Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ, POČÚVAŤ, DÍVAŤ SA Anasoft litera fest
Vernisážou výstavy a akustickou performanciou Milana Adamčiaka v Galérii Krokus sa v pondelok 20. apríla začne Anasoft litera fest, čiže literárny festival s presahmi do hudby (okrem Adamčiaka aj Archívny chlapec, DJ Reverend či WWW s Pavlom Fajtom) a divadla (Ilona, žena Hviezdoslavova v podaní Bábkového divadla na Rázcestí). Predstavenie finalistov aktuálneho ročníka Anasoft litery, workshopy, debaty, výstavy. V kníhkupectvách Artforum, Martinus a Ex Libris, v Berlínke, v A4, v školách či v knižniciach bude možné stretnúť skutočných živých autorov a autorky toho najlepšieho, čo sa v slovenskej literatúre v ostatných rokoch urodilo. Aj vďaka Anasoftu, jeho cene a jej festivalu slovenská literatúra žije!
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Robert Galbraith (J. K. Rowlingová): Hodvábnik
(Plus, 2015)
Pseudonym autorky Harryho Pottera sa už odhalil, a tak sa v druhom románe o súkromnom detektívovi Cormoranovi Strikovi a jeho asistentke Robin akoby ešte viac snažila dokazovať, že si svoj úspech zaslúži. Zatiaľ čo zápletka prvého románu Volanie kukučky je tak, ako aj prostredie pop-celebrít, v ktorom sa odohráva, jednoduchšia, v Hodvábnikovi je vražda a jej odhaľovanie oveľa sofistikovanejšie, hodné toho, že obeťou je spisovateľ s extrémne bujnou fantáziou. Slovenský čitateľ je pravdepodobne ochudobnený o kontext a narážky na britskú literárnu scénu, objemná detektívka mu však poskytuje dostatok iných atrakcií. Rowlingová vymyslela hlavnú dvojicu veľmi dobre, máme sa na čo tešiť v ďalších už vopred avizovaných knihách, ako aj v seriáli, ktorý sa podľa nich bude točiť.
.ea

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Ján Púček: O múdrosti orechov
(F. R. & G. 2014)
Ide o netradičné, zvláštne eseje, v ktorých autor prepája lyrické s reáliami, predstavy s realitou, dokonca s vedou. Aj spoločenské a politické problémy hodnotí poetickým štýlom. Impresiami vytvára obraz krajiny i duše človeka, spomína na predkov, na Ivana Kadlečíka, vzdáva poctu Olegovi Pastierovi a vysvetľuje jeho rodinné striebra. Jemné motívy sa nespájajú len s prírodou, ale aj s takými témami, ako staroba, demencia, cesta, mesto... Púčekov štýl je nezameniteľný (rovnako ako v jeho úspešných dvoch knihách próz), ba aj niektoré motívy sa opakujú. Tým základným je orech ako symbol mozgu, histórie i múdrosti. „Čas, ktorý po narodení zostáva do smrti, dá sa využiť rôzne, hoci aj tým hľadaním; koreňov, pravdy, predkov, lásky – vyšliapavaním chodníčkov pre tých budúcich.“ Oplatí sa prečítať od Jána Púčeka okrem dvoch prozaických kníh aj jeho eseje.
.gabriela Rakúsová

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Andrea Bučko: Polarity
(Andrea Bučko)
O tom, že spevácky a pesničkársky talent Andrey Bučko je veľký, niet žiadnych pochybností, minimálne od vydania jej debutu In The Middle Of... (Azyl, 2012). Aktuálnemu albumu predchádzal lascívny videoklip k piesni Be my lover, na ktorom akoby sa Andrea snažila – neveľmi úspešne – napodobniť Beyoncé či Madonnu. Našťastie je táto pieseň na Polaritách výnimkou, dôkazom nie celkom podareného úkroku smerom k popovému mainstreamu. V ostatných desiatich kúskoch zostáva Andrea stále tam, kde jej to najviac pristane. Jej piesne majú v sebe nežnosť aj melanchóliu, pátos aj presvedčivosť, jej hlas získal silu, nestratil krehkosť. A najpôsobivejší je vtedy, keď znie len so sprievodom akustických nástrojov. Zvukovo menej je hudobne viac. Be my lover je omylom. Zvyšok albumu úspechom. Až na prosté anglické texty, ktoré piesne zbytočne oberajú o intimitu.
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Young Fathers: White Men Are Black Men Too
(Big Dada)
Keď koncom uplynulého roka vyhrali prestížnu Mercury Prize, väčšina hudobného sveta zostala v šoku. O Young Fathers dovtedy takmer nik nepočul. Časom sme sa dozvedeli, že pochádzajú zo škótskeho Edinburghu a overili si, že ich debutové LP Dead skutočne patrí k tomu najlepšiemu, čo za posledné roky na poli rapovej muziky vyšlo. Po vyše roku prišli Young Fathers s nasledovníkom White Men Are Black Men Too. A pátranie sa začína odznovu. Spod nálepky škótskych hiphoperov vylieza trojica všestranných hudobníkov s unikátnymi koreňmi siahajúcimi do celého sveta. A každý jeden z nich na nahrávke cítiť. Young Fathers vo verzii 2015 ponúkajú mix žánrov, pri ktorom na nálepku „rap“ zabudnete po niekoľkých sekundách. Konečnému dojmu to však ani trochu neubližuje. Young Fathers znejú ako TV on the Radio v najlepšej forme. Návštevníci tohtoročnej Pohody sa majú na čo tešiť.
.filip Olšovský

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite