Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sám proti všetkým

.časopis .téma

Rozhovor s Richardom Drutarovským z Prešova, ktorý sedem rokov spolu s

Rozhovor s Richardom Drutarovským z Prešova, ktorý sedem rokov spolu s rodičmi zápasil o to, aby im za dom, na ktorého mieste má stáť cesta, poskytli primeranú náhradu.


.ako sa to celé pre vás začalo?
Bývam v tomto dome spoločne s rodičmi. Ešte v roku 2000 som netušil, čo nás čaká. Pracoval som ako informatik mimo Prešova, aj v zahraničí. Raz som prišiel domov a rodičia vravia, že im dali na mestskom úrade podpísať nejakú dohodu o budúcej zmluve, ktorú musím podpísať aj ja, lebo inak nás vyvlastnia. Ak to podpíšeme, budeme mať obrovské problémy, povedal som vtedy.

.v čom bola tá dohoda pre vás nevýhodná?

Slovenská správa ciest (SSC), ako investor stavby cesty, sa tam spomínala iba nezáväzne, nebola zmluvnou stranou. Mesto malo iba neurčito formulovanú povinnosť predložiť nám následne zmluvu. My sme sa však vzdávali nároku na primeranú náhradu. A do mesiaca potom, ako nás mesto vyzve, sme sa mali vysťahovať do náhradného bytu.

.vy ste chceli aké riešenie?

Dom za dom. Nám bolo jedno, kto ho postaví, či město, alebo SSC. Vtedajší primátor Kopčák vykrikoval, že by to bol obrovský precedens, keby niekomu štát postavil dom. Začali z nás robiť nepriateľov.

.ako ste sa bránili?

Zaskočilo ma, čo si dovolili voči našej rodine. Musel som si toho veľa naštudovať, sieťoval som sa s ľuďmi, ktorí majú podobné problémy. Bolo mi jasné, že keď sa dejú také svinstvá, musí o tom verejnosť vedieť.

.čo ste spravili?

Vytvoril som webstránku a začal som komunikovať s médiami. Kľúčové bolo, keď v televízii o našom prípade odvysielali v roku 2000 reportáž. Vtedy sa všetci zháčili, aj primátor Kopčák. Dovtedy išli hrubou silou.


.mali ste právnika?

Pomohla mi organizácia CEPA z Banskej Bystrice, ktorá naformulovala jednu žalobu. Súdy potom začali rozhodovať v náš prospech.

.ako tento spor ovplyvnil váš život?

Keď som domov jazdil na víkendy, čakali ma tu zásielky s doručenkou, na ktoré bolo treba v lehote reagovať. Táto vec mi zaberala všetok voľný čas. Žili sme s rodičmi v neistote, čo s nami bude. O úrady sa oprieť nemôžete, naopak vidíte, že vám chcú, pre vás z neznámych príčin, ublížiť.

.boli chvíle, že ste to chceli vzdať?

Uvedomoval som si, že ak to vzdám a pristúpim na zlé riešenie, následky takého rozhodnutia si budem niesť do konca života.

.čo rozhodlo, že ste to vydržali?

Vzal som si v hraničnej situácii do rúk ústavu a až vtedy som pochopil, o čom je tá knižka. Dovtedy som to bral ako mnohí iní, že si politici čosi schválili, ale realita je úplne inde. V ústave sa však jasne píše o primeranej náhrade, nebolo o čom diskutovať.

.ako jediní ste neustúpili a získali ste zásluhou nového primátora Hagyariho primeranú náhradu 5,9 milióna korún, za ktorú si postavíte nový dom. Ako to berú vaši bývalí susedia?

Asi nesú ťažko pocit, že nám „sa to oplatilo“. Oni však neabsolvovali tých sedem ťažkých rokov ako rodičia a ja. Na tú stavbu cesty sa pritom skladáme všetci. Každý rok som si zisťoval, koľko SSC odhaduje náklady na dokončenie Nábrežnej komunikácie. Začínali s cenou 112 miliónov, o štyri roky to už bolo vyše 300 miliónov. Štát stál teda tento spor 200 miliónov.

.čo robíte dnes?

Prácu informatika som v roku 2003 zanechal. Venujem sa občianskej iniciatíve za spravodlivé vyvlastňovanie, aby sa zmenila legislatíva. Podľa mňa je normálne, že ak človeku berú dom, mali by mu rovnaký zabezpečiť, aby s tým nemal starosti. Stal som sa aj mediátorom. To je ďalší nával ľudských a občianskych sporov, ktoré sa snažím riešiť.

.radíte ľuďom, že sa oplatí postaviť sa štátu?

Na to si musí každý odpovedať sám, aké má životné kapacity, priority a či má iné riešenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite