Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tlač - Pätnásťročný príbeh

.eva Čobejová .časopis .týždeň doma

Denník SME je tu už pätnásť rokov. To je dobrá správa. Pre tých, čo si to nemôžu pamätať, len krátka pripomienka: SME vznikol pár dní po ustanovení novej republiky na protest proti štýlu vládnutia Vladimíra Mečiara & comp.

Denník SME je tu už pätnásť rokov. To je dobrá správa. Pre tých, čo si to nemôžu pamätať, len krátka pripomienka: SME vznikol pár dní po ustanovení novej republiky na protest proti štýlu vládnutia Vladimíra Mečiara & comp. Bola to rebélia proti spôsobu vládnutia, ktorý v tom čase ešte obdivovala veľká časť Slovenska. Z tejto rebélie sa postupne vytváral denník, ktorý pomaličky prerástol všetky „normálne“ denníky či narýchlo vzniknuté plátky. Dnes (ak nepočítame bulvár) má jedinú vážnu konkurenciu v denníku Pravda, ktorá predáva o pár stoviek výtlačkov viac. SME sa od usadenej a neveľmi nápaditej Pravdy líši väčším nasadením, lepším ťahom na bránu aj vyhranenejšími názormi.
Premiér Fico dal SME celkom originálny darček k pätnástym narodeninám, keď s ním ostentatívne prestal komunikovať. Týmto milým darčekom denníku SME vlastne pripomenul jeho začiatky. Ani vtedy aktuálny premiér s denníkom SME nekomunikoval, s výnimkou súdnych sporov, policajných šikanovaní či provokácií tajnej služby. Novinám to neublížilo, naopak, rástli, silneli, dospievali – a kde je dnes Mečiar? Síce vo vládnucej koalícii, ale na konci politickej kariéry.
SME vždy oveľa viac pristane, keď je nekompromisným kritikom tých, čo vládnu, ako keď spoluvytvára politiku, keď lobuje za svojich obľúbencov alebo hrá svoje „skupinkové“ hry. SME celkom isto prežije nekomunikáciu s premiérom bez väčšej ujmy, oveľa viac mu môže uškodiť zle skrývané hľadanie nového šéfa opozície či naivné snahy o spájanie opozície. Ale to už hádam aj v SME vedia. Takže na záver už len všetko najlepšie!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite