Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do dvadsať rokov

.andrej Miklánek .časopis .šport

Zo svetových šampionátov organizovaných IIHF uznáva hrdá Kanada len jeden – šampionát juniorskej dvadsiatky. Ostatné podujatia sú pre divákov z kolísky hokeja trvalo v tieni NHL a nie sú pre nich zaujímavé.

Zo svetových šampionátov organizovaných IIHF uznáva hrdá Kanada len jeden – šampionát juniorskej dvadsiatky. Ostatné podujatia sú pre divákov z kolísky hokeja trvalo v tieni NHL a nie sú pre nich zaujímavé.


Je v tom aj kus obyčajnej samoľúbosti, ale do značnej miery je to opodstatnený postoj. Veď pri senioroch nie je na šampionáte to najlepšie, čo svetový hokej ponúka, keďže v tom čase vrcholí NHL.
Pri junioroch táto logika neplatí, hodnoty sa obracajú. Šampionát dvadsaťročných hokejistov otvára pre mnohé talenty bránu do „veľkého“ hokeja a aj zámorskí diváci ich hltajú plnými dúškami. Okrem toho súboje mladých hokejistov ponúkajú neskutočne kvalitné hokejové predstavenia. Vyzreté taktické výkony i skvelé individuality, strhujúci priebeh plný napätia do poslednej možnej chvíle, nefalšovaná mladícka radosť z úspechu krajiny – tieto aspekty nezatienila ani prirodzená snaha každého hráča dostať sa do zápisníkov skautov klubov NHL.
„Spolu so všetkými Kanaďanmi som nesmierne hrdý na výkon nášho juniorského tímu na MS 2008,“ vyhlásil po majstrovstvách kanadský premiér Stephen Harper. Kanadskí mladíci natiahli šnúru neporaziteľnosti na 20 zápasov (od MS 2004!!!), na turnaji prehrali len jediný zápas – so svojím neskorším finálovým súperom Švédskom. Neprehrali však ten posledný zápas turnaja (finále), ale duel v skupine.

Vo finále proti Švédom už nezaváhali, hoci zlatý gól vsietil Matthew Halischuk až v nadstavenom čase, keď Švédi len niekoľko sekúnd pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali na 2 : 2. Skrátka, dráma ako sa patrí. S víťaznou koncovkou Kanady, ktorá si uzurpovala absolútny monopol na hokejovú budúcnosť, keďže kanadskí juniori vyhrali šampionát už štvrtýkrát v rade. A to sa ten ďalší hrá na prelome rokov 2008/09 na ich posvätnej pôde v Ottawe.
Kanada sa o teda o svoju hokejovú budúcnosť nemusí ani najmenej obávať. Má všetko- skvelé podmienky na hokej (klimatické i infraštruktúrne), najväčší počet stálych ľadových plôch v pomere k počtu obyvateľov, genetickú predispozíciu podávať skvelý tímový výkon i výnimočné hráčske individuality. Najlepším brankárom a zároveň najužitočnejším hráčom majstrovstiev bol vyhlásený Steve Mason, hrdina nielen finálového duelu. Drew Doughty  z krajiny javorových listov ovládol aj hlasovanie o najlepšieho obrancu.
A ako sme na tom my? Slovenskí juniori pozitívne prekvapili. Tréner Štefan Mikeš dokázal mužstvu zložiť defenzívnu masku, ktorú mu nasadila hrozivo vyzerajúca séria prehier v slovenskej extralige. Naši dvadsiatkári oprášili v kľúčových zápasoch fazónu víťazov a splnili svoj hlavný cieľ.
Súpera z kategórie elity sme síce neporazili, čo je napokon reálny odraz našich kvalít, avšak predovšetkým v prípade Kanady a Ruska sme odohrali vyrovnaný zápas. Najpodstatnejšie však je, že keď šlo do tuhého, hlavne v zápase so Švajčiarskom, chlapci psychický tlak ustáli. Celkové 7. miesto treba hodnotiť bez akéhokoľvek frázovania pozitívne. Naše umiestnenie je aj pomerne jasnou odpoveďou na otázku, či bol projekt účasti dvadsiatky v slovenskej extralige dobrým krokom, alebo nie. Ale pozor! Vyhrali sme bitku, avšak nie vojnu. Kríza perspektívy slovenského hokeja naďalej pretrváva.

Autor je projektový manažér STV.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite