Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako napodobniť Kisku

.jozef Majchrák .časopis .spoločnosť

Pravica od prezidentských volieb rieši, ako napodobniť úspech Andreja Kisku. Na obzore je ďalší úspešný podnikateľ, ktorý sa chce o to pokúsiť.

Aj veľmi sporadickému pozorovateľovi politiky je jasné, že strany ako Skok (Juraj Miškov) či Šanca (Eva Babitzová) liekom na aktuálnu slabosť pravice nebudú.
O potrebe novej strany či platformy hovoril začiatkom roka aj Daniel Lipšic. Predseda strany Nova povedal, že na jar by mala vzniknúť „platforma verejne známych a nespochybniteľných ľudí s čistým štítom“, ktorej cieľom bude v roku 2016 vyhrať parlamentné voľby. Ambíciu podieľať sa na takejto platforme má vraj aj jeho Nova.  Vo frustrovaných voličoch pravice jeho slová museli minimálne vzbudiť záujem.
O úvahách založiť novú silnú politickú stranu sa v politických kuloároch hovorí už dlhší čas. Najčastejšie sa v tejto súvislosti skloňuje meno spolumajiteľa softvérovej firmy Eset Antona Zajaca. Ten bol doteraz známy najmä ako človek, ktorý rozbiehal aktivity tejto firmy na americkom trhu. Pre týždeník Trend Zajac pripustil, že by uvažoval o účasti na politickom projekte, ktorý by radikálne definoval novú víziu pre Slovensko a zároveň mal aj dostatočnú podporu.
Ešte počas minulého roku sa Zajac stretol s viacerými verejne aktívnymi ľuďmi, z ktorých niektorí .týždňu potvrdili, že hovorili aj o založení novej politickej strany. Dal si tiež urobiť výskum verejnej mienky, ktorý mal sondovať dopyt verejnosti po takomto novom subjekte. Strana by nemala vzniknúť ako výsledok integrácie existujúcich malých pravicových strán, ale ako úplne nový projekt. Aj keď nie je vylúčené, že by sa v ňom objavili niektoré známe tváre, ktoré už v politike pôsobili alebo pôsobia. Nový subjekt by mal stavať  najmä na úspešnom príbehu firmy Eset a téme boja proti korupcii. Či sa však zúčastní už na najbližších parlamentných voľbách, to je stále otvorené. Podľa informácií .týždňa nová strana vznikne, otázkou je, či to bude bude už pred voľbami v roku 2016, alebo až po nich. Anton Zajac totiž nechce zakladať ďalšiu niekoľkopercentnú stranu, ale subjekt, ktorý bude minimálne najsilnejším hráčom na pravej časti politického spektra. Má však pochybnosť, či sa tento zámer môže podariť v takom krátkom čase. Rozhodnutie, či strana do najbližších volieb pôjde, alebo nie, by malo padnúť v najbližších týždňoch.
Je očividné, že jednou z inšpirácií Antona Zajaca pri úvahách o novej strane je aj úspech Andreja Kisku v prezidentských voľbách. Z neznámeho podnikateľa z Popradu, ktorého si na začiatku len veľmi málo ľudí dokázalo spojiť so značkou Dobrého anjela,  sa za vyše roka stal silný prezidentský kandidát, ktorý jasne porazil Roberta Fica.
Ak sa Anton Zajac a ľudia okolo neho rozhodnú predsa len stranu  pred najbližšími voľbami založiť, môžu v kampani počítať s niekoľkými dobrými tromfami. Ale aj s viacerými rizikami. Budú mať k dispozícií zaujímavý príklad firmy Eset, ktorá dokázala zarobiť veľa peňazí vlastnými nápadmi a šikovnosťou, bez toho, aby bola odkázaná na netransparentné štátne zakázky. Do kampane budú môcť investovať čisté peniaze a nebude sa nad nimi vzášať ani biľag prepojení s rôznymi oligarchami. Ich protikorupčná rétorika bude tým pádom znieť dôveryhodne. Rovnako nespochybniteľná bude aj ich schopnosť niečo vybudovať a riadiť.
Opatrnosť ľudí, ktorí o novej strane uvažujú, je však namieste. Príbeh Esetu, hoci neodškriepiteľne veľkolepý a inšpiratívny, nemá taký emocionálny náboj, ako aktivity charitatívnej organizácie, ktorá pomáha chudobným a ťažko chorým. Parlamentné voľby sú tiež oproti prezidentským oveľa viac súbojom strán ako jednotlivcov. To znamená, že faktory ako značka, ideológia či voličská zotrvačnosť v nich zohrávajú väčšiu úlohu než v prezidentskom zápase.
Navyše, ak chce Anton Zajac skutočne založiť stranu, ktorá bude chcieť skladať vládu, a nie trmácať sa okolo piatich percent, nestačí mu zamerať sa len na pravicových voličov. Musí  osloviť nerozhodnutých a zaútočiť na mäkké jadro Ficových voličov. Na to však nestačí len program boja proti korupcii. Najmä keď sa nedá vylúčiť, že oveľa elektrizujúcejšími môžu byť pred voľbami úplne iné témy. Na to všetko musia byť zakladatelia novej strany pripravení. A to si vyžaduje čas.
Práve ten však ľudia okolo Antona Zajaca, ak chcú vstúpiť do politického ringu už vo voľbách 2016, nemajú. Počíta sa skôr na týždne ako na mesiace.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite