Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TV tipy

.časopis .kultúra

DOKUMENT Ježíšek, Santa Claus a Děda Mráz nadělují
Vynikajúci francúzsky dokument  z roku 2012 produkovaný televíziou Canal+ o rozmanitých podobách Vianoc kdekoľvek vo svete, ktorého hlavnou prednosťou je, že neťaží z rozmanitosti – vidíme v ňom vlastne len päť podôb Vianoc, ale do hĺbky. Piati autori – profesionálni cestovatelia –hľadajú vnútornú podstatu Vianoc navonok reprezentovaných zvykmi, ktoré už nám boli ukázané toľkokrát, že sú vlastne nezaujímavé. Vianoce v New Yorku na pomedzí krásy a komercie, na odľahlom ruskom ostrove v rybárskej rodine ortodoxných kresťanov, priamo v Betleheme, kde sa stretávajú tri monoteistické náboženstvá, na Filipínach v najväčšej ázijskej kresťanskej komunite a v Mexiku v kamióne i na koni koni – slúžia ako východisko širších úvah o zmysle sviatkov, o ich religionistických a regionálnych špecifikách, i o tom, ako intenzívne ich potrebujeme. 23.12.2014, ČT 2, 15.45.

SLOVENSKÁ KLASIKA Kubo
Kubo musí byť. Kto do teba Kubo, ty do neho Vianoce. Kto druhému Kuba kope, Vianoce do nej spadnú. Tak dlho sa s Kubom chodí po vodu, až sa Vianoce odtrhnú. Na Kubovi do Vianoc. Kubo na ľade, Vianoce na blate. Kubova kvapka štyridsať dní Vianoce. Vianoce majú Kuba tak, ako on má nožík. Aha Anča, my máme Kuba, ukazujú Anči Vianoce.  Slovenská televízna klasika z najklasickejších, kde cez príbeh prostoduchého mládenca spoznávame dedinské praktiky okolo svadby, keď sa pred úprimnou láskou uprednostňujú majetkové pomery rodín. Kubo je prehľad kto bol kto v slovenskej televízne tvorbe, keď bola na svojom absolútnom vrchole.  Kubo na Vianoce je už viac folklór ako kapor a šalát a liatie olova a hádzanie orechov kútom. Ťapák, Króner, Kristínová, Jariabek, Filčík, Jamnická, Strnisková, Pántik, Šalagová, jedným slovom klenot, ktorý je rok od roka cennejší. 24.12.2014, Jednotka, 16.05.

DOBRODRUŽNÝ PRÍBEH Púšťou a pralesom
Poľský veľkorozpočtový pôvodne trojdielny televízny seriál, ktorý sa dočkal i zostrihu do podoby celovečerného filmu uvádzaného v kinách je adaptáciou notoricky známeho a v najtradičnejšom slova zmysle klasického románu poľského giganta svetovej literatúry Henrika Sienkiewicza. Film podľa svojho vlastného scenára v Poľsku nakrútil v Hollywoode pôsobiaci juhoafrický režisér Gavin Hood, v ktorého filmografii nájdeme napríklad aj vynikajúcu vlaňajšiu Enderovu hru či nie najvydarenejšieho Wolverina. Púšťou a pralesom je až prototyp dobrodružného príbehu, v ktorom unesení detskí hrdinovia, súrodenci – pätnásťročný chlapec Stas a deväťročné dievčatko Nel – unikajú divokou africkou prírodou zo zajatia späť k nešťastným hľadajúcim rodičom, ktorí sa v Afrike ocitli preto, že pomáhali so stavbou Suezského prieplavu. 25.12.2014, Dvojka, 12.10.

KOPRODUKČNÁ DRÁMA Vincent, François, Paul a tí druhí...
Čiastočne autotematická dráma o životnom štýle nakrútená vo francúzsko-talianskej koprodukcii v roku 1974 režisérom a scenáristom Claude Sautetom, ktorá zároveň chce byť poctou francúzskemu filmovému herectvu a tiež bohémskemu Parížu krčiem, kaviarní, reštaurácií a bulvárov. Vincent, François a Paul sú relatívne úspešní ľudia, taká vyššia stredná trieda, dlhoroční priatelia, ktorí sa cez víkendy stretajú na vidieku, aby si pohovorili, aký je ich život v meste. Radosti a starosti, vzťahy, víťazstvá a prehry, prechádzky, rutina. Film, ktorý vskutku môžeme pokladať za portrét životného štýlu. A hrajú v tom Yves Montand, Serge Reggiani, Michel Piccoli, Gérard Depardieu, Stéphane Audranová, Antonella Lualdi a vôbec, plejáda vynikajúcich hercov, na ktorých mená si pamätníci síce nespomenú, ale hrať ich už videli. 25.12.2014, ČT 1, 15.30.

KLASICKÁ ČESKÁ KOMÉDIA Světáci
Jedna z klasických dokonalých českých komédií, zrodivšia sa v roku 1969 zo spolupráce režiséra Zdeňka Podskalského, scenáristu Vratislava Blažeka a spoluscenáristu a jedného z predstaviteľov filmu – Jiřího Sováka. Traja fasádnici, obyčajní ľudia z vidieka, ktorí v stovežatej omietajú domy a po nociach zatúžia po troche zábavy na úrovni. Chcú si svoje ťažko zarobené peniaze užiť, len sa v lepšej spoločnosti nevedia správať. A tak si najmú učiteľa bontónu, prvorepublikového milovníka a elegána Oldřicha Nového a zapletú sa s troma hetérami, tiež predstierajúcimi, že sú niečo iné. Jedna z najbystrejších komédií, aké tu kedy vznikli, navyše disponuje hereckým obsadením, ktoré dodnes vyráža dych – Sovák, Brodský, Libíček, Bohdalová, Janžurová, Menšík, Nový, Šejbalová, Prachař, to ani nie je obsadenie, to je darček. 26. 12. 2014, Dvojka, 21.25

DVOJDIELNY FILM Biely Bim, Čierne ucho
Západniari mali Lassie, Japonci Gora, bieleho psa, my, deti normalizovaného reálneho socializmu sme mali Bieleho Bima, Čierne ucho, extrémne bystrého, extrémne rozkošného a extrémne vytrvalého psiska, ktorý sa vyberie naprieč takmer celým Sovietskym zväzom, len aby vyhľadal svojho pána, spisovateľa, toho času hospitalizovaného v nemocnici. Na jeho ceste ho čaká mnoho dobrodružstiev a stretnutí s dobrými, ale i zlými ľuďmi. Dvojdielny film režiséra Stanislava Rostockého z roku 1977 je vynikajúcou ukážkou toho, že sladkobôľne gýče si celkom vystačia bez ideologického presahu, pričom platí, že kto pri Bielom Bimovi, Čiernom uchu nevyroní ani slzu, okamžite by sa mal hlásiť na najbližšiu katedru filozofie s tým, že má dokonalú kvalifikáciu na prednášanie nihilizmu. A niektorí ľudia pritom psy normálne jedia. 27.12. 2014, Jednotka, 14.55.     

VERŠOVANÁ ROZPRÁVKA O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli
Formálne i poetikou azda najzaujímavejšia filmová rozprávka, nakrútená v Česku po rozpade spoločného štátu, akoby celkom ignorujúca odkaz klasických československých filmových rozprávok. Základom príbehu rozprávky O třech rytířích, krásné paní a lněné kytli je starofrancúzska legenda zachytená v trinástom storočí do trubadúrskej epickej básne Jacquesa de Baisieuxa, ktorá, samozrejme v českom preklade, tvorí i dialógový základ scenára. Veľa sa teda spieva a vôbec veršuje a hrá sa na city, pričom samostatnou kategóriu, s ktorou sa tu pracuje veľmi výrazne, je pátos. Divácky celkom pochopiteľne nedocenený film nakrútil v roku 1996 režisér Vladimír Drha. 28.12. 2014, ČT 1, 12.10 Juraj Malíček.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite