Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Kyril Bonfiglioli, posledný britský dandy, písal, ako keby sa P. G. Wodehouse rozhodol kopírovať Raymonda Chandlera, aby z literárneho trhu vytlačil Iana Fleminga. Tri romány o Charlie Mortdecaiovi – jeho literárnom alter egu, sa v rokoch 1973 až 1979 postarali o to, aby sa Bonfiglioli stal šedou eminenciou britského humoru, chlapíkom v pozadí, na ktorého pri hlbšom pohľade nemožno nenaraziť. Prisahajú naňho Hugh Laurie aj Stephen Fry, miloval (a neznášal) ho Douglas Adams a o Terrym Pratchettovi by sme bez neho možno ani nepočuli.

O to smutnejšie je, že keď sa Bonfiglioliho dva romány z onej trilógie objavili pred piatimi rokmi v českom preklade, všimla si ich len hŕstka nadšencov. A naozaj, Nemiř na mě tou věcí a Pistole má přednost sa predávali tak zanedbateľne, že druhá kniha zo série Something Nasty In The Woodshed nevyšla vôbec.
Možno teraz, keď sa dobrodružstvá Charlieho Mordecaia dostali do kín, vo filme jednej z najvýraznejších súčasných hollywoodskych scenáristických hviezd a príležitostného režiséra Davida Koeppa. Film Charlie Mordecai sa od 29. januára premieta aj v našich kinách, a ak by v ňom nehrali Gwyneth Paltrowová, Ewan McGregor, Paul Pettany a predovšetkým Johny Depp, davy by sa do kín rozhodne nehrnuli. Nehrnú sa síce ani takto, navyše odchádzajú v rozpakoch.
Pri príležitosti uvedenia do kín vychádza v českom preklade štvrté literárne dobrodružstvo Charlieho Mordecaia, posmrtne dokončený román Mortdecaiův záhadný případ s knírem, ktorý síce na tie prvé romány nestačí, stále je to však nadmieru vtipné čítanie.
Charlie Mortdecai je totiž hrdina, ktorého si až nemožno neobľúbiť. Nazeraný normálnou optikou je jasný sociopat, pritom ale úžasne čistý a nádherne naivný bonviván, ktorý ani na chvíľu nezapochybuje. Jeho dobrodružstvá sú brutálne, humor černejší, ako čierny, a zároveň sú tak aristokraticky elegantné, že má človek chuť lúskať si prstami. Ak by Cervantes písal svojho Dona Quijota teraz niekedy, nebol by nepodobný Charlie Mortdecaiovi. Len dúfam, že mu to ten Depp nepokazí.     

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite