Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dva rekordy Lionela Messiho

.peter Bálik .časopis .šport

Už dnes je legendou a pritom má možno ešte polovicu profesionálneho futbalového života pred sebou. Argentínsky futbalista Lionel Messi za minulý týždeň pokoril dva rekordy. Je najlepším strelcom v histórii španielskej ligy aj Ligy majstrov.

V službách FC Barcelony zaznamenal minulý týždeň ďalší rekord – v španielskej lige strelil už 253 gólov, čo je najviac v jej dlhej bohatej histórii. Na svojom konte má tak o dva zásahy viac ako Telmo Zarra, ktorý v období rokov 1940 až 1955 vsietil 251 gólov v 257 zápasoch. Messi na svoj rekord potreboval 289 stretnutí. V Lige majstrov zaznamenal rekordných 74 gólov, čo je o tri góly viac, ako má na konte strelec Raul.
V španielskej lige tak padla méta, ktorá sa zdala v modernom futbale neprekonateľná. Messiho čísla úplne vyrážajú dych, pretože sa mu to podarilo v časoch, keď je futbal inou hrou ako v prvej polovici minulého storočia. Vtedy padalo v zápasoch veľa gólov, pretože sa v tom čase skôr útočilo, ako bránilo.

.naproti osudu
Tento 27-ročný Argentínčan je chodiaci zázrak. Štvornásobný najlepší futbalista planéty, trojnásobný víťaz Ligy majstrov, šesťnásobný španielsky majster a majiteľ mnohých ďalších futbalových rekordov. Keď dal v predminulovíkendovom zápase víťazný gól, jeho spoluhráči ho zdvihli nad hlavy a vyhadzovali do výšky. Svet sa v tom momente zastavil, rozhodcovia stáli bokom a dokonca aj hráči súpera museli pokľaknúť pred súčasným futbalovým kráľom.
Ale kto si spomenie na jeho prvý gól v drese FC Barcelona? Padol na jar roku 2005. Len 17-ročný Messi sa dostal po striedaní do hry. Ronaldinho mu poslal skvelý pas, Messi vystrelil, ale inak regulárny gól mu rozhodcovia neuznali. Futbalista neupadol na duchu, ale o pár minút opäť dopravil loptu do siete. Ako keby tieto okamihy symbolizovali jeho vôľu nevzdať sa a popasovať sa s nepriaznivým osudom.
Lionel Messi sa narodil 24. júna 1987 v argentínskom Rosariu. Už ako malý chlapec ukazoval obrovský futbalový talent, ktorý mu vyniesol v detskom veku prestup do klubu Newell‘s Old Boys, no objavil sa jeden veľký problém. Keď mal 11 rokov, prestal rásť. Klub mu zaplatil hormonálnu liečbu. Messi si každý večer pred spaním musel pichať do oboch nôh nepríjemné injekcie, ale peniaze na liečbu rýchlo došli. Našťastie sa v tom čase ozvali skauti z FC Barcelona a pozvali ho s rodinou na skúšku, kde obstál, ale klub si nebol istý jeho vzrastom. Vtedy sa za hráča postavil technický riadieľ Carlos Rexach, ktorý si Messiho poistil tým, že s jeho otcom podpísal zmluvu, a to na hotelový obrúsok v reštaurácii.
Futbalista pôsobí dodnes skromným a introvertným dojmom, pričom takého si ho pamätajú od jeho prvých dní v FC Barcelona. Keď vstúpil do šatne, spoluhráči si mysleli, že je nemý. Pique ho označil, že vyzerá ako jeho „malý brat“. Keď však vybehol na ihrisko, tím videl, že v strede majú poklad a ich vzťah k nemu sa rýchlo zmenil. Iba osemnásť mesiacov mu stačilo na to, aby prešiel šiestimi hráčskymi kategóriami – od kadetov až do béčka Barcelony. Novinári mu vtedy za jeho malú postavu a rýchlosť hovorili „blcha“ – podľa  prezývky „malá blcha“, ktorú preňho vymysleli  starší bratia. Na začiatku mu výdatne pomáhal Ronaldinho (Messi bol podľa neho jediný Argentínčan, ktorého pustila brazílska partia k stolu) a po jeho predčasnom odchode z tímu vybudovali okolo Messiho mužstvo, ktoré pod vedením Pepa Guardiolu vyhralo všetko, čo sa dalo. Messiho streleckej potencii prospela aj zmena na poste, najprv útočil sprava, no keď ho Pep zaradil do stredu útoku, bol ešte bližšie k bráne a s gólmi sa roztrhlo vrece. Napríklad v kalendárnom roku 2012 strelil rekordných 91 gólov, čo sa žiadnemu inému futbalistovi dovtedy nepodarilo.

.geniálny autista?
Existuje viacero teórií Messiho geniality. V živote vraj prečítal jedinú knihu, životopis Maradonu aj tú len do polovice, no všetko ostatné si vynahrádza na ihrisku. Podľa argentínskej tlače vraj Messi trpí ľahkou formou autizmu, chorobou, ktorou trpel aj Einstein či Darwin. Táto porucha na druhej strane pomáha udržiavať po celý čas pozornosť. Pri finálnom zakončení sa takmer nemýli. Rozmýšľa ako šachista, je o krok vpred. Nerobí fintičky, jeho hra je racionálna, ale keď treba obísť troch-štyroch obrancov, tak to urobí. Dribling robí vo veľkej  rýchlosti, loptu má doslova nalepenú na kopačke – je taký mrštný, že ho súper často nestačí ani faulovať. V jeho prípade neplatí stávka, či dá v zápase gól, ale koľko ich súperovi nasúka. Dva, tri či štyri?
No ani jeho hviezdna kariéra sa nevyhla problémom. Najhoršiu sezónu prežil v minulom roku, keď ho zbrzdilo zranenie, a nedarilo sa ani samotnej FC Barcelone. V roku 2013/14 nevyhrala žiadny významný pohár. S Argentínou sa Messi konečne dostal do finále MS v Brazílii, ale tam ich zastavili neprekonateľní Nemci. Podľa niektorých hlasov mu uškodil problém so španielskymi daňovými úradmi, ktoré sa Messimu vyhrážajú väzením za nezdanené príjmy. Aj preto nedávno pripustil, že hoci plánoval prežiť hlavnú čast kariéry v FC Barcelona, môže zo svojho milovaného klubu odísť.
Vo futbale je možné všetko. Messi môže svoj rekord v španielskej lige ešte poriadne navŕšiť, alebo môže toto číslo – po jeho prípadnom odchode z Barcelony do inej európskej ligy – zamrzúť. Jediný, kto ho teoreticky môže prekonať, je Ronaldo. Má 29 rokov, je vo vrcholnej forme a v drese Realu Madrid v týchto dňoch útočí na svoju 200-gólovú hranicu.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite