Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Antiosobnosti 2014 - Slovensko

.redakcia .časopis .téma

Pavol Paška/ Hlavnou antiosobnosťou roka 2014 je podľa .týždňa Pavol Paška. Zaslúži si to ako symbol temných pomerov v zdravotníctve. Jeden z troch najsilnejších mužov Smeru sa musel tento rok stiahnuť z vrcholovej politiky. Dôvodom bola kauza predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici, do ktorej bola zapletená firma Medical Group.

Minimálne 600-tisíc eur chcela táto košická firma zarobiť na jednom prístroji. Hoci ho predchádzajúce vedenie nemocnice vysúťažilo za milión eur, Medical Group „vysúťažilo“ okolo 1,6 milióna eur. Keď na to upozornila televízia Markíza a denník SME, zo svojich funkcií museli rýchlo odstúpiť ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu, inak šéfka dozornej rady piešťanskej nemocnice, Renáta Zmajkovičová.
Dlhšie odolával šéf parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška, ktorý bol v minulosti konateľom firmy Medical Group. Najskôr tvrdil, že už nemá s firmou, ktorá sídli na Belize, nič spoločné. Po niekoľkých týždňoch sa však rozhodol – po tlaku zvnútra Smeru – podať demisiu. Svoj odchod z vrcholovej politiky oznámil po víťazstve Richarda Rašiho v primátorských voľbách v Košiciach. Paška sa vzdal aj poslaneckého mandátu, zostala mu „len“ stranícka funkcia. Ficov postoj ilustruje presne fakt, že Pavol Paška napriek svojmu odchodu viedol slávnostný snem Smeru.
Škandál okolo piešťanského CT viedol k zatiaľ najväčším demonštráciám od kauzy Gorila. Tisícky ľudí v Bratislave a v Košiciach žiadali vyvodenie trestno – právnej zodpovednosti a slušnejšiu politiku. Kauzou sa pod týmto tlakom začala zaoberať aj polícia, ktorá vedie trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.
V mene protestujúcich predložili Daniel Lipšic, Richard Sulík, Igor Alojz Hlina a Matovič premiérovi Ficovi šesť požiadaviek. Chcú zamedziť, aby sa mohli schránkové firmy uchádzať o štátne zákazky, žiadajú odvolanie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka a riaditeľky piešťanskej nemocnice Márii Domčekovej, chcú zákaz politických nominácií v zdravotníctve, schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov, zvolenie predsedu NKÚ a zriadenie parlamentného výboru, ktorý bude dozerať na vyšetrovanie kauzy Gorila. Nič z toho nebolo splnené.
Paška ako filozofizujúci oligarcha zrejme skončil, temný systém však pokračuje.

Ivan Gašparovič/
Bývalý prezident porušil práva Jozefa Čentéša, keď ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora. Čentéšovi, ktorého do tejto funkcie zvolil parlament, priznali aj odškodné 60-tisíc eur. Šéfom prokuratúry však zostáva Jaromír Čižnár.

Ego/
Michal Straka, známy aj ako raper Ego, bol jedným z nominantov Smeru v správnej rade piešťanskej nemocnice, ktorá odobrila nákup predraženého CT firme blízkej Pavlovi Paškovi. Aj preto opozícia požaduje zákaz politických nominácií do štátnych orgánov.

Radoslav Procházka/
Mal byť novou tvárou a nádejou rozbitej pravice, no v skutočnosti sa stal stelesnením jej problémov. Najskôr v druhom kole prezidentských volieb nepodporil Andreja Kisku, potom vyšlo najavo netransparentné financovanie jeho strany.

Oligarchovia v médiách/
Svetom médií zatriasla finančná skupina Penta, ktorá kúpila viacero vydavateľstiev. Najviac pozornosti vzbudil vstup do denníka SME, kde dalo následne výpoveď asi päťdesiat novinárov. Väčšina z nich odchádza do Projektu N.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite