Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Keď 27. februára 2015 zomrel vo veku 83 Leonard Nimoy, žiadna správa o jeho smrti sa neobišla bez toho, aby nespomenula, že herec, ktorého preslávila úloha pána Spocka, hral aj v iných seriáloch a filmoch, sám režíroval, písal básne, fotografoval a vôbec, venoval sa celému spektru ďalších aktivít. Akoby to, že bol pánom Spockom, nestačilo, respektíve, akoby to bolo priveľa. Uväznenie v jednej úlohe.

Spock nebol len tak hocikto, pán Spock ako charakter a postava znamenal oddanú lásku miliónov fanúšikov. Vášeň, o ktorej by sa často mohlo zdať, že hraničí so zdravým rozumom – ako väčšina toho, čo súvisí so Star Trekom a s ním aj s jednou z najstarších a najoddanejších fanúšikovských subkultúr. S trekkies, alebo, akoby časť z nich počula radšej, s trekkers. Tí, samozrejme, milovali Spocka najviac. A najviac smútia, aj keď nie za ním, ale za Leonardom Nimoyom.
Lebo Spock, samozrejme, nezomrel. Jednak sa také čosi postavám a hrdinom stáva iba vtedy, ak o tom rozhodnú ich tvorcovia a ani vtedy to nemusí byť definitívne, lebo tvorcovia jednoducho môžu zmeniť názor a mŕtve postavy ožijú – ako sa to stalo aj Spockovi. A druhak preto, že Spocka nehral len Leonard Nimoy, ale aj Zachary Quinto a ten by bol hlúpy, ak by v tom nepokračoval. Lebo dobre ho hrá, porovnateľne dobre ako Nimoy.
Prečo potom ten smútok? Lebo Leonard Nimoy sa vďaka pánu Spockovi a vďaka prvým trom sezónam Star Treku, The Original Series, stal súčasťou našich kultúrnych dejín a jeho smrť je užitočná, lebo si ich znova pripomíname. Znova sa do vysielania dostanú dokumentárne filmy o fenoméne Star Trek, možno vyjdú knižky o filozofii, vede, sociológii, o hocičom v Star Treku, možno sa bude reprízovať, kým nezomrú Uhura, Sulu, Chekov a Kirk. A všetko sa to zopakuje. Ako to viem? Lebo to, čo sa deje teraz, už sa dialo dvakrát. Keď zomreli Kostra (DeForrest Kelley, 1999) a Scotty (James Doohan, 2005).

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite