zabudnutia?
Je mi jasné, že prídu iné kauzy, ktoré ju prekryjú. Dôležité však je, že ľudia začali byť citliví na veci, ktoré tu dovtedy prechádzali. Oni nevyšli do ulíc preto, že v Piešťanoch sa predalo o 600-tisíc eur drahšie CT. Protestovali preto, že takéto veci sa dejú aj u nich.

.aj po kauze Gorila vyšli do ulíc, dokonca ešte vo väčšom počte ako pri kauze CT. Postupne však eufória vyprchala, pričom ani v tomto prípade nebol dodnes nikto potrestaný.
To je pravda. Napriek tomu si myslím, že ľudia sú dnes k takýmto veciam oveľa všímavejší ako v minulosti. Musíme byť trpezliví, pomalými, postupnými krokmi sa hádam dostaneme do slušnej Európy.

.ako dnes vychádzate s riaditeľkou piešťanskej nemocnice Máriou Domčekovou, ktorá ako jediná zostala vo funkcii?
Náš vzťah je chladný, nedá sa hovoriť o žiadnej spolupráci.

.komunikujete vôbec spolu?
To musíme. Stala sa však jedna vec, o ktorej sa všeobecne nevie. Pred niekoľkými týždňami si mňa a pani Kovačovičovú zavolala pani riaditeľka a oznámila nám, že k 1. marcu sme boli odvolaní zo správnej rady. Podľa právneho názoru ministerstva nám vraj po štyroch rokoch – podobne ako poslancom parlamentu – vypršalo funkčné obdobie, hoci pôvodne sme boli zvolení na päť rokov, teda do júna 2016. V novej voľbe sme však boli znovu zvolení – ako zástupcovia zamestnancov. V nemocnici bola pritom dosť veľká agitácia proti nám.

.vnímali ste to ako odvetu za kauzu CT?
Dá sa to chápať aj takto. Myslím, že sa nás chceli týmto spôsobom zbaviť.

.ako sa vám spolupracuje s novými členmi rady, ktorí prišli po kauze CT?
Správajú sa slušnejšie, ale výstupy sú v podstate tie isté. Plnia noty ministerstva, ktoré sa tvári, že všetko prebehlo v súlade so zákonom.

.čo to znamená?
Nová správna rada sa zišla trikrát. Trikrát som dal návrh, aby sme znížili počet jej členov na päť, ako to bolo pôvodne. Buď hlasovali proti, alebo sa zdržali. Vymožiteľnosť práva na Slovensku je katastrofálna.

Aalan Suchánek/
Je lekárom v Nemocnici AlexandraWintera v Piešťanoch. Spolu so zdravotnou sestrou Magdalénou Kovačovičovou upozornili na nákup predraženého CT prístroja.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite