Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boss na skrotenie

.fero Múčka .časopis .téma

Existuje firma, ktorá keby chcela, môže zásadne zmeniť fungovanie zdravotníctva. Môže ho zefektívniť, stransparentniť, mohla by do systému priniesť desiatky, možno aj stovky miliónov eur. Napriek tomu sa stala len odkladiskom pre funkcionárov, ktorých bolo treba dať dolu. Zoznámte sa, Všeobecná zdravotná poisťovňa.

V Slovenskom zdravotníctve je len jedna firma, ktorá sa môže nejakým spôsobom porovnávať s Pentou, z hľadiska svojho vplyvu na pacienta je dokonca silnejšia ako Penta. Je to Všeobecná zdravotná poisťovňa. Historicky a zašediveno pôsobiaci názov inštitúcie nevzbudzuje pocit, že ide o niekoho, kto môže miešať karty v slovenskom zdravotníctve. No je to presne tak.
VšZP dnes kontroluje až sedemdesiat percent zdrojov, ktorými disponujú zdravotné poisťovne. Konkrétne, príjmy VšZP tvoria 2,73 miliardy eur. Je to balík, ktorým sa dá výrazne ovplyvňovať, čo sa deje v našom zdravotníctve.

.kamarát z Košíc
Svojimi rozhodnutiami poisťovňa kontroluje, ktoré zdravotnícke zariadenia vzniknú, ktoré zaniknú, ktoré firmy v zdravotníctve budú bohatnúť a ktoré stagnovať či upadať. VšZP uzatvára aj kontrakty za desiatky miliónov eur s dodávateľmi liekov či zdravotných pomôcok. To, či má k niekomu milosť, alebo nemilosť, možno odhaliť najmä vďaka rozdielom v zmluvách.
Napríklad, že si u niekoho zrazu objednáva viac výkonov, ako u konkurencie v tom istom meste, alebo že s niekým uzatvorí zmluvu na výrazne dlhšie obdobie, ako pri konkurencii. Hoci to vyzerá, že ide o malé rozdiely, na konci dňa sú to státisíce či milióny eur, ktoré priklepne jedným na úkor druhých. A keďže VšZP postupuje v zásade autonómne, jej riaditeľ je na praktickej úrovni najväčší šéf zdravotníctva. Pokiaľ sa pod ním nerozkýve politická stolička.
Dnes stojí na čele štátnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.
Do bratislavskej centrály prišiel z košického prostredia. Jeho príchod vzbudil rozruch ešte predtým, než sa vedelo, že príde. Pár týždňov po voľbách 2012, keď Smer prevzal vládu, zachytil mikrofón TV Markíza pred tlačovkou k úplne inej veci, ako si šéf dôležitej zdravotníckej firmy Medirex Radoslav Bardún pochvaľuje, že novým riaditeľom VšZP bude jeho kamarát z Košíc a že z hľadiska lobingu to bude dobré. Krátko nato sa ním stal Marcel Forai, predtým dlhoročný riaditeľ krajskej pobočky VšZP v Košiciach. A odvtedy sa začalo ukazovať, že šéf Medirexu mal pravdu o tom, že z hľadiska lobingu to bude dobré.
Medirex je firma, ktorej priamo platia zdravotné poisťovne, ide o zdravotnícke laboratóriá, kde si nemocnice či polikliniky nechávajú robiť rozbory a testy. Od nástupu nového riaditeľa do čela VšZP sa  podľa nášho rešeršu vo verejne prístupných zmluvách zvýšili zazmluvnené objemy Medirexu vo VšZP o deväťdesiat percent. Sčasti sa to dá pripísať expanzii Medirexu, navyšovanie objemu každý druhý mesiac sa vzhľadom na zvyklosti voči iným poskytovateľom dá považovať za neštandardne ústretové.
Označenie kamarát z Košíc však má iný,nezamýšľaný odkaz. O tom, že na slovenské zdravotníctvo majú už dlho vplyv košické partie „paškovci“ a“rašiovci“, sa už dlho hovorí otvorene.

.našli sa
Forai ako politický nominant má podporu zdravotníckej lobby Smeru, ktorá mu tam rovno dodala aj ďalšieho svojho človeka. Druhý člen predstavenstva je Miroslav Vaďura, niekdajšia pravá ruka Richarda Rašiho. Mediálne sa dostal na výslnie, keď sa pokúšal za nečakaných podmienok predať pozemok s heliportom, patriaci Bratislavskej univerzitnej nemocnici.
Trojčlenné predstavenstvo má aj zopár prvenstiev. Forai je dnes najlepšie plateným štátnym manažérom a členka predstavenstva  Antónia Borovková je zasa najlepšie platenou manažérkou vo verejnej správe. V dozornej rade možno nájsť Martina Senčáka, ktorý bol vládou odvolaný v decembri z funkcie vedúceho úradu Ministerstva zdravotníctva v súvislosti so škandálmi okolo piešťanského CT a vývarovní v štyroch štátnych nemocniciach. Zabudnúť netreba ani na Pavla Lazúra, tiež člena dozornej rady poisťovne, niekdajšieho vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva za čias Richarda Rašiho. Okrem pôsobenia v poisťovni je dnes pravou rukou primátora Rašiho na košickom magistráte.
Nie je jednoduché načrtnúť základnú schému, ako sa vlastne dá robiť šedý biznis vo VšZP, pretože spôsobov je mnoho. Začnime tými jednoduchšími, ktoré sa nazývajú medzičlánok. Vzhľadom na to, že VšZP pôsobí po celom Slovensku, priestoru na medzičlánky je dosť. Napríklad aj v Galante. Tamojšia pobočka poisťovne sídlila v priestoroch tamojšej nemocnice.
No pred nejakým časom sa presťahovala do nových priestorov, trochu ďalej od centra. Ak by ste si chceli v Galante prenajať administratívne priestory, bežné ponuky by vás vyšli oko 3-4 eur za štvorcový meter bez služieb. Pričom tie za štyri eurá už možno považovať za to lepšie, čo na trhu je. Všeobecnej zdravotnej sa podaril obchod, kde po dodatku cena došla až k deviatim eurám za štvorcový meter. Obchod pritom nebol uzatvorený s pôvodným prenajímateľom priestorov, ale s nájomcom, ktorý podľa zmluvy s prenajímateľom môže objekt prenajať ďalej. Dohodu s pôvodným nájomcom pritom uzavrel len pár týždňov predtým, ako VšZP podpísala zmluvu s ním. Od šťastného obchodníka, Jozefa Antaloviča, si už dnes poisťovňa prenajíma dýchacie prístroje pre svojich poistencov.

.v čom je moc
Iným spôsobom, trochu sofistikovanejším než je len vyberanie marže z pozície medzičlánku, je využívanie moci VšZP rozhodovať o tom, ktorý poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude mať aké tržby, s kým a aké zmluvy uzavrie. Zvlášť zaujímaví sú poskytovatelia so špeciálnymi prístrojmi, teda s magnetickými rezonanciami či CT. Pri prehľadávaní sa v tejto kategórií zmlúv je vždy isté, že natrafíte na niečo ako ukážkový príklad. A nejde pritom len o obdobie kraľovania Marcela Foraia. Teraz sa však pozrime na jeho obdobie.
Napríklad minulý rok zazmluvnila VšZP v Trenčíne nového prevádzkovateľa CT a MR, firmu Alfamedia. V Trenčíne pritom už jeden takýto poskytovateľ pôsobí, ide o firmu Futurum. Keď poisťovňa posudzuje podmienky pre poskytovateľa, do úvahy berie aj kvalitu jeho prístrojov. Podľa nej sa radia do kategórií, platí, čím nižšie číslo, tým slabší prístroj. Nové prístroje, ktoré VšZP zazmluvnila v Trenčíne, patria do nižšej kategórie, rovnako, ako pôvodné prístroje už zabehnutej konkurencie. Napriek tomu novú firmu poisťovňa zazmluvnila a počas jedného roka jej výrazne  zvýšila zazmluvnené objemy, pri MR dokonca skoro o dvesto percent. Zmluvu s ňou kvôli navýšeniu pritom otvárala takmer každý druhý mesiac, čo možno považovať za naozaj nevídané.
Keď sa pozrieme na majiteľov šťastnej novej firmy, zistíme, že oni a ich spoločníci v ďalších firmách mali na zazmluvňovanie u VšZP naozaj šťastie. Kontrolujú totiž ďalšie prevádzky, napríklad vo Zvolene či Prešove alebo Lučenci. Ak sa vám v takom krátkom čase podarí si dohodnúť s VšZP otvorenie zdravotníckych zariadení na viacerých miestach, navyše s veľmi slušnými platbami, robí to z vás milionára. Rozhoduje o tom riaditeľský podpis na zmluvách. Ten má cenu zlata a milionár to určite dokáže zodpovedajúco oceniť.

.blízka sieť
Model, podľa ktorého je zaujímavejšie mať sieť viacerých menších poskytovateľo ako nejakú jednu veľkú firmu, ma mnoho výhod. Riaditeľ všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai to môže vedieť najlepšie. Počas jeho pôsobenia v štátnych inštitúciách v zdravotníctve v košickom regióne, mu jedna vyrástla priamo pod rukami. V pôsobení košickej krajskej pobočky vznikla za posledných osem rokov sieť zdravotníckych zariadení, od lekární až po denzitometriu.  
Naviedli nás na ňu nepriame personálne prepojenia z vyššie spomínaných firiem, ktorým sa za posledné roky tak darilo pri spolupráci so štátnou poisťovňou.
Navonok to síce nevyzerá ako sieť, prevádzky nepôsobia pod spoločným brandom, ide o samostatné priestory aj firmy. Spájajú ich však ľudia, ktorí v nich figurujú. Zvlášť jedno často sa opakujúce meno – Anna Sučková. Podľa obchodného registra má bydlisko v malej dedinke Družstevná pri Hornáde, desať kilometrov od Košíc, podobne ako Marcel Forai. Podľa listov vlastníctva je nehnuteľnosť, na ktorú si píše trvalý pobyt úspešná podnikateľka a spolumajiteľka niekoľkých zdravotných zariadení, vlastnená dámou s dievčenským menom Foraiová. Riaditeľa VšZP sme sa pýtali, či ide o náhodu, alebo je nejakým vzťahom prepojený s úspešnou podnikateľkou, ktorej firmám osobne podpisoval zmluvy či dodatky. Podľa neho sa však otázka na toto personálne prepojenie netýka fungovania štátnej poisťovne, a preto na ňu odpovedať odmietol.

.lieky za desiatky miliónov
Samostatnou kapitolou v biznise VšZP je nákup liekov. Poisťovňa totiž viaceré lieky nakupuje pre pacientov a poskytovateľov centrálne, ide najmä o špecifické a drahé lieky, napríklad onkologické. Tu sa uzatvárajú kontrakty, v porovnaní s ktorými sú rozhodovania o platbách pre spriaznené ambulancie vreckovým. Kontrakty  na lieky s firmami idú do miliónov i do desiatok miliónov eur.
A tu už nájdeme hráčov prvej ligy. Napríklad známy Medical Group, ktorý predával CT piešťanskej nemocnici, pre čo napokon musel odstúpiť Pavol Paška z postu predsedu parlamentu. Práve s ním totiž firmu spájali. Podstatou biznisu Medical Group však nie je dodávanie predražených CT, ale dodávanie liekov.
Len za posledné dva roky uzavrela Medical Group nové zmluvy s VšZP za vyše päťdesiat miliónov eur na dodávky liekov. Medical Group robí takto mnohomiliónový biznis, pričom sa ako výhodný dodávateľ v minulosti  nie vždy osvedčil. Boli zdokumentované prípady, keď zariadeniam dodávala firma lieky so stopercentnou prirážkou.
Dobre nastavené partnerstvo po čase znamená, že nakoniec sa preferovaný partner skutočne môže stať jediným, kto dokáže na trhu poskytovať požadované lieky pre poisťovňu za očakávaných podmienok. Vďaka veľkým objemom, ktoré sa mu podarí zazmluvniť a dlhodobejším kontraktom si dokáže prispôsobiť podmienky na trhu tak, že zdeformuje súťaž.
Aj v tomto čase sa rozhoduje o jednom veľkom liekovom obchode s VšZP. Vo februári poisťovňa oznámila, že plánuje nakúpiť na štyri roky drahý onkologický liek. Keďže ide o biznis za desiatky miliónov eur, bude zaujímavé sledovať, ako to nakoniec dopadne.

.keď treba krytie
Jediná vec, ktorú najväčší riaditeľ slovenského zdravotníctva potrebuje, je politické krytie. Nejde len o to, aby bol zadobre s ľuďmi, ktorí rozhodujú o obsadení jeho funkcie. Musí si dávať pozor aj na to, aby neurobil prešľapy, ktorými by si mohol proti sebe postaviť verejnosť. Čím bližšie do volieb, tým prísnejšie vyhodnocuje strana každé potencionálne riziko. Čo je dnes vlastne riziko, je oveľa menej vypočítateľné, ako pred rokmi. Predsedu parlamentu zosadilo obstarávanie na jeden prístroj v sume, pri ktorej je pravdepodobné, že ani hneď nevedel, o čo ide.
Sumy a záber, s akým pracuje VšZP, sú plné politického rizika. Zdá sa, že si to začal uvedomovať aj riaditeľ. V polovici februára tak začal siahať po zbraniach veľkého kalibru, pokiaľ ide o vlastný alibizmus a svoje krytie.
Už minulý rok sa totiž rozbehla akcia, ktorej výsledkom má byť presťahovanie riaditeľstva poisťovne do nových priestorov. Prípad z Galanty ukazuje, že vo VšZP rozumejú výhodám, ktoré z takýchto obchodných dohôd môžu vyplynúť.
Poisťovňa si už nové priestory našla, po novom by mala sídliť v Petržalke na Panónskej ceste. Dokonca už uzavrela dohodu s ďalšou firmou, ktorá má pomôcť s dispozičným riešením, aby priestory vyhovovali potrebám poisťovne.
Napriek tomu, že poisťovňa sa už rozhodla, kam sa presťahuje a uzavrela zmluvu s firmou, ktorá jej má radiť, ako priestory prerobiť, rozhodla sa poisťovňa získať súhlas aj od poslancov v zdravotníckom výbore. Tí jej návrh v rozpore s obvyklým postupom potichu zaradili na mimoriadne zasadanie, ktoré nebolo ani oznámené, a s dodatkom o potrebe ekonomickej výhodnosti zámer poisťovne schválili. Hoci poisťovne ich schválenie vôbec nepotrebuje a nepýta si ho ani pri oveľa väčších obchodoch.
Opatrnosť vo forme pečiatky od samotných poslancov by mohla byť namieste, ak by si riaditeľ bol vedomý, že v dohode o zmene sídliska poisťovne sa skrýva riziko. Pre neho i pre politikov. Budúce sídlo VšZP je totiž podľa katastra majetkom firmy Capital Park, ktorá bola donedávna personálne prepojená s firmou Hospital Catering Solutions. Ide o firmu, ktorá sa minulý rok stala známou pre kauzu nemocničných vývarovní. Po nej museli svoje miesta opustiť traja riaditelia štátnych nemocníc.
A nielen riaditeľ poisťovne sa zľakol. Zľakli sa aj akcionári Capital Parku, ktorí sa len pred mesiacom schovali za firmu, čo je už nevystopovateľná. Aj to samo osebe však navádza na opatrnosť. Zvlášť v dobe, keď sa volá po vyšších štandardoch transparentnosti, zvlášť v zdravotníctve.

.adept na skrotenie
Všeobecná zdravotná poisťovňa je obria inštitúcia, ktorá má dnes zrejme najväčší vplyv na to, kam sa uberá zdravotníctvo. Cez svoje možnosti, cez svoju politiku zazmluvňovania, cez podmienky, ktoré môže ukladať poskytovateľom zdravotných služieb, by dokonca mohla byť reformátorkou slovenského zdravotníctva. Na to, aký veľký hlt spravuje, sa jej fungovaniu venuje neprimerane málo pozornosti.
Pri príprave tejto témy sme na vlastnej koži prežili, ako ťažko sa orientuje v dátach, ktoré musí zverejňovať a ako ťažko sa porovnáva jej prístup voči rozličným obchodným partnerom. Až to vyzerá, akoby jej manažérom záležalo na presnom opaku – aby to radšej nikto neskúšal.
Všeobecná zdravotná poisťovňa je ideálny adept na skrotenie. Terajší riaditeľ sa o žiadne zlepšenie v tomto smere nepokúsil, skôr sa zdá, že slabiny dokáže využívať v prospech externého prostredia. Marcel Forai/
Narodil sa v roku 1970. Je riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne od apríla 2012, kde nastúpil po nástupe druhej vlády Roberta Fica. Vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach, no takmer celý svoj profesionálny život pôsobí v zdravotníctve. Pred nástupom do čela najväčšej zdravotnej poisťovne pôsobil na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako krajský šéf v Košiciach a tiež ako krajský šéf košickej pobočky VšZP. Je spájaný s košickou zdravotníckou skupinou, pri ktorej sa najčastejšie spomínajú mená Pavla Pašku a Richarda Rašiho. Sám tieto spojenia odmieta, hoci pripúšťa, že napríklad s Paškom si tyká.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite