Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kauza CT: pol roka po

.marek Vagovič .časopis .kauza

Pred šiestimi mesiacmi začala polícia preverovať nákup CT prístroja v piešťanskej nemocnici. No pokým o úplatkoch kardiochirurga Fischera alebo daroch pacientov pre obvodného lekára Liptáka informovala takmer online, kauza CT je zahalená rúškom tajomstva.

Najskôr základné fakty: pred tromi rokmi sa Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch rozhodla kúpiť nové CT. Víťaz tendra – spoločnosť Siemens – ho mala nemocnici dodať približne za milión eur. Po voľbách 2012 sa však obmenila správna aj dozorná rada nemocnice a získali v nich prevahu nominanti Smeru. Výsledok: nákup CT od firmy Siemens bol zrušený. Nová správna rada účelovo zmenila aj štatút nemocnice – počet jej členov sa rozšíril z päť na šesť, takže zástupcovia ministerstva zdravotníctva v nej získali kvalifikovanú väčšinu (v pomere hlasov 4:2).
Rada následne odvolala vtedajšieho riaditeľa nemocnice Roberta Mamrillu a naopak posunula do funkcie Máriu Domčekovú. Zástupcovia zamestnancov – lekár Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová – sa preto obrátili na Generálnu prokuratúru. Prokurátorka Terézia Triznová im však odpísala, že sa prípadom nebude zaoberať, pretože piešťanská nemocnica „nie je orgánom verejnej správy”. „Podľa mňa to bola len výhovorka. Kompetenciou prokuratúry je zaoberať sa každým prípadom porušenia zákona,” myslí si Suchánek.
V septembri 2014 hlasovala správna rada o nákupe CT znova. Výsledok: nemocnica vybrala prístroj od firmy Medical Group, ktorej akcionárom bol v minulosti aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška (Smer). A to aj napriek tomu, že bol o 600-tisíc drahší ako CT od firmy Siemens z roku 2012. Nemocnica v Havlíčkovom Brode dokonca kúpila podobný prístroj o milión eur lacnejšie. Proti nákupu predraženého CT bola len Kovačovičová a Suchánek. „Upozornil som správnu radu, že ho nedokážeme splácať, keďže by to bolo 35-tisíc eur mesačne. Okrem toho sme mali v Sociálnej poisťovni dlh pol milióna eur,” spomína Suchánek.

.škandál roka
Keď sa kauza následne objavila v médiách, zo svojich funkcií boli odvolaní členovia správnej aj dozornej rady – jej členka Renáta Zmajkovičová (Smer) odstúpila aj z postu podpredsedníčky parlamentu. Okrem toho rezignovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer) aj vedúci jej služobného úradu Martin Senčák. Po protestoch v uliciach napokon odišiel aj šéf parlamentu Paška, svoju stoličku si udržala len riaditeľka piešťanskej nemocnice Domčeková. Zvolenská sa však medzičasom stala expertkou ministerstva práce pre sociálnu oblasť v Bruseli. Senčák je dnes dokonca zástupcom riaditeľky na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Kauzou CT sa začala pred šiestimi mesiacmi zaoberať aj polícia: od 10. februára 2015 vedie aj trestné stíhanie pre podozrenie z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Po mohutnej medializácii prípadu sa zmenil aj prístup Generálnej prokuratúry, ktorá prijala podnet lekára Suchánka a zdravotnej sestry Kovačovičovej (účelové rozšírenie členov správnej rady, odvolanie Mamrillu, dosadenie Domčekovej). Ako pokračuje vyšetrovanie nákupu predraženého CT, to však nie je jasné.
Krajská prokuratúra v Trnave, ktorá prípad dozoruje, totiž na otázky .týždňa, ktorí aktéri kauzy už boli vypovedať, respektíve, kedy začne trestne stíhať aj konkrétne osoby, neodpovedala. „K jednotlivým dôkazným prostriedkom sa v súčasnom štádiu nemôžeme vyjadriť,” reagoval hovorca prokuratúry Mojmír Huna. Odmieta však, že vyšetrovanie trvá pridlho: „Samotné znalecké dokazovanie v tejto veci je mimoriadne časovo a odborne náročné. Lehota vyšetrovania je primeraná náročnosti vyšetrovaného skutku.”

.paralela Rath
Časopis .týždeň preto oslovil ľudí, ktorí majú ku kauze CT čo povedať, a pokúsil sa tak aspoň čiastočne zrekonštruovať priebeh vyšetrovania tohto citlivého prípadu. Polícia už napríklad vypočula lekára Suchánka aj zdravotnú sestru Kovačovičovú, ktorí upozornili na nákup predraženého CT. Suchánek však pochybuje, že bude tento prípad niekedy vyšetrený. „Išli síce do hĺbky, ale len pokiaľ ide o technické veci – to znamená, kto bol vo výberovej komisii, spôsob rozhodovania a podobne. Nepostrehol som, že by skúmali aj pozadie – kto za tým môže byť, respektíve, kto to celé zorganizoval.”
Kovačovičová hovorí, že policajná vyšetrovateľka bola na výsluch dobre pripravená, preštudovala si všetky dôležité fakty kauzy CT. Aj v jej prípade však riešila skôr mechanizmus schvaľovania nákupu prístroja: „Mala som pocit, že sa snaží zistiť, ako to naozaj bolo. Ale je pravda, že sa nepýtala konkrétne, kto by mohol z toho profitovať a podobne.” Aj Kovačovičová je pritom presvedčená, že vyšetrovanie trvá pridlho: „Asi majú veľa práce. Bolo by fajn, keby sa inšpirovali kauzou Rath.”
Polícia kontaktovala aj šéfa predstavenstva Medical Group Juraja Kovala. Na výsluchu však nebol: „Požiadali ma len o písomné stanovisko za firmu.” Koval si s odstupom času myslí, že spoločnosť Medical Group sa vôbec nemala zúčastniť na tendri na nákup CT: „Nevylučujem, že ten prístroj sa dá kúpiť aj lacnejšie. Z našej strany to však určite nebolo predražené, mali sme len sedempercentnú maržu.” Koval považuje kauzu za uzavretú: „Zmluva je zrušená, už sa takýmto obchodom nevenujeme.”

.paška pohrozil žalobou
Či sa kriminalisti zaujímali aj o bývalú šéfku Medical Group Eriku Bílú, respektíve bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v minulosti tiež pôsobil v tejto firme, nie je jasné. Aj polícia je totiž na akékoľvek informácie z priebehu vyšetrovania skúpa. „Bližšie informácie poskytneme po ukončení vyšetrovania,” povedal Martin Wäldl z kancelárie policajného prezidenta. Bílá ani Paška na otázky .týždňa, či už boli vypovedať, respektíve, čo si dnes myslia o kauze CT, neodpovedali.
Podpredseda Smeru Paška naopak ešte pred zverejnením článku pohrozil trestným oznámením aj žalobou: „Vážený pán redaktor, vaše otázky považujem za nehoráznosť. V prípade uverejnenia akýchkoľvek nepravdivých informácií využijem všetky možné právne kroky na moju ochranu a budem žalovať vás aj vášho vydavateľa v trestnoprávnej aj občianskoprávnej oblasti s primeranou náhradou škody.”
K prípadu sa už nechce vracať ani bývalá šéfka správnej rady piešťanskej nemocnice Drahoslava Kupcová, hoci pôvodne nemala s rozhovorom problém. „Som v kúpeľoch, potrebujem sa presunúť na procedúru. Zavolajte mi neskôr,” reagovala, keď sme jej vysvetlili, o čom ideme písať. O dve hodiny už bolo všetko inak: „Nie som oprávnená vyjadrovať sa k tejto kauze.” Mimochodom, Kupcovej manžel Viliam bol poradcom bývalého ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (Smer).

.štátne zákazky
Momentálne sedí Kupec aj v predstavenstve Slovenských elektrární. Okrem toho je akcionárom spoločnosti Tax – Audit, ktorá kontroluje účtovníctvo viacerým firmám údajného mecenáša Smeru Jozefa Brhela (.týždeň č.13/2015). Tax – Audit má kontrakty aj so Slovenskou elektrizačnou prenosovou sústavou (SEPS) a Bratislavskou teplárenskou (BAT). V prípade SEPS ide o zákazku za 144-tisíc eur. BAT doteraz vyplatila firme Tax – Audit vyše 130-tisíc eur: ďalších 1 560 eur mesačne dostáva Kupec od tohto štátneho podniku ako fyzická osoba.  
Spolumajiteľkou firmy Tax – Audit je aj Ružena Straková: matka bývalého člena správnej rady piešťanskej nemocnice Michala Straku, ktorý je známy aj ako raper Ego. Straka na otázky .týždňa, či ho už kontaktovala polícia, respektíve či dnes nepovažuje za chybu, že hlasoval za nákup predraženého CT, nereagoval. Mlčí aj bývalý člen správnej rady Lukáš Kmeťo, ktorý pracuje na ministerstve zdravotníctva: „V prípade akýchkoľvek otázok sa prosím neváhajte obrátiť na komunikačný odbor.”
Na pripomienku, že nás zaujímajú jeho odpovede ako osoby, ktorá bola zodpovedná za kúpu spomínaného prístoja, a nie stanovisko ministerstva, Kmeťo reagoval: „Úprimne a otvorene si dovoľujem pochybovať o Vašom záujme o moje vyjadrenie, čo podporuje štylizácia Vašich otázok.” Kmeťo ich totiž považuje za „absolútne nekorektné, zavádzajúce a účelové”. S bývalým členom správnej rady Marekom Brezničanom, ktorý takisto pracoval na ministerstve, sa nám spojiť nepodarilo.

.zmajkovičová: nemám s tým nič
Polícia predvolala na výsluch aj bývalú šéfku dozornej rady nemocnice a poslankyňu parlamentu Renátu Zmajkovičovú. Tá sa však ospravedlnila, keďže v danom čase bola v zahraničí. „Nový termín som zatiaľ nedostala,” tvrdí Zmajkovičová. Ako hypotetickú označila otázku, či neurobila piešťanská nemocnica chybu, keď kúpila o takmer milión eur drahšie CT ako nemocnica v Havlíčkovom Brode. Vlastnú zodpovednosť v kauze však Zmajkovičová odmieta: „Dozorná rada je poradným a dozorným orgánom. Ako jej členka som nemala informácie o podmienkach a priebehu verejného obstarávania.”
S vyšetrovateľmi už, naopak, hovoril bývalý člen dozornej rady piešťanskej nemocnice Ján Ranostaj, ktorý bol aj mestským poslancom za Smer. „Bol som na polícii asi hodinu a pol. Správali sa korektne, pričom som im povedal všetko, čo som vedel. Podrobnosti si zistite od nich.” Nákup CT v roku 2014 však považuje za štandardný: „Do výberového konania sa síce prihlásili štyri firmy, elektronickej aukcie sa však zúčastnili len dve. Ďaľšie dve boli vyradené pre nesplnenie podmienok. Na výsledok sa nikto oficiálne nesťažoval.”
Bývalá členka dozornej rady Adriana Herdová, ktorá robila aj poslaneckú asistentku Renáte Zmajkovičovej, na otázky .týždňa nereagovala. Mlčí aj bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Bývalého vedúceho jej služobného úradu Martina Senčáka, ktorý podľa odborov nebral vážne upozornenia o problémovom nákupe CT, zatiaľ polícia nevypočula. Senčák však tvrdí, že kým bol vo funkcii, nikto mu o žiadnych pochybnostiach nehovoril. „Nemocnica Piešťany nepatrí do riadiacej pôsobnosti ministerstva zdravotníctva ani vedúceho služobného úradu. Ministerstvo preto neschvaľuje ani neriadi procesy verejných obstarávaní v neziskových organizáciách,” tvrdí Senčák.

.jasný víťaz?
Vyšetrovatelia doteraz nepredvolali na výsluch ani riaditeľku nemocnice Máriu Domčekovú, ktorá ako jediná zostala aj po kauze CT vo svojej funkcii. Kriminalisti si však od nej ešte vlani na jeseň vyžiadali dokumenty k nákupu spomínaného prístroja. Domčeková si za výberom firmy Medical Group stojí aj dnes: „Nemocnica pod mojím vedením neurobila žiadnu chybu.” Odvoláva sa pri tom aj na závery Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO): „Výsledok kontroly potvrdil, že proces verejného obstarávania prebehol bez porušení zákona, ktoré by mali, alebo mohli mať vplyv na jeho výsledok.”
Úrad pritom zistil až desať porušení zákona v obstarávaní prístroja, najviac sa týkalo transparentnosti súťaže. Úrad napríklad nemocnici vyčítal, že víťaz tendra – spoločnosť Medical Group – predložila doklad, že spĺňa podmienky účasti, až po vyhodnotení ponúk. Nemocnica tiež nevysvetlila všetkým uchádzačom súťažné podklady, pričom im nepovedala ani to, dokedy môžu podať námietky. O výsledku obstarávania navyše informovala skôr, ako bol celý proces ukončený. Podľa ÚVO však nemali zistené nedostatky vplyv na výsledok verejnej súťaže. „Keď si to normálny človek prečíta, tak mu musí byť jasné, že víťaz tendra bol dohodnutý vopred,” myslí si zdravotná sestra Kovačovičová, ktorá upozornila na kauzu CT.
Podľa Domčekovej však nie je možné porovnávať o 600-tisíc eur lacnejší prístroj z roku 2012 s CT, ktoré nemocnica obstarala v roku 2014: „Ide o úplne odlišné prístroje – napríklad prístroj z roku 2014 má 128-rezové snímanie dát, dvojnásobne širšie detektorové pole, o polovicu kratší skenovací čas a obsahuje technológiu na zníženie radiačnej záťaže. Predmetom dodávky mali byť aj úplne odlišné služby – financovanie kúpnej ceny po dobu 48 mesiacov, stavebné a technologické úpravy.”

.neodstúpi z funkcie
Pre Domčekovú nie je dôvodom na odstúpenie z funkcie ani protest prokurátora, že sa stala riaditeľkou nemocnice protiprávne. Fakt, že výpoveď jej predchodcu Roberta Mamrillu je neplatná, už pritom konštatovali aj súdy v Piešťanoch a Trnave. Okresný úrad v Trnave však protestu prokurátora nevyhovel. „V právnom štáte je jediný oprávnený rozhodnúť o zákonnosti menovania a zápisu za štatutára nemocnice súd. K dnešnému dňu neexistuje právoplatné rozhodnutie súdu v tejto otázke, preto nie je dôvod uvažovať o odstúpení z funkcie,” dodala Domčeková. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite