Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA POZERAŤ A ČÍTAŤ 365° Magazín o umení (SNG)
Hneď v prvom rozhovore – s riaditeľom Moravskej galérie Janom Pressom – sa spomína „návštevnícky obrat”. Teda jemný, no dôležitý presun dôrazu galérií, múzeí a iných umeleckých inštitúcií smerom k ich návštevníkom. Tak ako to v posledných rokoch robí Slovenská národná galéria pod vedením Alexandry Kusej. Ateraz ešte vydáva aj Magazín 365°. Je tematicky a informačne bohatý (Betliar, Art Basel, Martin Štrba, trh s umením, architekt Dedeček, dialóg Binder/Ďurček, sakrálne umenie, Illah van Oijen, ostravské Plato, atď.), graficky brilantne spracovaný (Branislav Matis, Pavlína Morháčová). Položíte si ho na stôl (zaberie ho celý), začnete listovať, pozerať si obrázky. Niekde začnete čítať. Skončíte, až keď prečítate všetko. A aj potom sa k nemu budete vracať. Magazín 365° vychádza raz za rok, takže času máte dosť. SNG je aj napriek ustavične odsúvanej rekonštrukcii a dlhodobému provizóriu živá, krásna a veľmi zaujímavá. Podobne ako Magazín o umení 365°.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Charlotte Kernerová: Všechna krása nebes
(Academia, 2014)
„Kdyby totiž člověk byl bez svého tvůrčího konání a kdyby neměl žádné pevné bydliště, zůstal by prázdnou věcí,” poznamenala si niekedy okolo roku 1140 Hildegarda z Bingenu (1098 – 1179) v kláštore v Disibodenbergu. Bola benediktínskou mníškou, poetkou, hudobnou skladateľkou, teologičkou, filozofkou, znalkyňou botaniky a zoológie, mystičkou, cirkevnou diplomatkou, zakladateľkou, staviteľkou a vynikajúcou „manažérkou” kláštorných komunít. Táto mimoriadna žena, obdarovaná intelektuálnymi a duchovnými darmi, patrí medzi dominantné osobnosti stredovekej kultúry. Knižka Charlotte Kernerovej približuje Hildegardu ako človeka so silnými aj slabšími stránkami, ako aj dobu, ktorej bola dieťaťom, no ktorú v mnohých smeroch prekračovala. V roku 1230 bola Hidegarda prvýkrát zobrazená so svätožiarou. Blížilo sa jej svätorečenie. Dodnes k nemu nedošlo. Povesť (svätej) Hildegardy to však nijako nepoškodilo.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Milan Čorba: Plameň sviečky slnku jasu nepridá
(Kalligram, 2014)
Po smrti kostýmového výtvarníka a scénografa Milana Čorbu (1940 – 2013), našiel jeho syn Juraj 46 dialógov Optimistu s Pesimistom, ktoré tento umelec a intelektuál s džentlmenským správaním napísal pravdepodobne v poslednom období svojho života. Sú to sokratovské dialógy par excellence. Ich témou je usporiadanie spoločnosti, jej elity, marxizmus, slovenský národ, Tiso, čas, minulosť a prítomnosť či existenciálne otázky ľudského života. „Raz mi napadlo. Komunista, socialista, nacionalista, fašista, globalista, liberál, idiot – to je náš človek 21. storočia,” hovorí Optimista. „Hneď som si dal deci a trochu som to rozchodil.” Je to dialóg hlboký, vážny až vášnivý, no nechýba mu iskra, vtip ani graciózna elegancia, podobne ako autorovi, v ktorom obidve debatujúce postavy prebývali. „Optimista: Mne stačí príroda. Pesimista: Mne nie.”
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Antony And The Jonhsons: Turning
(Rough Trade / Wegart 2014
Antony Hegarty je na americkej nezávislej scéne známy a slávny pojem. Začiatkom tisícročia vydal debutový album s množstvom prizvaných hudobníkov a o päť rokov neskôr prišiel ešte výraznejší prvok v diskografii: platňa I Am A Bird Now. Nové CD s názvom Turning mapuje obdobie tvorby spolu s filmárom Charlesom Atlasom, zobrazuje transgender komunitu, ku ktorej sa aj Antony hlási. Podstatná je však hudobná časť tohto albumu: obsahuje 17 koncertných verzií skladieb z doterajších nahrávok a dve zatiaľ nezverejnené piesne. Pôsobivý je návrat do čias eponymného debutu v songu Twilight, Daylight and the Sun je zasa pútavá romantická balada. Zaznejú tiež najslávnejšie „hity“ ako Hope There's Someone či For Today I Am A Boy, ktoré svojou koncertnou krásou žiaria už od prvých tónov. Ak máte radi Antonyho podmanivý spev a symbiózu ďalších nástrojov, je DVD a CD Turning pre vás jasnou voľbou.
.matej Lauko

OPLATÍ SA POČÚVAŤ The Monochrome Set: Spaces Everywhere
 (Tapete Records / 2015)
Londýnska skupina The Monochrome Set existuje s prestávkami 37 rokov. V podstate hrala už v roku 1982 na albume Eligible Bachelors hudbu, ktorá bola neskôr označená termínom indie pop. Jej vplyv na svoju tvorbu priznali mnohí hudobníci, napríklad Morrissey. Teraz má nový album – Spaces Everywhere. Všetko je na ňom približne také ako v minulosti, melodicky i aranžérsky príťažlivé piesne, svojrázny, folkový, kabaretný spevácky prejav jej speváka Bida, elektrické gitary so zvukom evokujúcim éru „Sixties“, miestami najmä surf rock. Tu zaznie španielske flamenco, tam country, do toho sú náznakovo začlenené zvuky organu, akustickej gitary, bendža, klavíra, flauty, zvonkohry, dievčenského zboru. Človek sa nestačí diviť, aká lahôdka môže ešte aj dnes vzniknúť zo základu hudby, ktorej sa kedysi hovorilo beatová.
.miroslav Potoček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite