Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Jean-Paul Didierlaurent: Čitateľ z vlaku 6:27 (Ikar, 2015)
Ardlo Buret cetuje každé ráno vlakom do práce. Sadne si na voľné sedadlo, vyberie z tašky dva pijaky, medzi ktorými má uloženú jednu tlačenú stránku textu, a začne nahlas čítať. Ardlo pracuje v drvičke kníh, a preto si pripadá ako kat. Pri čistení stroja sa preto vždy snaží pár stránok zachrániť, vystrie ich a vysuší – a potom z nich cestujúcim číta. Niekedy úryvok zo sentimentálneho románu, inokedy odborný text, pornografickú novelu či zabudnutú klasiku. Raz však vo vlaku nájde USB kľúč a dej novely sa zaplieta. Ale len trochu. Čitateľ z vlaku 6:27 je príjemné, rozprávkovo prosté, no nie povrchné čítanie o knihách, láske, slovách – a čítaní. Nevadí, že autor nechal viacero postáv nedokončených a nevadí ani to, že nie celkom rozumieme motívom ich konania. Aj na trochu archaický preklad Alexandra Halvoníka si zvyknete. Hodinka strávená s touto knihou je veľmi príjemná.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Claire Messudová: Žena z horního patra
(Host, 2015)
Príbeh tohto románu znie na prvé počutie gýčovo a škandalózne v záujme úspechu. Našťastie, všetko je inak. Nora Eldridgeová, učiteľka v Bostone, niečo pred štyridsiatkou, je „žena z horného poschodia“, jednoducho dobrá kamarátka a susedka. Keď sa v jej triede objaví nový žiak Reza, tuší, že chlapec prináša so sebou svieži vietor aj do jej života. Nore imponujú aj jeho rodičia: Skandar, libanonský profesor a jeho manželka, šarmantná talianska umelkyňa Sirena. Je to mierne úchylná láska k 8-ročnému chlapcovi, lesbická láska k Sirene a obyčajný flirt s mužom s olivovou pleťou? Alebo ide o novú zamilovanosť do lásky ako takej? Kniha sa postupne mení na intímnu výpoveď o vzťahoch, ženskej identite, premárnených životných ambíciách a hľadaní toho, čo je podstatné. Frustrácia môže život zabiť alebo sa mení na príležitosť na reštart. „Než zomriem, budem poriadne žiť!“ Messudová si za román Cisárove deti nemajú šaty vyslúžila uznanie kritikov a prívlastok Kniha roka v najvýznamnejších amerických denníkoch.
.ľubomír Jaško

OPLATÍ SA ÍSŤ DO DIVADLA Odvrátená strana Mesiaca
(GUnaGU, Réžia Marián Amsler)
Ak by bol celý slovenský divadelný svet na Mesiaci – herečka Emília Vášaryová by bola zrejme obyvateľkou celkom opačnej strany ako bratislavské divadlo GUnaGU. Z nezvyčajných kombinácií však často vznikajú tie najzaujímavejšie veci a tak boli očakávania od tohto spojenia vysoké, zvlášť, keď sa réžie ujal Marián Amsler z Astorky. Text dramatika Viliama Klimáčka nie je veľmi prekvapivý ani komplikovaný – stavia na vzťahu matky, ktorá si nevšimla, že jej syn dospel, a na konflikte dvoch sestier a súčasne sokýň. Aj keď Darina Abrahámová, Viktor Horján a Zuzana Šebová patria k najlepším hercom divadla, Emília Vášáryová ich svojím výkonom nielenže prirodzene zatieňuje, ale akoby im zväzovala ruky a oni sa pri nej neodvážili naplno prejaviť svoj komediálny talent. Pritom je zrejmé, že by spolu zvládli zahrať aj oveľa vrstevnatejší dramatický text.
.ea

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Gwerkova: Safari
(Soun Records)
Safari veští živelnú divočinu, ale od dunajskostredskej trojice čakajte skôr muzeálne vznešené exponáty už nežijúcich tvorov. Ozvenová basa a gitara Zsuzsi Vermes vytvára v shoegazovej tradícii à la Cocteau Twins a Slowdive éterický, uzavretý mikrokozmos. Jej melódie ďalej prehlbuje precítený vokál Márie Gašparovej, ktorý akoby len plával priestorom. Je príjemné, že producent Jani Ürögi čoraz častejšie nahrádza kontrastné syntetické beaty organickejšími atmosférickými textúrami. Jednoliatosť je v prípade Safari dvojsečná: album tečie plynule, avšak kapela pričasto nadraďuje mystiku nad potrebnú dynamiku a melodickú chytľavosť. Na motívoch a kvalitnom zvuku počuť potenciál, ale kapela potrebuje čas a jasný cieľ na dosiahnutie svojho hudobného ideálu. Delikátne počúvanie, stvorené do paralelných časopriestorov, kde „ryby plávajú púšťami a ťavy sa prechádzajú po Mesiaci.”
.tomás Slaninka

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Led Zeppelin: Physical Graffiti
(Warner)
V roku 1975 bolo jasné, že tento dvojalbum je ďalšou klasikou od hardrockových bohov Led Zeppelin, no nikto vrátane štyroch členov kapely nemohol tušiť, že Physical Graffiti je zároveň ich posledným veľkým albumom.  Po tejto dvojplatni kapela vydala počas nasledujúcich piatich rokov existencie už len dve zaujímavé, ale predsa rozpačitejšie radovky. Physical Graffiti, ktorý nedávno vyšiel v reedícii pod dohľadom gitaristu a kapelníka Jimmyho Pagea, je akýmsi zhrnutím všetkých podôb talentu Led Zeppelin, ktoré kapela postupne predstavila na predošlých nahrávkach. Na dvojalbume nájdeme ťažkotonážny hardrock (Kashmir), country (Down By the Seaside), funk (Trampled Under Foot), či folk (Black Country Woman). Tie štyri songy sú len prvou ochutnávkou pestrej kolekcie, kde sa okrem nesmrteľnej Kashmir nachádza viacero skrytých  vrcholov (Ten Years Gone, In the Light, Night Flight), ktoré stoja za objavenie.
.pb

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite