Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Tento príspevok odovzdávam deň pred konaním referenda a v tlači sa objaví deň po. Dáva mi to istú slobodu. Poznám kresťanské prostredie dlho, a preto si myslím, že referendum Aliancie za rodinu bolo vyvolané udalosťami v krajinách Európskej únii a v Amerike. Pochody LBGT v západoeurópskych mestách, často s provokujúcim správaním, ktoré prinášajú rôzne televízne spravodajstvá ale aj viacero postihov ľudí na Západe, ktorí napríklad neboli ochotní sobášiť, alebo prisúdiť adopciu ľuďom rovnakého pohlavia, dali nakoniec do pohybu mnohých kresťanov na Slovensku, a tí dali o sebe vedieť. Je druhou vecou, že tieto pochody sú aj istým druhom výkriku a protestu.

Civilizácia, v ktorej žijeme, je postavená na židovsko-kresťanskej tradícii, ktorá sa opiera 3 300 rokov o Desatoro. Aj keď dejiny Európy zaznamenávajú stále porušovanie a obchádzanie týchto prikázaní, zostávajú ústrednou líniou vývoja. Patrí sem aj štvrté prikázanie „Cti otca svojho a matku svoju,“ ktoré vyjadruje pohľad židov a kresťanov na rodinu. Chcieť od kresťanov, aby zmenili svoj pohľad a názor na rodinu a výchovu v nej, je ťažko predstaviteľné. Na druhej strane, tým istým svetom sa začínajú odvíjať sekulárne dejiny starého kontinentu, ktorý má na tieto otázky už aj iný názor a nevidí v tom vnútorný rozpor. Je to teda konflikt dvoch svetonázorov. Tento konflikt neprebieha len v Chorvátsku a na Slovensku, vidíme ho aj  vo Francúzsku, Španielsku, Taliansku. Neodvážim sa predpovedať jeho ďalší vývoj.
Ja som sa verejne neangažoval v referendovej kampani. V sobotu som sa však na referende zúčastnil, lebo chcem v týchto vážnych otázkach podať svedectvo svojho kresťanského svetonázoru. Je však isté, že pohľad mnohých občanov u nás na ľudí inej sexuálnej orientácie je často neúctivý. V tom stojí pred nami  ešte dlhá cesta. Verím, že sobotné referendum nebolo len o svedectve a pohľade na rodinu, ale že povedie aj k premýšľaniu o týchto neúctivých postojoch.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite