Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Stig Sæterbakken: Cez noc (Pro libris, 2014)
„Čo by zostalo z vernosti, ak by sa raz porušila?” Túto otázku si kladie Karl, rozprávač a hlavný hrdina smutného príbehu nórskeho spisovateľa Stiga Sæterbakkena. Karl nás najprv vovedie do rodiny zasiahnutej traumou synovej smrti, neskôr sa vráti k tomu, ako táto rodina – hlbokým príbehom lásky medzi ním a jeho budúcou manželkou Evou – vznikla. Nasleduje porušenie vernosti a od tej chvíle všetko smeruje k tragickej katastrofe. Stig Sæterbakken urobí na záver všetko preto, aby nás priviedol až ku katarzii (odohrávajúcej sa v tajomnom dome na Skubínskej ceste v Banskej Bystrici). Či sa mu to podarí, je otázne: očistné poznanie je totiž na nerozoznanie od bezodnej prázdnoty. Isté je, že novela Cez noc patrí k tomu najlepšiemu, čo bolo o zradných hlbinách a tajomných zákutiach lásky kedy napísané. Kniha vychádza vo veľmi dobrom preklade Miroslava Zumríka.
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Kate Atkinsonová: Život za životem
(Argo, 2014)
Uršula sa narodí v zimnej metelici roku 1910, omotaná pupočnou šnúrou. Lekár nedorazil, pôrodná baba sa tiež kdesi zdržala. Tma. Uršula sa narodí znovu a lekár to tentoraz stihne. Ale utopí sa v mori. Tma. Kniha známej a kritikmi i čitateľmi oceňovanej britskej autorky (dvakrát Costa Award) sa odvíja ako počítačová hra. Hlavná hrdinka sa znovu a znovu rodí do toho istého života a znovu je postavená pred rovnaké prekážky. Nepamätá si ich, ale čím častejšie prešla nejakou kritickou situáciou (neželané tehotenstvo, španielska chrípka, bombardovanie Londýna, atentát na Hitlera), tým silnejšie pocity déjà vu má a tým lepšie ich rieši. Napriek tejto experimentálnej forme románu je to v podstate veľmi civilný príbeh jednej rodiny z prvej polovice 20. storočia. Vyrozprávaný konvenčne, ale zručne a pútavo, takže ani po 400 stranách čitateľa neunaví, keď ho autorka vráti do roku 1910.
.elena Akácsová

OPLATÍ SA VIDIEŤ Michal Studený: Výber z tvorby
(Galéria SVÚ Umelka)
Michal Studený oslávil minulý rok 75. narodeniny, ale životné jubileum nie je zďaleka jediným dôvodom, pre ktorý sa jeho bilančnú výstavu v bratislavskej Umelke oplatí uvidieť. Tým hlavným dôvodom je intenzívny zážitok z tvorby maliara, ktorý je dieťaťom šesťdesiatych rokov a stále sa k tomu hrdo hlási. Maliara, ktorý sa najlepšie cíti v ultramarínovo modrých krajinách so štvorlístkami, s vtáčími pierkami, vznášajúcimi sa vo vzduchu a s kostolíkmi voľne rozosiatymi po krajine. Michal Studený sa už niekoľko desaťročí majstrovsky vyhýba módnym trendom a maľuje slobodne, vďaka čomu sa kunsthistorikom nedarí zaradiť ho do štýlovej škatuľky. Ak na výstavu pôjdete, určite si nenechajte ujsť v rohu hlavnej miestnosti zavesený – a preto ľahko prehliadnuteľný – obraz Pocta Eliášovi Havettovi. Výstavu si v Umelke možno pozrieť do 25. januára.
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Foo Fighters: Sonic Highways
(Sony Music, 2014)
Kapela okolo niekdajšieho bubeníka Nirvany Dava Grohla prešla za takmer 20 rokov existencie obrovským vývojom od alternatívnej gitarovky smerom k štadiónovému rocku. Ich posledný album Sonic Highways len potvrdil tento trend. Foo Fighters sú hardrockovou skupinou pre 21. storočie, ktorá si zachováva svoje punkové korene, no ktorej hudba dnes čerpá z rôznych žánrov. Podobná bola aj motivácia posledného projektu, keď Grohl a spol. nahrali album v ôsmich amerických mestách, ktoré sa pýšia vlastným hudobným štýlom, od country Nashvillu cez džezové New Orleans až po hardcorový Washington. Jednotlivé vplyvy sa v hudbe Foo Fighters objavujú len okrajovo, no dobrodružstvo, ktoré táto kapela podstúpila (je zachytené v ôsmich dieloch HBO) sa v pozitívnom smere prejavilo na nových piesňach. Foo Fighters nie sú žiadni novátori, ani autori výnimočných piesní, ale poctivé rozkrývanie americkej hudobnej histórie im svedčí.
.pb

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Purist: Colourful Noise
(Vlastná produkcia, 2014)
„Najťažšie je vytvoriť jednoduchú tému, ktorá dokáže zaujať a nepotrebuje žiaden ďalší aranžmán. V konečnom dôsledku vyznie samotný výsledok jednoducho, ale vedie k nemu tá najkomplikovanejšia cesta," vysvetľujú hlavnú líniu projektu Purist jeho hlavní protagonisti. Tí sa na jar minulého roku vybrali až do Kodane, aby tam nahrali svoje debutové LP Colourful Noise. Profesionálna zahraničná produkcia sa na ňom kĺbi s minimalistickým prístupom, ktorého zásluhou skutočne nenadčasuje jediný tón. Všetko je precízne vyskladané a zlisované do desiatky songov, ktorých pôvod je nekompromisne svetový, bez problémov zameniteľný so žánrovo príbuznou produkciou. Pri snahe o čo najväčšiu univerzálnosť a čistotu však Purist akosi pozabudli na pridanú hodnotu, ktorá by k počúvaniu LP pritiahla aj opakovane. Pod dokonale pomaľovanou fasádou obdivuhodnej kvality je toho až smutne málo.
.filip Olšovský

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite