Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rád hrám outsiderov

.tomáš Prištiak .časopis .kultúra

Svoje prvé úlohy dostával najmä vďaka exotickému vzhľadu, no jeho talent a minimalistické herectvo si veľmi skoro všimli uznávaní režiséri. Legendárny Jim Jarmusch ho už desaťročia obsadzuje takmer do každého svojho filmu – od streleného zmrzlinára až po temného kuriéra. Pochádza z Pobrežia slonoviny, chcel byť pilotom, no stal sa ikonou nezávislého filmu. Minulý týždeň mal slovenskú premiéru jeho nový film Mirage,  maďarsko-slovenský western o novodobom otroctve. Herec Isaac de Bankolé.

.pochádzate z Pobrežia slonoviny, zo šestnástich detí, je to pravda?
Áno.

.je to bežné, že chlapci odtiaľ chcú byť filmové hviezdy? Ako sa z vás stal herec?
Je to dosť vtipné, ale študoval som v škole pre pilotov. Chcel som byť pilot. Nevedel som, čo robiť, ako tínedžer som chcel byť doktorom, no moja sestra, keď mala dva roky, vyhlásila, že chce byť doktorkou tiež, tak som si povedal, že by nemali byť dvaja doktori v rodine. V skutočnosti som nevedel, čo robiť. Hovoril som si, že nie som hlúpy, trošku rozumu mám, tak by som mohol robiť vedu. Keď si zvolíte ako hlavný predmet vedu, máte potom viac možností, čomu sa ďalej venovať. Takže som na univerzite robil magistra z matematiky, bol to pre mňa spôsob, ako oddialiť v živote voľbu povolania. Po štúdiu matematiky som si povedal: čo mám robiť ďalej? Nechcem mať šéfa, takže možno by som chcel lietať vo vzduchu na vlastnom lietadle, kde by mi nikto nehovoril, čo mám robiť. Tak som sa začal učiť na pilotskej škole. Lenže ocitol som sa v Paríži a objavil som herectvo.

.ako sa to stalo?
To bola tiež sranda, jedného dňa som išiel cez ulicu St. Germain du Pres, a sledoval ma nejaký chlapík. Bolo to v osemdesiatych rokoch. Bol som pri Cafe de Flore pri nejakej drogérii a zastal som. Chlapík prišiel a hovorí mi: som režisér, a tak ďalej, a ja na to, ja nie som herec. Povedal mi, že má nejaký rozrobený film a býva neďaleko, že sa môžeme porozprávať. Urobil som dva kroky dozadu a pozrel sa na toho chlapíka a povedal som si, prečo nie? Tak sme skončili v naozaj peknom byte a dve hodiny mi rozprával o scenári. A začal som premýšľať: Wow, budem hercom. Film bol o Robinsonovi Crusoe, a chcel odo mňa, aby som hral Piatka. Nebol som si istý. Tak mi dal knihu, ktorá bola predlohou filmu. Bol to prvý román, ktorý som v dospelosti prečítal. Pretože predtým to bola samá matematika a fyzika.

.znie to, akoby to bolo strašne jednoduché.
Dva týždne sme sa s režisérom denne stretávali, rozprával mi viac o scenári a o postavách a už si ma to úplne získalo. Po dvoch týždňoch mi vraví, že producent sa rozhodol, že nechce do tej roly niekoho, kto pred tým nehral. Tak som mu povedal: V poriadku, Gérard, žiadny problém, môžem pokračovať v pilotskej škole. Ale o pol roka mi ten istý chlapík volal. Pýtal sa, ako sa mám, vravel že natočili film, bola to koprodukcia v angličtine, ale potrebujú ešte francúzsku verziu a postavu, ktorú chcel, aby som hral, by bolo treba nadabovať vo francúzštine. Ja som sa spýtal, čo je dabing?

.takže vaša prvá úloha bol dabing?
Áno. Bolo to staré štúdio v Paríži zo sedemdesiatych rokov. A to je to miesto, kde sa deje mágia – prvýkrát v mojom živote  som videl herca. Myslím tým nie v kine, ale prvýkrát, čo som videl naživo herca hrať, bol to Michael York. Hral Robinsona Crusoa. Bol som unesený. Podával som mu ruku a držal mu ju a pýtal sa, vy ste Michael York, ten herec z filmov? A on že: Áno, áno. Pre mňa to bol boh na zemi. Režisér mi povedal: Na obrazovke máš obraz a v slúchadlách dialóg. Ide to spolu a tu máš červené svetlo, aby si vedel, kde máš hovoriť. Tvoja postava sa volá Piatok a všetko máš napísané. Musíš sa trafiť a rozprávať, keď svieti červené svetlo. Verte alebo nie, za dva dni som bol ako vymenený:  Z matematiky a fyziky som presedlal na precíznosť v dialógu. Bola to pecka. A režisér sa na mňa pozrel a vraví: Isaac, vyzerá to, že sa ti to páči. A ja na to, Gérard, toto je skvelé. Nikdy by som netušil, že takáto práca na svete existuje.

.objavili ste sa v mnohých dobrých filmoch. Ja som vás prvýkrát videl v Ghost Dog – Cesta Samuraja od Jima Jarmuscha. V Ghost Dog ste boli zmrzlinár...
...áno, veľmi živý chlapík (smiech).

.ale keď ste hrali v jeho Hraniciach ovládania, bolo to zrazu niečo iné. Minimalistické herectvo. Bol to aj pre vás zlom?
Áno, bola to pre mňa zaujímavá skúsenosť, pretože som takú postavu hral len raz v divadle po hereckej škole.  Jedna z postáv v tej hre, v trojhodinovej hre, sa rozhodne hneď na začiatku mlčať. A neprehovorí do konca hry. Bol to veľmi zaujímavý východiskový bod, pretože, keď ste na javisku jednou z hlavných postáv, musíte sa vyjadrovať. Takže to  bol veľmi dobrý tréning na to, ako počúvať ľudí. Naučil som sa, ako ticho dokáže ovplyvňovať dialóg partnera na javisku. Ja stále vravím, že to, že nemáte slová, neznamená, že to je monológ. Ak máte dvoch ľudí a jeden nehovorí, je to dialóg, pretože ticho tiež mení to, čo povie ten druhý. Takže fyzická prítomnosť osoby mení celý váš prejav. Ak to tak nie je, znamená to, že nepotrebujete druhú osobu.

.takže máte skúsenosť s divadlom aj s filmom.
Áno, ale ako to hrať vo filme? To je ťažšie. Poznáte to, v americkom filme je to: cvak, cvak, cvak, ľudia sedia v reštaurácii a nikto nikoho nepočúva, len hovoria. Ja pochádzam z civilizácie, kde ticho má veľkú váhu. Ľudia stále nerozprávajú. Ak už hovoríš, znamená to, že máš čo povedať, ak nie, buď ticho a počúvaj. Počúvaj vzduch, vodu, čokoľvek – ticho nemusí byť stále vyplnené slovami.  Jim prišiel za mnou, že chce robiť Hranice ovládania. Najskôr chcel robiť film Prežijú len milenci, mal to napísané, no bolo to veľmi drahé a nemal peniaze. Veľmi chcel niečo rýchlo natočiť. Povedal mi: Isaac, nemám scenár. Ale mám dve veci: teba a starú budovu v Madride. Možno by sme mohli ísť s malým tímom do Španielska. Mám námet na 20 strán. Ja som povedal: Jim, žiadny problém, som tomu otvorený.

.čiže ste do toho okamžite šli?
Prečítal som si námet a spýtal sa ho: Jim, prečo si tento chlap, táto postava stále objednáva dve malé espressá? A Jim na to: To mám od teba. Pretože viem, že to robíš, keď niekde spolu sedíme (smiech). Tak on robí filmy. Hľadá osobitosti, ktoré sa hodia k postavám v jeho filmoch. Dostal na to financie a potom prišla Tilda Swinton, Bill Murray... Natáčali sme a Jim vždy napísal scénu večer pred natáčaním. Je to experimentálny film. Pre mňa je to niečo ako splnený herecký sen – celý film nesie jedna postava, ktorá povie len niekoľko málo slov. Zamiloval som si ten film a chcel som robiť pokračovanie (smiech), ale nezarobil žiadne peniaze, tak sa samozrejme nič také nedialo.

.nedávno ste sa objavili ako hlavná postava vo filme, ktorý niektorí nazývajú maďarským westernom. Ako sa herec ako vy ocitol v maďarskej puste?
Páčil sa mi príbeh. Africký futbalista, ktorý je na úteku, jeho kariéra sa končí, lebo sa zaplietol do kúpeného zápasu a musí sa skrývať. Jediný spôsob, akým môže uniknúť, je ísť do pusty na farmu, kde sa stane otrokom. Páčila sa mi myšlienka moderného westernu, ktorá v sebe zahŕňa afrického futbalového hráča, čo je dnes bežné. Mimochodom, bol som celkom dobrý futbalista v čase, keď som žil vo Francúzku. Chcel som byť profesionálom, hral som tretiu ligu a s mojím tímom sme hrávali v Portugalsku. Takže som vedel, o čom to je. Ale tiež to, že to bolo zasadené do pusty –  bol to dobrý dôvod prísť do Maďarska. Rád cestujem krajinou, v ktorej pracujem, pozerám sa na ľudí inými očami, nie ako turista. A milujem pustu, som rád v horúčave uprostred ničoho s kravami a koňmi (smiech).

.takže príbeh samotný vás pritiahol to tohto filmového projektu v Maďarsku.
Áno, a predtým, ako som videl scenár, videl som film Biele dlane od režiséra Szabolcsaa Hajdu a veľmi sa mi páčil.

.ako ste sa s ním spoznali?
Mám priateľa v New Yorku, producenta Jima Starka, ktorý chodí na festivaly do Európy. Má rád európske kino a nezávislé európske filmy. Je takou ikonou indies. Jedného dňa mi Jim Stark povedal: Hej, stretol som takého režiséra na festivale v Transylvánii, niekde na hranici Rumunska a Maďarska. Je to fajn chlapík a mal by si sa pozrieť jeho film. A dal mi DVD. A potom mi povedal o tomto scenári.

.takže to bol scenár akoby šitý pre vás?
Keď ho Szabolcs napísal, hlavný hrdina nebol černoch, bol to biely futbalista. Tak som sa spýtal, čo sa stalo, a on že: Je to chyba v preklade. Pani, čo prekladala scenár do angličtiny, neviem, ako sa to stalo, ale z nelegálneho futbalového hráča sa stal černoch. A Szabolcs povedal, že to nevadí, bude to zaujímavé. Čiže to, že sa tam zjavil černoch, je chyba v preklade.

.bolo to prvýkrát, čo ste pracovali tu v stredoeurópskych podmienkach. Aká je to skúsenosť?
Bolo to zvláštne, šiel som Budapešťou a nevidel som na uliciach veľmi veľa cudzincov. Dalo sa cítiť tie pohľady ľudí, nebolo to veľmi príjemné. Musím povedať, že na to nie som zvyknutý.

.ale to je tiež súčasťou postavy, ktorú hráte vo filme Mirage. Hráte tam futbalistu, ktorého chytia novodobí otrokári v Maďarsku.
Presne tak. Chcel som ísť a stráviť nejaký čas na mieste ešte pred začiatkom celého natáčania, aby som pochopil svoju postavu, ktorá bojuje o prežitie a ktorá je odsunutá na okraj pre svoju odlišnosť. Veľmi ma to ťahalo k ľuďom, ktorí sú outsideri, ktorým sa nevenuje veľká pozornosť, no sú z rôznych dôvodov súčasťou spoločnosti. Sú to pre mňa zaujímavejšie postavy. Sú to ľudia, s ktorými sa viem stotožniť a vidieť v nich niečo, čo iní nevidia. Hrať privilegovaných ľudí,  ktorí žijú v pohodlí, je pre mňa menej zaujímavé.

Isaach de Bankolé/
Narodil sa v roku 1957 na Pobreží slonoviny. V sedemnástich rokoch odišiel do Francúzska, kde študoval matematiku na Universite de Paris a následne sa školil za leteckého pilota. Po prvých úlohách vo filme študoval na hereckom kurze Cours Simon. Stvárnil početné filmové postavy, objavil sa okrem iného v snímkach takých režisérov ako Lars von Trier, Julien Schnabell, alebo Jim Jarmusch, s ktorým spolupracuje už desaťročia a v ktorého réžii sa stal hviezdou nezávislého filmu. Účinkuje tiež v hollywoodskej produkcii, objavil sa napríklad v bondovke Casino Royale.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite