Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Registrované partnerstvo z rozumu

.fero Múčka .časopis .téma

Najväčší vplyv na zdravotníctvo má spojenectvo Penty s biznismenmi z okolia Smeru.

V slovenskom zdravotníctve sa ročne otočí vyše päť miliárd eur. V tom sú zarátané obraty poisťovní, nemocníc, polikliník, systém rýchlej pomoci a sanitky, distribúcia a predaj liekov či laboratóriá. Tvrdiť, že to celé má jedného pána, by nezodpovedalo pravde. Záujmy si tam presadzuje mnoho firiem či politikov s regionálnou či celoslovenskou pôsobnosťou. Dá sa však povedať, kadiaľ tečie hlavný prúd.
Najvplyvnejšie sila, ktorá v ňom pôsobí, je spojenectvo finančnej skupiny Penta a skupiny Juraj Široký – Pavol Paška. Ide o zväzok, ktorý nevznikol z lásky a škrípe mu to všade, ale zatiaľ funguje.
Vďaka nemu si Penta môže robiť svoj zdravotnícky biznis, najmä vo svojej zdravotnej poisťovni a v nemocniciach. Štát už nepodniká nič, čo by zásadne ohrozilo jej záujmy, ako to chvíľu vyzeralo po nástupe prvej vlády Roberta Fica v 2006. Vtedy sa biznis kruhy spojené s novou vládou začali intenzívnejšie zaoberať tým, prečo by mali Pentu  tolerovať. Tak vzniklo partnerstvo oficiálne zaznamenané aj v Obchodnom registri. Penta musela ako veno prepustiť polovicu vlastníckeho podielu v Dôvere. Za to získala pokoj a občasnú možnosť pretlačiť menšie legislatívne zmeny, ktoré jej pomohli v biznise.
Vďaka obetovaniu polovičného podielu v Dôvere sa do predstavenstva poisťovne dostala Zuzana Zvolenská, ktorá predtým pôsobila v štátnej VšZP a dostala ju na kolená. Penta sa najprv držala verzie, že ju tam majú ako odborníčku, neskôr pripustila, že tam zastupuje druhého akcionára, firmu Prefto Holding. Ten sa doteraz drží v utajení, najčastejšie sa špekulovalo, že za ňou stojí Juraj Široký. Vzhľadom na veľkosť „sústa“ to vyzerá, že za druhým akcionárom sa môžu schovávať viaceré špičky blízke Smeru.
Keďže Zvolenská odišla po voľbách do vlády, dnes na jej kresle ako zástupkyňa tajomného spolumajiteľa sedí Monika Lainczová. Tá donedávna pôsobila vo firme Dušana Macha, suseda Pavla Pašku z košického mestského parku a známeho tiež z firmy Medical Group. Rozdelenie vplyvu v samotnom zdravotníctve podľa indícií možno zadefinovať takto: kým firmy s vplyvom Juraja Širokého mali dosah na eurofondy v zdravotníctve, tak firmy, ktorým sa prisudzuje vplyv Pavla Pašku, majú dosah tam, kde sa nakupuje. Pôsobia pritom ako sprostredkovatelia s neštandardnou maržou.
No suverénne najväčším hráčom je Penta. Okrem poisťovne Dôvera či sietí lekární Max dnes kontroluje dvanásť regionálnych nemocníc a do výstavby jednej sa sama púšťa. A bojuje o to, aby jej štát zveril i výstavbu koncovej nemocnice v Bratislave.
Penta sa po akvizíciách neštítila agresívnej politiky, vďaka čomu jej firmy v zdravotníctve dosahujú vysokú ziskovosť. Časť ziskov bolo možné v minulosti pripísať aj zle nastavenej regulácii, keď napríklad v zdravotnom poistení profitovala Penta z toho, že mala zdravších poistencov, zatiaľ čo štátna poisťovňa mala chorľavejší kmeň. Systém prerozdeľovania zdrojov medzi poisťovňami sa však medzičasom posunul blízko k stavu, v ktorom štruktúra poistencov už nie je zárukou lepšej ziskovosti. Penta dnes ťaží z komplikovanej účtovnej operácie (zaúčtovanie záporného goodwillu), ktorú urobila pred štyrmi rokmi ako poistku, keby Ficov zákaz tvorby zisku bežnou cestou zostal v zákonoch. Vedľajším efektom je, že vďaka tomu dnes môže svoj zisk vyberať bez toho, aby ho zdaňovala.
Hoci ziskovosť Penty v zdravotníctve možno považovať za dôsledok agresívneho a premysleného manažmentu, s tým, ako rastie, čoraz viac bude ťažiť zo svojho rozsahu. Netreba zabúdať, že v prípade voličsky citlivého zdravotníctva to tiež znamená ďalší rast politického vplyvu a z toho vyplývajúce riziká.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite