Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Alan Besançon: Svatá Rus (CDK, 2015)
„Celá země uznává, že panovník je obrazem Boha. A proč? Protože je ‚veškerá láska‘. Na západě byla podstatním atributem království spravedlnost. Ruský car je láska.” Vynikajúca esej popredného francúzskeho filozofa a rusistu hľadá (a aj nachádza) korene ruskej, ťažko pochopiteľnej zvláštnosti v ruskej verzii pravoslávia, jeho stotožnenia nebeského kráľovstva s pozemským štátom na čele s jeho panovníkom (cárom, generálnym tajomníkom či prezidentom). Besançon píše zaujímavo, miestami až provokatívne, nezahlcuje čitateľa nezaujímavými dátumami a informáciami. Vedie ho z hĺbky ruských dejín až do súčasnosti, pričom končí dôležitou kapitolou o francúzskej naivnej „lehkověrnosti”, ktorá vzťah k súčasnému Rusku nebezpečne podfarbuje. O slovenskej či stredoeurópskej putinofilnej naivite, vítajúcej gangsterov na motorkách chlebom a soľou, to platí rovnako. Ak nie viac.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Jean-Christophe Rufin: Nesmrtelná túra do Compostely
(Prostor, 2015)
Francúz Jean-Christophe Rufin  je lekár a diplomat, jeden zo zakladateľov Lekárov bez hraníc. Niekoľko rokov pôsobil ako veľvyslanec v Senegale. Je humanitárnym pracovníkom, druhým najmladším členom Académie Francaise a súčasne spisovateľom, ktorý má doma dve Goncourtove ceny. Nesmrtelná túra do Compostely bola v roku 2013 druhou najpredávanejšou knihou vo Francúzsku. Rufinovi sa podarilo napísal príťažlivý a vtipný cestopis. Autor zdanlivo nepíše nič výnimočné, ale jeho mix pocitov, zážitkov, stretnutí a reflexií čitateľa dostane. Dôležité je nechať sa viesť samotnou cestou. Inak návštevník noblesných recepcií píše o tom, ako týždne putuje špinavý a zablatený krajinou. Najväčším dobrodružstvom je to, čo sa deje v ňom. Cíti radosť z novej nezávislosti a oslobodenie od túžby vlastniť. Putovanie je časom melanchólie, sebaspytovania a úprimnosti. Rufin sa nenásilne otvára symbolom a rituálom starej Európy. Jedinečná kniha!
.ľubomír Jaško

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Jana Pácalová: Samo Chalupka – básne a starožitnosti
(Kalligram, 2014)
Všetci, ktorí mali doteraz Sama Chalupku zapísaného v pamäti ako romantického básnika, autora skladby Mor ho!, musia si svoju znalosť poopraviť. Nebol to len básnik, ale aj prozaik, autor zväčša ľudovýchovných próz a rozprávok. Jeho „nebásnické“ texty „zostali roztrúsené v dobovej tlači,“ Jana Pácalová ich však chápe ako integrálnu súčasť Chalupkovej tvorby. Teoretickým kompilačným spôsobom vytvorila široký obraz o neveľkom diele Sama Chalupku, dala ho do dobových súvislostí a aby bolo jazykovo „prístupné“ aj dnešnej dobe, pretransformovala ho do súčasného jazyka. Tu stojí za pozornosť aj preklad latinských textov, čo dômyselne, voľne urobila Oľga Vaneková. Editorka nám priblížila Chalupkovu precíznosť i v tom, že k jednotlivým básňam si robil „poznamy“ – rozsiahle poznámky k dielu o hodnoverných reáliách. Jana Pácalová každú báseň literárnovedne komentovala. Je to interesantné čítanie.
.gabriela Rakúsová

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Django Django: Born Under Saturn
(Because Music)
Začiatkom roka 2012 vydali svoj debutový album, na ktorom nápadito vyvážili pomer medzi alternatívnou originalitou a poslucháčskou prístupnosťou. Odvtedy prešli tri roky, počas ktorých sa songy Django Django objavili vo viacerých filmoch, počítačových hrách a v roku 2013 aj na trenčianskej Pohode. Latka bola nastavená tak vysoko, že nasledujúce LP mohlo jedine sklamať. No stal sa úplný opak. Django Django vo verzii 2015 znejú ešte o čosi lepšie a neodolateľnejšie. Preč sú experimentálnejšie pokusy z debutového albumu – trinástka skladieb z Born Under Saturn napriek širokému spektru inšpirácií dodržuje pesničkovú formu, ktorá však výsledný dojem nijako nelimituje. Django Django sú popovejší v tom najlepšom zmysle slova. V zrozumiteľnej forme podávajú kúsky geniality (Pause Repeat alebo High Moon), z ktorých dýcha energia v každom jednom tóne. Jeden z najlepších albumov tohto roka.
.fo

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Other Lives: Rituals
 (TBD Records)
Úžasná hudba! Tento výkrik úžasu by si hádam zaslúžil najnovší, tretí album americkej skupiny Other Lives. Obsahuje štrnásť piesní, ktoré hýria nápaditosťou, snahou o perfekcionizmus, no nie neurotický. Hudba členov Other Lives (Jesse Tabish, Jonathon Mooney, Josh Onstott) býva často označovaná termínom chamber folk. Avšak rozpätie hudobných vplyvov, ktoré v ňom počuť, presahuje jeho rámec a dotýka sa art rocku (obzvlášť skupiny Moody Blues), a to nielen štýlom, ale aj umeleckou úrovňou, k čomu prispieva orchestrálny zvuk – priestorný, majestátny, miestami s náladou hudby filmových westernov. „Chceli sme vytvoriť našu interpretáciu moderny bez množstva elektronických prvkov. Niektoré skladby sme nahrávali až šesť týždňov“– hovoria Other Lives. A je to počuť, najmä v skladbe New Fog.
.miroslav Potoček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite