Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Elektráreň Ipeľ: ľudia v pozadí

.marek Vagovič .časopis .kauza

Pred dvoma týždňami sme zverejnili informácie, že za investíciou do vodnej elektrárne za 1,2 miliardy eur je firma blízka údajnému mecenášovi Smeru Jozefovi Brhelovi. Tento projekt už navyše požehnal aj úrad, na čele ktorého stojí človek z okruhu Roberta Fica.

.osvedčenie na výstavbu elektrárne Ipeľ získala v januári 2015 bratislavská spoločnosť Hyco. Jej väčšinovým akcionárom je firma DG-energy, ktorú ovládajú Ladislav Lörinc a Stanislav Fuňa. Teda ľudia, ktorí sedia aj v orgánoch firiem z podnikateľskej skupiny Jozefa Brhela (Pow-en, NS – Slovakia, E-Group, Alter Energo, Andex). Investor chce začať stavať v roku 2016, elektráreň má byť dokončená v roku 2025.
Elektráreň má byť z veľkej časti financovaná formou PPP projektu, pričom by sa na nej mala podieľať aj čínska firma China Power. Za projekt vodnej elektrárne Ipeľ už dvakrát loboval aj slovenský premiér Robert Fico – na stretnutiach so svojím čínskym kolegom Li Kche-čchiangom (.týždeň č. 18/2015). Fico chce o tejto megainvestícii za 1,2 miliardy eur hovoriť aj tento rok počas návštevy Číny.    

.fico – Holjenčík
Podľa zistení .týždňa a mimovládnej organizácie Via Iuris už navyše projekt elektrárne Ipeľ, ktorá by mala stáť len o sto miliónov eur menej ako vodné dielo Gabčíkovo, odobril aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). „Úrad súhlasí s vydaním osvedčenia na výstavbu energetického zariadenia pre žiadateľa,” píše sa v stanovisku ministerstva hospodárstva, ktoré súhlasilo s vydaním licencie pre firmu Hyco.
Od roku 2007 je predsedom ÚRSO Jozef Holjenčík. Do tejto funkcie bol vymenovaný počas prvej vlády Roberta Fica, s ktorým sa mal názorovo zblížiť ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu: Fico a Holjenčík spolu konzultovali niektoré problémy energetiky. Holjenčík v tejto oblasti aj podnikal, pred nástupom do čela ÚRSO bol spolumajiteľom martinskej firmy JHS. Súčasne bol aj súdnym znalcom v oblasti energetiky.
Oveľa zaujímavejší je však fakt, že Holjenčík pôsobil v rokoch 2006 – 2007 aj v orgánoch firmy, ktorá je personálne prepojená so spoločnosťou Hyco (elektráreň Ipeľ). Holjenčík bol totiž členom dozornej rady firmy Hyco SK – spolu s právnikom Jiřím Stoklasom, ktorý dnes pôsobí aj v kontrolných orgánoch spoločnosti Hyco. V dozornej rade firmy Hyco SK sedí aj Juraj Szabo, ktorý bol podľa zistení .týždňa vlani v lete aj jedným zo zakladateľov a menšinových akcionárov firmy Hyco.

.hyco – Hyco SK
Dnes ovládajú spoločnosť Hyco, ktorá chce postaviť elektráreň Ipeľ, ľudia údajného mecenáša Smeru Brhela – Ladislav Lörinc a Stanislav Fuňa. Menšinovým akcionárom firmy Hyco je však Gabriel Tuhý: teda človek, ktorý bol podľa zistení .týždňa v roku 2006 aj jedným zo zakladateľov a akcionárov spoločnosti Hyco SK. Aj vďaka Tuhému sa stal vtedy Holjenčík členom dozornej rady firmy Hyco SK. O rok neskôr ho premiér Fico posunul do funkcie šéfa ÚRSO. A tento rok súhlasil Holjenčíkov úrad s vydaním osvedčenia pre firmu Hyco (elektráreň Ipeľ).
V súvislosti s projektom elektrárne Ipeľ je zaujímavé aj iné meno: Peter Paulen. Väčšinový akcionár spoločnosti Hyco Ladislav Lörinc totiž priznal, že práve Paulen – v minulosti veľvyslanec v Číne, dnes predseda Slovensko-čínskej obchodnej komory – mu dal avízo, že „veľký čínsky investor hľadá možnosť realizácie podobného projektu v strednej Európe”. Paulen bol aj v skupine podnikateľov, ktorá sprevádzala Roberta Fica počas spomínaných dvoch rokovaní s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. Fico na nich loboval aj za projekt elektrárne Ipeľ.
Okrem toho: aj Paulen patrí k zakladateľom a akcionárom firmy Hyco SK, ktorá je personálne prepojená so spoločnosťou Hyco (elektráreň Ipeľ). A aj vďaka Paulenovi sa stal súčasný šéf ÚRSO Holjenčík v minulosti členom dozornej rady firmy Hyco SK. Dnes pôsobí v jej orgánoch aj Paulenov syn Michal. „Žije v Hongkongu, kde už niekoľko rokov pracuje pre austrálsku konzultačnú firmu,” povedal Paulen.

.spolužiaci zo strednej
Paulen zároveň priznal, že sa pozná aj s menšinovým akcionárom firmy Hyco Gabrielom Tuhým, ktorý v minulosti patril aj k zakladateľom a akcionárom Hyco SK: „Poznáme sa už od čias, keď sme študovali na strednej škole.” Paulen sa zo školských čias pozná aj s Jurajom Szabom – členom dozornej rady firmy Hyco SK, ktorý bol vlani v lete aj jedným zo zakladateľov a menšinových akcionárov firmy Hyco (elektráreň Ipeľ). „O jeho aktivitách v Hyco však nič neviem,” hovorí Paulen.
Napriek existujúcim prepojeniam však tvrdí, že firma Hyco SK nemá s plánovanou výstavbou elektrárne Ipeľ nič spoločné: „Neexistuje žiadne spojenie medzi spomínanou investíciou a Hyco SK.” Podobne reagoval aj väčšinový akcionár firmy Hyco Ladislav Lörinc: „Hyco SK nemá nič spoločné s Hyco, a. s.” Podľa neho je navyše projekt elektrárne Ipeľ len vo fáze predprípravy, „keď zisťujeme, či je vôbec realizovateľný a či sa oň začneme uchádzať”. Lörinc zároveň tvrdí, že so šéfom ÚRSO Holjenčíkom nemá žiadny vzťah a o projekte s ním nehovoril.
Samotný Holjenčík sa bráni, že jeho úrad síce súhlasil s vydaním osvedčenia na výstavbu vodnej elektrárne Ipeľ pre firmu Hyco: „V zmysle zákona sme povinní sa k tomu vyjadriť. Naše stanovisko však nie je pre ministerstvo hospodárstva záväzné.” Holjenčík navyše tvrdí, že ÚRSO vydal stanovisko k firme Hyco, a nie k spoločnosti Hyco SK, hoci tieto firmy sú personálne prepojené: „Áno, sedel som v orgánoch firmy Hyco SK, potom som však všetky kontakty prerušil. Nemám s tým nič spoločné, ani som sa o tento projekt nikdy neobtrel.”

.vzťahy a poistky
Holjenčík však zároveň priznal, že je v kontakte s premiérom Ficom, ktorý už dvakrát rokoval o elektrárni Ipeľ so svojím čínskym kolegom: „Keď sa niečo v energetike deje, tak sa ma spýta, ako to vnímam. O tomto projekte, ktorý sa pripravuje už pätnásť alebo dvadsať rokov, som ním však určite nehovoril.” Holjenčík sa pozná aj s oligarchom Brhelom: „Ja sa poznám s celou energetickou obcou. Viem, kto je to pán Brhel, viem, kde sa pohybuje. Ale nemám s ním žiadny obchodný vzťah.”
Summa summarum: premiér Fico zháňa silného zahraničného investora pre firmu blízku údajnému mecenášovi Smeru Brhelovi (Hyco). Táto firma už dostala osvedčenie na výstavbu elektrárne Ipeľ, s ktorým súhlasil aj ÚRSO. Na čele tohto úradu stojí človek, ktorý má blízko k Ficovi (Holjenčík). Holjenčík v minulosti sedel aj v orgánoch spoločnosti (Hyco SK), ktorá je personálne prepojená so slovenským záujemcom o výstavbu vodnej elektrárne Ipeľ (Hyco).
Holjenčíka zvolili do dozornej rady Hyco SK jej zakladatelia a vtedajší akcionári (Tuhý, Paulen). Tuhý je dnes spolumajiteľom firmy, ktorá chce stavať elektráreň Ipeľ (Hyco). A Paulen bol v delegácii podnikateľov, ktorí sprevádzali Fica počas jeho lobistických schôdzok s čínskym premiérom. Už na prvý pohľad slušná paleta kontaktov, prepojení a vzťahov, ktoré len ťažko označiť za náhodné. Zdá sa, že niekto si chcel lukratívny biznis s elektrinou poistiť na všetky strany. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite