Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Fíni milujú Majku z Gurunu, Španieli vydali na DVD filmy Karla Zemana skôr ako Česi, Japonci nedajú dopustiť na Millerovho Krtka a prvá digitalizovaná verzia Markéty Lazarovej sa objavila v Británii. Na Broadway uviedli muzikál Obchod na Korze, videohra podľa fantasy románu poľského spisovateľa sa stala celosvetovým fenoménom a keď sa ešte vo veľkom nakupovali pirátske CD, hitom poľských tržníc boli na Ukrajine a v Bulharsku vylisované nahrávky Richarda Müllera.

Nech sa kdekoľvek objaví zaujímavý seriál, nie je absolútne žiadnou výnimkou, že do pár rokov sa objavia jeho lokálne národné verzie.
A koho ani tieto dôkazy nepresvedčia, že aspoň kultúrna globalizácia funguje celkom obstojne, tomu asi ani nemá zmysel spomínať, že tak pred rokom sa internetovým sťahovacím hitom stal kórejský veľkorozpočtový sci-fi spektákel nakrútený v Česku s medzinárodným hereckým obsadením. Snowpiercer sa to volá a je to výborný film.
Prečo to vyťahujem teraz? Nuž preto, že do slovenskej filmovej distribúcie práve prichádza maďarsko-slovenský western produkovaný v Hollywoode pôsobiacim francúzskym hercom narodeným na Pobreží slonoviny. Ten film sa volá Mirage a svoju svetovú premiéru absolvoval na filmovom festivale v Toronte. Ten herec sa volá Isaach De Bankolé a aj keby podľa mena nemuselo byť hneď jasné, o koho ide, diváci ho spoznajú hneď, ako si meno spoja s tvárou. Či pre filmy Jima Jarmuscha, v ktorých sa objavuje pravidelne, alebo pre bondovku Casino Royale, prípadne film Miami Vice, seriál 24, v ktorých hral tiež. Ale nielen v nich, samozrejme.
A teraz tento chlapík hrá hlavnú úlohu futbalistu(!) hľadajúceho útočisko kdesi uprostred pusty v maďarsko-slovenskom westerne, ktorý produkoval, a ktorý prišiel na Slovensko osobne uviesť.
Neuveriteľné? Ako sa to vezme. Na Mirage samotnom je totiž najzaujímavejšie to, že ide o autorský film jedného z najvýraznejších maďarských režisérov strednej generácie. Má štyridsaťtri rokov, volá sa Szabolcs Hajdu a on je tým dôležitým menom, ktoré treba s Mirage spájať. Western po maďarsky aj so slovenským hereckým ansámblom nedokáže nakrútiť len tak hocikto.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite