Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Osobnosti 2014 - Slovensko

.redakcia .časopis .téma

Kto sú osobnosti a antiosobnosti roka, ktorý sa práve končí? Kto bol pozitívnym a kto negatívnym prekvapením? Svetovú osobnosť a antiosobnosť vyberali tentoraz aj čitatelia cez sociálnu sieť. Výber redaktorov a čitateľov .týždňa bol úplne totožný. Vybrali sme pápeža Františka a Vladimíra Putina.

Andrej Kiska/
Domácou osobnosťou roka je podľa .týždňa bývalý podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. A zaslúži si to nielen pre výhru v prezidentských voľbách.
Marcové prezidentské voľby boli najdôležitejšou politickou udalosťou roka. Nielen pre morálnu a štátnickú dôležitosť funkcie, ale aj pre kandidatúru Roberta Fica. Jeho únik z čela exekutívy do prezidentskej funkcie by mu umožnil útek od politickej zodpovednosti za korupčnú politiku Smeru a tiež pohodlnú existenciu vo funkcii, ktorej váhu by mohol pomocou budúcej ústavnej väčšiny ešte zvyšovať. Pre túto krajinu by to na dlhé roky znamenalo takmer neprekonateľnú prekážku normálnejších pomerov. Porážka Fica v prezidentských voľbách bola už len vzhľadom na to mimoriadne dôležitá.
Aby mohla slovenská spoločnosť v tejto skúške obstáť, potrebovala silného a dôveryhodného kandidáta. Andrej Kiska sa takýmto kandidátom stal. Bol to výsledok jeho životného príbehu a súčasne dobre vymyslenej kampane, financovanej z vlastných zdrojov. Kisku preto Fico – na rozdiel od našich elít a väčšiny médií – rozoznal ako najvážnejšieho súpera. Preto prišla špinavá a lživá kampaň. Andrej Kiska však všetko dôstojne ustál a Fica porazil spôsobom, v aký dúfali len najväčší optimisti.
Prvý polrok nového prezidenta však ukázal, že on je podstatne viac, než len osoba, na ktorej sa mohli zhodnúť protificovskí voliči. Porážka Fica je zatiaľ jeho najväčším štátnickým činom a súčasne práve vďaka Kiskovi nie je slovenským prezidentom Radoslav Procházka ani Milan Kňažko. Po tom, čo títo dvaja páni predvádzajú od prvého kola prezidentských volieb až doteraz, je zrejmé, že Kiska nás zachránil nielen pred šéfom Smeru. Ale nový prezident už urobil veľmi dôležité veci aj v oblasti zahraničnej politiky, súdnictva, spravodlivosti či zdravotníctva. Postojmi k Ukrajine pritom doslova zachraňuje západnú orientáciu krajiny.
Slovenská republika nemala šťastie na prezidentov. Ten posledný – Ivan Gašparovič – bol vyslovenou trápnosťou. Nový prezident začal od prvej chvíle celkom inak – vystupuje aktívne, no v súlade s ústavnými kompetenciami, s vládou nie je vo vojne, ale v morálnom spore, pričom neopustil ani svet slabých a chorých a zatiaľ ostal pri zemi. Andrej Kiska je pre to všetko nielen dôstojným reprezentantom krajiny, ale aj reálnou nádejou na zmenu pomerov. Za pol roka je to oveľa viac, než sa očakávalo.

Alexander Duleba/
Riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku patril k najcitovanejším komentátorom ukrajinskej krízy. Pokiaľ ide o fundovanosť a informovanosť, jeho analýzy a články možno zaradiť k najlepším v česko-slovenskom priestore.

Alan Suchánek a Magda Kovačičová/
Zástupcovia zamestnancov v správnej rade piešťanskej nemocnice nesúhlasili s kúpou predraženého CT. Nasledoval pád ministerky aj predsedu parlamentu, ale najmä sa odhalili spôsoby vysávania peňazí zo zdravotníctva.

Daniel Majling/
Dramaturg a dramatik vytvoril spolu s riaditeľom Činohry SND Romanom Polákom silnú tvorivú dvojicu, vďaka ktorej sa SND stáva prvou scénou nielen veľkosťou, ale predovšetkým kvalitou. Svedčia o tom aj hry ako Láskavé bohyne, Desatoro či Bál.

Ján Kozák/
Trénerskému búrlivákovi sa podarilo výrazne oživiť upadajúceho ducha našej futbalovej reprezentácie. Tím na čele s Marekom Hamšíkom vedie kvalifikačnú skupinu na ME 2016 vo Francúzsku s plným počtom bodov. Na jeseň porazil aj silné Španielsko.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite