Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA ODOMYKAŤ: Prst namiesto kľúča
Ak často strácate kľúče a čipové kartičky, a potom sa neviete dostať do svojich zamknutých skriniek a dverí, je tu technológia, ktorá, ak sa masovo uchytí, mohla by konečne vyriešiť váš problém. iFingerLock je biometrická zámka, ktorú odomknete svojím odtlačkom prsta, prípadne aj odtlačkom prsta ďalších členov domácnosti či kolegov. Do pamäte zámky možno uložiť až desať rôznych odtlačkov. Zámka funguje na dve tužkové baterky a nevymaže pamäť, ani keď sa vybijú. Zatiaľ je vhodná len na použitie v interiéri. Prst pri odomykaní sníma podobne ako čiarový kód. Samotná zámka je vyrobená zo zinkovej zliatiny a antikorovej ocele. Dobrá správa je, že si ju už môžete kúpiť cez internet, zlá správa je, že jej cena je cca 100 dolárov.  

TREBA SVIETIŤ: Adventný kalendár na sviečke
Vtipný nápad spojiť adventnú sviečku s adventným kalendárom dostala dizajnová technologička Anne Lehman, ktorá pre dizajnérsku značku Norman Copenhagen vytvorila minimalistickú čierno-bielu sviečku. Sú na nej nakreslené čierne čiarky na každý decembrový deň až po Vianoce jeden. Namiesto vyjedania čokoládok z adventného kalendárika môžete každý deň zapáliť sviečku a nechať ju horieť do ďalšej čiarky. Lehmanová tvrdí, že v dizajne je pre ňu prvoradá funkcionalita, ktorá by mala korešpondovať s formou, čo neznamená, že to nemusí byť aj pekné, štýlové a moderné. Sviečka, ktorá má výšku 20 cm, zhorí za cca 88 hodín. Cez internet ju kúpite za 13 eur, minimalistický čierny podstavec k tomu za 24 eur. Prípadne sa týmto nápadom nechajte inšpirovať pre vlastnú sviečkovú tvorbu.

TREBA MLČAŤ: Festival pantomímy v Liptovskom Mikuláši
Špičkové divadelné predstavenia, pri ktorých nezaznie ani slovo, to je najväčší, najstarší a zároveň jediný festival pantomímy a pohybových divadiel na Slovensku. Už 21. ročník PAN od stredy do soboty v Liptovskom Mikuláši privíta okolo 300 účastníkov a hostí z celého Slovenska i zahraničia. V stredu večer podujatie otvorí tradičná MIMshow slovenského míma a organizátora podujatia Miroslava Kasprzyka. Okrem množstva zaujímavých vystúpení a súťažnej prehliadky desať vybraných účastníkov zažije na vlastnej koži pantomímu s majstrom Milanom Sládkom. V rámci festivalových tvorivých dielní prinesie Juraj Benčík, ktorý hosťoval v Cirque du Soleil, hru s maskami, účastníci sa môžu podučiť o fyzickom divadle, improvizáciách, priestore, prirodzenej komike, žonglovaní, základoch pantomímy aj commedii dell´arte.

TREBA VYMIEŇAŤ: Japonský filmový festival
Ešte stále je rok 2014 – Rok výmen medzi krajinami V4 a Japonskom a k jeho podujatiam patrí i Japonský filmový festival 2014. Festival od štvrtka do nedele v bratislavskom kine Mladosť ponúkne prehliadku siedmich súčasných filmov. Prípad Kirišima a Jonosukeho príbeh reflektujú život mladej generácie Japoncov a jej túžby. Ružové nebo je celovečerný čiernobiely debut režiséra Keiiči Kobajašiho, ocenený ako najlepší japonský film na Medzinárodnom filmovom festivale v Tokiu 2011. Filmy Ohňostroje v nagaoke, Cunami 2011 – opätovné stretnutia, Spojme naše srdcia poskytujú hlboký ponor do duše človeka zápasiaceho o život počas vojnových a prírodných katastrof. Dokumentárny film Hirošima – to, čo tu ostalo, dáva prostredníctvom fotografií reliktov dohromady príbehy dievčat, ktoré zahynuli pri atómovom bombardovaní v Hirošime. Film režírovala americká režisérka Linda Hoaglund, ktorá vyrastala v Japonsku.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Československými zbraňami do Američanov  
Čata je prvý film režiséra Olivera Stona, ktorý sa ocitol v oficiálnej distribúcii socialistického Československa. Bolo to síce už v časoch glasnosti, v roku 1988, stále však existovala cenzúra, a preto bolo priam neuveriteľné počuť, ako sa americkí vojaci v pekle vietnamskej džungle rozprávajú o československých zbraniach. Titulky to, samozrejme, ignorovali, ale toto sa dalo porozumieť aj priamo z angličtiny znejúcej z plátna. Film samotný je asi najosobnejšou Stonovou výpoveďou o Vietnamskej vojne, ktorej je veteránom. Rozpráva sa v ňom príbeh mladého vojaka uviaznuvšieho medzi dvoma etickými modelmi vojny, reprezentovanými dvoma celkom odlišnými dôstojníkmi, pričom takýto film priamo predpokladá vynikajúce herecké výkony. A vďaka Charlie Sheenovi, Willemovi Dafoeovi a Tomovi Berengerovi sa ich dočkal.   Piatok, 28. novembra, Jednotka, 22.20. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite