Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Novembrové retro

.časopis .téma

Oslavy 25. výročia Novembra sa v Bratislave veľmi rýchlo zmenili na protest voči vláde a na kritiku pomerov v zdravotníctve.

.organizátori protestov – poslanci Alojz Hlina (nezaradený), Igor Matovič (OľaNo), Daniel Lipšic (Nova ) a Richard Sulík (SaS) – dokázali do ulíc zmobilizovať počas dvoch dní, v piatok 17. novembra a v pondelok o tri dni neskôr, asi tritisíc ľudí. Predstavili šesť požiadaviek: prijatie zákona, aby nemohli schránkové firmy ísť do verejného obstarávania, zriadenie parlamentného výboru na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, zabránenie politických nominácií do zdravotníctva, voľba opozičného nominanta za šéfa NKÚ, hmotná zodpovednosť verejných činiteľov za nezákonné rozhodnutie a odvolanie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva, ako aj riaditeľky piešťanskej nemocnice.
Ak ich koalícia nesplní, tak v utorok 25. novembra bude ďalší veľký protest. Pôvodne chceli demonštrovať aj za odstúpenie šéfa parlamentu Pavla Pašku, ten ich však v sobotu predbehol a abdikoval sám. Hlina hovorí, že mítingy majú výsledky, a sú uchopiteľné.
Medzi verejnosťou na námestí sa v pondelok vynímal muž omotaný slovenskou vlajkou. Trnavčan Radovan Hynek si  myslí, že November bol podvod na občanoch. „Bolo to vopred prichystané. Tu národ nežije, ale živorí. Riešením je jedine priama demokracia, všetko rozhodovanie dať do rúk ľudu cez referendá. Vzorom môže byť Švajčiarsko,“ hovorí tridsiatnik a overuje si podozrievavo, či médiá jeho slová neskreslia.
Námestie ožije, keď príde na tribúnu Ján Budaj. Na hlave má nasadenú svoju slávnu čiapku. „Prečo Paška odstúpil?“ pýta sa Budaj davu a vzápätí si aj sám odpovedá:  „Mal rešpekt pred vami, pred verejnou mienkou. Pol storočia naši dedovia a otcovia nemohli rozhodovať o svojom osude. Teraz sme v polčase tej cesty a ľudské či občianske práva sú pre mladých ľudí úplnou samozrejmosťou. Ak vytrváte, dokážete, že politici budú mať rešpekt pred námestiami Slovenska. Komunistický režim znamenal aj 400 mŕtvych na hraniciach a 250-tisíc politických procesov. Nenechajte si ukradnúť November ani slobodu!“
Tento míting bol, ako inak, aj testom jednoty pravicovej opozície. Iróniou osudu sa o jej zjednotenie usiluje strana, ktorá má najväčšie problémy sama so sebou – SDKÚ. Potenciál hnevu je opäť po čase veľký. Zapojili sa aj herci SND, ktorých posolstvo na námestí prečítal Daniel Lipšic. Hovoril v ich mene o tom, že nás ovládla skupina nedotknuteľných. „Je načase povedať – Pavol Paška ani vám podobní, nemôžete všetko! Pripojme sa k silám a k zdravotníkom, ktorí dnes bojujú za nápravu,“ povedal Lipšic. Námestie skandovalo „Paška do basy!“
Organizátori protestov už teraz pripravujú ďalšie mítingy, pretože nič nenasvedčuje tomu, že by Ficova vláda chcela splniť ich požiadavky. Skúsenosť z protestov proti Gorile hovorí, že požiadavky musia byť formulované jasne a zrozumiteľne a musia mať aspoň minimálnu nádej na splnenie. Tieto také sú. Efektívne budú demonštrácie až vtedy, keď opozícia dostane do ulíc nie tisíce, ale desiatky tisíc ľudí. Nie, November už nikto neukradne. A nikto už ani nič nezmení na fakte, že Fico si ho nevšimol a Paška vtedy kachličkoval kúpeľňu. No táto garnitúra môže byť pri moci dlhšie, než sú ochotní byť ľudia na „bratislavskom Majdane“. Aj samotný organizátor protestov Alojz Hlina hovorí, že požadovať teraz odstúpenie premiéra Fica by bola taktická chyba. „Nech si dovládne, a potom nech skladá účty,“ dodáva Hlina.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite