Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia posúva informácie Pente

.jozef Majchrák .marek Vagovič .časopis .rozhovor

S kauzou predraženého CT majú podľa neho problém aj viacerí poslanci strany Smer. Znepokojuje ho, že o kúpe SME rokoval v mene Penty kamarát Radoslava Procházku. Tvrdí, že polícia stíha jeho ľudí za nákup odpočúvacieho systému účelovo. Daniel Lipšic.

.v kauze piešťanského cétečka ste boli najaktívnejším opozičným poslancom. O aktivitách Pavla Pašku v zdravotníctve sa však vie už dlhý čas. Prečo sa takou veľkou témou stali až teraz?
Aj o korupcii v zdravotníctve sa vedelo už dávno. Teraz však vďaka dvom odvážnym ľuďom z Piešťan, doktorovi Suchánkovi a zdravotnej sestre Kovačičovej, vyplávala na povrch rukolapná a nespochybniteľná kauza. Niekde za CT zaplatili milión, inde stálo také isté zariadenie o 600-tisíc eur viac. Robert Fico je šikovný politik: veľmi rýchlo pochopil, že tento problém nevysvetlí. Keď pri kauzách ako SPP či diaľničné mýto lietali miliardy eur, ľudia si to nedokázali predstaviť. Šesťstotisíc si však predstaviť vedia. Navyše vedia, v akom stave sú nemocnice. Preto konal Fico rýchlo, pričom si myslel, že za to bude pochválený.

.v prvom momente sa pritom tváril, že nevie, o čo ide.
Ficovi, samozrejme, neprekáža rozkrádanie, jemu prekáža, keď na to niekto príde. Teraz si myslel, že všetci ocenia jeho razantné konanie, ale ministerka Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu Zmajkovičová boli v celej hre skôr figúrkami. Obchod zorganizovala bývala Paškova firma, v ktorej má podľa mňa dodnes vplyv.

.kde beriete tú istotu? Paška tvrdí, že svoje podiely vo firme Medical Group predal.  
Nepriamych dôkazov, že je za tým Paška, je veľa. V návrhu na jeho odvolanie som uviedol štyri nepriame dôkazy, citujem tam aj judikát Najvyššieho súdu, kedy je možné usvedčiť páchateľa na základe nepriamych dôkazov. To znamená v situácii, keď tvoria logicky udržateľnú reťaz, pričom iný alternatívny priebeh diania je nepredstaviteľný.

.aké sú tie dôkazy?
Napríklad, že Jaroslav Haščák a Robert Fico hovoria v spise Gorila o Paškovi ako o človeku, ktorý je zodpovedný za zdravotníctvo. Myslím si, že verejnosť sa v krátkom čase dozvie aj o stretnutiach Pavla Pašku a Jaroslava Haščáka.

.objaví sa nahrávka z takýchto stretnutí?
Nemyslím nahrávku, ale ukáže sa, že tieto stretnutia prebehli.

.ako sa to ukáže?
Tie informácie sa objavia. Sú ľudia, ktorí o tom vedia, a v nejakom čase to zverejnia. Po tejto kauze sa totiž veľmi veľa ľudí prestalo báť. Ešte som nezažil, aby mi písalo toľko ľudí, lekárov, riaditeľov nemocníc. Chcú sa stretnúť, rozprávať, poskytnúť mi informácie.

.aké sú ďalšie dôkazy proti Paškovi?
Ďalšou indíciou je to, ako sa firme Medical Group darilo v čase, keď bol Paška v politických funkciách. Predtým vôbec nebol skvelý podnikateľ: do roku 2002 mal aj firmy, ktoré skrachovali, dlhovali viac ako sto miliónov korún. Jeho firmy začali fungovať, až keď bol vo funkcii predsedu parlamentu. Medical Group napríklad svoj obrat v rokoch 2006 – 2010 zdesaťnásobila. Keď nebol Paška vo funkcii, mala vo verejných obstarávaniach len minimálny úspech: minulý rok však získala zákazky asi za 100 miliónov eur. Ďalším dôkazom je, ako prebiehali transakcie, respektíve prevody Medical Group.

.čo konkrétne máte na mysli?
Táto spoločnosť je konzorciom viacerých firiem. V marci 2008 boli podiely v jednotlivých firmách, ale aj v samotnom Medical Group, odpredané Dušanovi Machovi, čo je jeden z najbližších spolupracovníkov Pavla Pašku. Bývajú spolu v dome  v košickom mestskom parku, dodnes sú spolu aj v jednej firme. Keď pán Mach hovorí, že Pašku pozná iba z televízie, tak je to neuveriteľná drzosť. V apríli 2008 predal Mach podiely v Medical Group spoločnosti Agel Tomáša Chreneka. Cena: šesť miliónov eur, pričom takýto obrat mala tom čase aj firma Medical Group. V roku 2011 predal Agel tento podiel späť Machovi asi za sedem miliónov eur, no s oveľa vyšším obratom, približne 46 miliónov eur. Celá transakcia vyzerá ako formálne krytie vlastníckej štruktúry Medical Group na niekoľko rokov. Už to, samozrejme, nevedeli previesť späť na Pašku, tak to dali na schránkové firmy. Najskôr na Cypre, ale keď začal Cyprus vydávať údaje o konečných beneficientoch, tak presunuli sídlo schránkových firiem na Belize. Jednu z tých cyperských firiem zakladal aj Robert Rigo, ktorý tiež pôsobil v Medical Group. Tento človek bol nominantom tejto vlády – a možno aj pána Pašku osobne – do Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. Keď som na to pred rokom upozornil v parlamente, ministerka Zvolenská ho odvolala z funkcie. Firma Medical Group dodávala ústavu zdravotnícky materiál. Toto je ďalšia závažná indícia proti Pavlovi Paškovi: ak si niekto myslí, že sa nájde taký priamy dôkaz, že si otvoríte obchodný register a pod firmou bude svietiť Paškovo meno, tak to je nemožné. Veď preto je tá firma na Belize, aby takýto priamy dôkaz nemohol byť.

.vy ste však spojili Medical Group aj s Pentou, a to len na základe spoločných adries na Belize. Penta to odmieta, chce vás aj zažalovať.  
Penta tvrdí všeličo. Faktom však je, že Marián Krajňák, ktorý je blízky Haščákovi, mal tiež firmy, ktoré boli registrované na Belize. Tvrdiť, že Penta s Belize nikdy nič nemala a videla ho len na mape, je absurdné.

.oni len tvrdia, že s touto konkrétnou firmou nemajú nič spoločné.
Vlastnícka štruktúra tejto konkrétnej firmy na Belize sa ťažko preveruje, ale teraz sa objavili ďašie informácie, že syn šéfa Medical Group pôsobí vo firme, ktorá patrí Pente. Ukazuje sa, že takmer v každom segmente zdravotníctva máte Pentu, ľudí okolo Juraja Širokého a ľudí okolo Pavla Pašku. Všetci traja sa v rôznych obchodoch prekrývajú aj spolupracujú. Nechcem urážať ministrov zdravotníctva za Ficových vlád, ale to nie sú svojprávni ľudia, len vykonávatelia vôle iných. Tak to bolo s Valentovičom, Rašim, Zvolenskou a bude aj s Čislákom.

.systém predražených nákupov v zdravotníctve tu však funguje roky, bolo to tak aj počas pravicových vlád.
Keď som bol členom KDH, mal som veľké výhrady k tomu, ako fungoval náš minister zdravotníctva Uhliarik. To tiež nebolo v poriadku.

.čo vám prekážalo?
Niekedy v roku 2011 vyšiel rozhovor jedného z partnerov Penty Eduarda Matáka, v ktorom sa sťažoval, že oni napíšu a presadia zákony, ktoré sú v prospech podnikania v zdravotníctve, a nikto sa im ani len nepoďakuje. Vtedy som na predsedníctve KDH kritizoval, že čo to má znamenať, že Penta píše návrhy zákonov.

.o vplyve Penty sa hovorilo aj počas pôsobenia ministra Rudolfa Zajaca.
Mňa ešte v roku 2006 Penta zažalovala, lebo som v jednej relácii povedal, že síce podporujem reformy, ktoré minister Zajac urobil, ale hnevá ma, že k veľkým majetkom v zdravotníctve sa dostali skupiny, ktoré sme preverovali v rámci konkurznej mafie. Keď sa ma opýtali, ktoré skupiny myslím, tak som odpovedal, že napríklad aj Pentu.

.fico teraz zverejnil viacero nevýhodných prenájmov zdravotníckych prístrojov počas pôsobenia ministra Uhliarika. Zároveň ho vyzval, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, chce podať aj návrh na odvolanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. Ako sa zachováte?
Nominácia Ivana Uhliarika na post ministra zdravotníctva bola chyba. Takýto názor malo vtedy v KDH veľa ľudí.

.prečo mali pochybnosti?
Pretože Ivan Uhliarik nebol v KDH dlho a veľmi sme ho nepoznali. Mali sme tiež obavy, ako takýto ťažký rezort zvládne.

.ako teda zahlasujete v prípade odvolávania Jána Figeľa?
Ak sa neobjavia nejaké nové závažné informácie, tak to nepodporím. Ján Figeľ nie je priamo zodpovedný za konanie Ivana Uhliarika.

.počas kauzy piešťanského CT ste úzko spolupracovali aj s Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Išlo len o túto jednu kauzu, alebo vzniká zárodok užšej spolupráce medzi Novou, SaS a Obyčajnými ľuďmi?
Nemyslím. Ale faktom je, že keď som uvažoval, komu zavolať kvôli koordinácií ďalších krokov, tak mi napadol Sulík a Matovič. Oni dvaja totiž nemajú žiadne prepojenia na oligarchov, ani záujmy v zdravotníctve. Nedalo sa veľmi volať stranám Ľudovej platformy.

.prečo?
Hovoril som napríklad aj s Bélom Bugárom, ale ich názor bol, že treba zvolať mimoriadny výbor a tam to riešiť. No medzitým už Zvolenskú odvolal Fico. Mali sme problém zozbierať aj podpisy pod návrhy na odvolanie Fica a Pašku. Ľudová platforma sa rozhýbala, až keď už kauza nadobudla veľké rozmery.

.čím jej politici argumentovali, keď nechceli dať podpisy pod návrh na odvolanie Pašku?
Tým, že tou schôdzou sa tá kauza skončí. To však nemá žiadnu logiku.

.čo je za tým? Nadštandardné vzťahy s Pentou?
Nechcem špekulovať. Ale po zmene vlády za mnou prišiel jeden poslanec Mostu a povedal mi, že odkedy nie som ministrom vnútra, už môže dobre spávať.

.je pravda, že kauza CT prekážala aj niektorým poslancom Smeru?
Áno.

.čo im prekážalo?
Systém, ktorý v zdravotníctve funguje. Majú pocit, že sa to už dostalo mimo nejakých rozumných mantinelov.

.preferencie Novy sú dlhodobo pod piatimi percentami. Strana Sieť má, naopak, krátko po svojom vzniku okolo 10 percent. Čím to je?
Ľudia chceli mať po prezidentských voľbách novú nádej, čo rešpektujem. Rado Procházka je zároveň talentovaný politik. Pre Slovensko by však bolo zlé, keby sa mal zopakovať scenár, že ak nejakému politikovi začína klesať popularita, oligarchovia si vyberú niekoho iného, dajú mu veľa peňazí, aby potom zastupoval ich záujmy.

.procházku si vybrali oligarchovia?
Neviem, no niektoré signály ma znepokojujú. Nielen obrovské kampane, ale aj skutočnosť, že Igor Grošaft, ktorý je Radov dobrý kamarát, rokuje za Pentu o kúpe denníka SME. Nedávno som videl periodikum Naše Novinky, ktoré majú blízko k strane TIP, čo je podľa mňa smerácky projekt. Jediná strana, ktorá tam má tiež veľkú reklamu, je Sieť.

.nie je dôvodom nižších preferencií Novy aj fakt, že sa sústreďujete len na kauzy a vojnu s Pentou?
Určite nie. Jediný ucelený ekonomický program, ktorý predložila opozičná strana, bol dokument Nemecký štandard, ktorý vypracoval náš podpredseda Marcel Klimek. Samozrejme, nie je jednoduché dostať to aj k ľuďom. My však nemáme peniaze na veľké kampane.

.pred časom ste naznačili, že Penta stojí aj za trestným stíhaním vašich ľudí – Milana Krajniaka a Marcela Klimeka – v kauze odpočúvacieho systému na ministerstve vnútra. Máte na to dôkazy?
Minulý týždeň sme zverejnili svedectvo človeka, ktorý tvrdí, že dostával diskreditačné materiály na nás od ľudí blízkych Pente. Preverili sme ho aj detektore lži v zahraničí, aby nebol spochybniteľný. Sú tam aj ďalšie dôkazy, ktoré svedčia o tom, že tieto útoky zorganizovali priamo vrcholoví predstavitelia Penty.  

.čo konkrétne?
Spomínaný človek raz o mne napísal blog, ktorý bol bez jeho vedomia zverejnený aj na jednej z diskreditačných stránok, ktoré zriadila a prevádzkuje Penta. Tieto portály publikujú rôzne anonymné informácie a podvrhy proti mne či strane Nova. Keď to začal riešiť, zistil, že za touto kampaňou stoja ľudia z Penty. Keď ich na osobnom stretnutí vyzval, aby jeho článok odstránili, v ten istý deň bol stiahnutý.

.je pravda, že keď sa pokúsil kontaktovať ľudí zo spomínaného portálu, ozval sa mu priamo Haščák a jemu blízky človek Marián Krajňák, ktorý tiež pracuje pre Pentu?  
Neviem presne, kto koho vyhľadal, ale ten človek tvrdí, že bol v osobnom kontakte s Haščákom aj Krajňákom. Je evidentné, že Penta sa snaží cez svoje spravodajské oddelenie cielene diskreditovať predstaviteľov Novy. Budú mať čo vysvetľovať, pretože to, čo robia, je trestná činnosť.

.jedna vec je kampaň vedená cez anonymných blogerov. Aké však máte dôkazy, že Penta stojí aj za trestným stíhaním vašich ľudí?
Už niekedy v januári som mal informácie, že predstavitelia Penty tlačia na Generálnu prokuratúru, aby začala v súvislosti s kauzou odpočúvacieho systému trestné stíhanie – a to nielen voči Krajniakovi a Klimekovi, ale aj voči mne. Ten systém pritom kúpilo ministerstvo vnútra preto, aby nedochádzalo k nelegálnemu odpočúvaniu a zároveň bolo možné monitorovať aj nové technológie. Starý systém bol inštalovaný už v roku 1997: pamätáte sa, aké mobilné telefóny sa vtedy používali? Nový systém sme v roku 2011 obstarali transparentnejšie, ako to vyžadoval zákon. Pri takýchto zákázkách totiž nie je nutné verejné obstarávanie – napriek tomu sme zriadili výberovú komisiu, v ktorej bol aj zástupca vtedajšej opozície Robert Kaliňák. Najskôr sme oslovili osem firiem, do užšej súťaže sa napokon dostali dve. Vyhrala izraelská spoločnosť Verint, ktorá ponúkla najnižšiu cenu. Po zmene vlády sa však nový minister Kaliňák rozhodol, že systém odpočúvania bude fungovať inak. Pokým my sme chceli, aby mali polícia a SIS oddelené systémy, ktoré bude možné navzájom kontrolovať, Kaliňák chce len jeden systém, ktorý bude spravovať ministerstvo vnútra. Toto je aj jediný dôvod, pre ktorý nebol nový systém dodnes uvedený do prevádzky.

.podľa polície je však problém aj v tom, že mu chýbajú niektoré komponenty. Inými slovami, že Krajniak s Klimekom sú zodpovední za to, že ministerstvo pod vaším vedením kúpilo nefunkčný systém.
Samozrejme, že keď kúpite nejaký systém, tak k nemu musíte dokúpiť aj konektory. Tie však nemôžete kúpiť predtým – to je, ako keby ste po kúpe nového auta povedali, že je nefunkčné, pretože nemá benzín. Polícia to napriek tomu začala preverovať, pričom bol dokonca vymenený aj vyšetrovateľ. Keď neskôr prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Marek Sivák rozhodnutie o začatí trestného stíhania zrušil, tak vymenili aj jeho. Dozorujúcim prokurátorom kauzy sa tak stal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. A už vieme, kde sme.

.prokurátor Kováčik v minulosti zastavil trestné stíhanie Alojza Lorenca v kauze skartácie spisov ŠtB. Lorenc pracoval pre Pentu. Je Kováčik prevodovou pákou Penty v kauze odpočúvacieho systému?
Nevylučujem to. Okrem toho, Dušan Kováčik už dva a pol roka dozoruje aj kauzu Gorila. A je pravda, že ten prípad ide do stratena, keďže doteraz nebol v tejto veci nikto obvinený.

.klimek po vypuknutí kauzy verifikoval viaceré ekonomické transakcie zo spisu Gorila. Napríklad poukázal na to, že úplatok, o ktorom sa baví Haščák s bývalou šéfkou FNM Annou Bubeníkovou, sa neskôr objavil v účtovníctve firmy, za ktorou stál jej manžel. Toto bol aj dôvod, pre ktorý bola napokon Bubeníková za vlády Ivety Radičovej odvolaná z funkcie. Môže byť Klimekovo stíhanie odvetou Penty?
Jeho aktivity sú silnou indíciou, že to tak môže byť. Je pritom zaujímavé, že dodnes mi niektorí ľudia vyčítajú, že som politicky zneužíval vyšetrovanie kauzy Gorila. Konkrétne Robert Fico, Ivan Mikloš, Jaroslav Haščák a Marek Dospiva. To je naozaj pekná partia.

.napriek tomu, čo hovoríte, je však okolo kauzy odpočúvacieho systému viacero otáznikov. Prečo sa napríklad pri výbere dodávateľa angažoval Milan Krajniak – váš vtedajší poradca pre rómsku problematiku?  
Milan Krajniak nebol poradca pre rómsku problematiku. Bol to môj poradca, ktorý mal na starosti rôzne projekty na ministerstve. Bol niečo ako politický poradca.

.ako to súvisí s odpočúvacím systémom?
Mal koordinovať proces výberu dodávateľa zo strany ministerstva.

.polícia tvrdí, že Krajniak bol pracovníkmi Úradu zvláštnych policajných činností (ÚZPČ), ktorí mali na starosti technickú stránku nového systému, upozornený, že v ňom chýbajú niektoré komponenty. Podľa prokurátora Kováčika ich ubezpečil, že to bude tlmočiť Klimekovi aj vám. Napriek tomu došlo k podpisu zmluvy s víťazom tendra. Nie je to problém?
Celé je to trochu inak. Vo vyšetrovacom spise sa totiž píše aj to, že Klimekovi nebolo doručené žiadne stanovisko ÚZPČ, čo už prokuratúra z nepochopiteľných dôvodov ďalej neriešila. Uznesenie o začatí trestného stíhania voči Klimekovi je založené na klamstve, o ktorom musel vedieť aj vyšetrovateľ.

.bol alebo nebol Krajniak upozornený pracovníkmi ÚZPČ, že v novom systéme chýbajú niektoré komponenty?
Milan Krajniak sa stretol s pracovníkmi ÚZPČ, ktorí mu povedali, že k tomu majú nejaké pripomienky. Povedal im, nech to nedávajú jemu, pretože nie je zodpovedný za podpis zmluvy. Zároveň im odporučil, nech to pošlú oficiálne vedúcemu služobného úradu Klimekovi. Nič také sa však nestalo.

.vy ste o tých pripomienkach vedeli?
Nie. Spomínané stanovisko ÚZPČ o chýbajúcich komponentoch, na ktoré sa odvolávajú, a ktoré nám nebolo nikdy doručené, navyše o tri mesiace neskôr ten istý policajný útvar spochybnil.

.akým spôsobom?
Vo februári 2012 vypracovali stanovisko, že chcú zapojiť nový systém, no nie je to možné, keďže SIS až tak nespolupracuje. Keďže toto stanovisko v spise nie je, poslal som ho prokurátorovi Kováčikovi. Ani s týmto faktom sa však nijako nevysporiadal. Okrem toho, aj súčasné vedenie ministerstva vnútra sa vyjadrilo, že výber dodávateľa bol v poriadku, respektíve, že ten systém chcú využívať aj v budúcnosti.

.kaliňák vás síce verbálne podporil, no faktom je, že systém stále leží v škatuliach na ministerstve vnútra.
Keby nedošlo k zmene vlády, už je dávno zapojený. Teraz sa to však prestavuje tak, ako som povedal: to znamená, že nebudú dva oddelené systémy pre políciu a SIS, ale len jeden, ktorý bude obsluhovať políciu, SIS aj vojenské spravodajstvo.

.pôvodne mal byť odpočúvací systém dodaný cez firmu Atemsec, keďže izraelská spoločnosť Verint nemala slovenskú bezpečnostnú previerku. Za firmou Atemsec pritom stál člen KDH a Krajniakov pria­teľ Ján Mojžiš. Nebol to konflikt záujmov, respektíve klientelizmus?
Osobne som bol za to, aby systém dodal priamo výrobca – izraelská firma Verint. No keďže to nebolo možné, napokon sa to malo urobiť cez sprostredkovateľa, ktorý má slovenskú previerku. S Jánom Mojžišom som sa spoznal počas výstupov Kresťansko-demokratickej mládeže na Ďumbier. Jeho meno prekážalo aj Mikulášovi Dzurindovi, ktorý s ním mal spor pre kauzu skupinka. Firmu Atemsec si však nevybralo ministerstvo, ale firma Verint, ktorá má vo svete dobré meno.

.systém napokon dodala firma ORGA-TRADE, kde bol šéfom predstavenstva Rastislav Fábry. Aj tento človek v minulosti pôsobil v spoločnosti Atemsec. Zhoda okolností?
Opakujem: ministerstvo pod mojím vedením nemohlo ovplyvniť, koho si vyberie za sprostredkovateľa firma Verint. Keby dala v užšom výbere nižšiu cenu konkurenčná nemecká firma, tak vyhrá ona.

.za firmu Verint však chodil na rokovania s ministerstvom vnútra Miloš Žiak, ktorý je dobrý priateľ s Jánom Mojžišom. Žiak, Mojžiš a Krajniak sa navyše zúčastnili na recepcii k projektu Stratené mesto, ktorá sa konala v hoteli Františka Borbélyho z mafiánskych zoznamov, s ktorým dokonca Žiak podniká. Ani toto nie je problém?
Krajniak má veľkú záľubu aj v histórii, takže jeho záujem o projekt Stratené mesto je vcelku logický. Miloša Žiaka som videl niekedy v roku 1990 a potom asi v roku 2011, keď som prednášal na pozvanie slovensko-izraelskej obchodnej komory. Tohto človeka však vôbec nepoznám.

.na kontakty s podsvetím ste však boli vždy citlivý. Neprekáža vám, keď sa vaši ľudia objavia na akcii, ktorá vzbudzuje oprávnené pochybnosti?
Krajniak mi povedal, že keď na tej recepcii zbadal Borbélyho, okamžite odišiel. Pred časom som sa zachoval rovnako, keď som odišiel z hokejového zápasu v Prahe, keď som zbadal na tribúne Jozefa Svobodu. Ani ja vždy neviem, komu patrí reštaurácia, v ktorej si dám večeru. Dôležité je však konať, keď to zistíte, alebo keď sa to nejako prejaví. Krajniak sa zachoval ako zodpovedný verejný činiteľ.

.objavili sa aj informácie, že Novu finančne podporili futbalisti z krachujúceho klubu, respektíve neznáma herečka. Strane darovali 60-tisíc eur v hotovosti. Navyše to urobili v rovnaký deň aj v rovnakej banke. Nezdá sa vám to podozrivé?
Boli to oficiálne bankové vklady na účet občianskeho združenia, ku ktorým existujú aj riadne darovacie zmluvy.  Tí ľudia podporili občianske združenie Sen pre Slovensko, s ktorým sme chodili po krajine pred vznikom Novy. Všetky príjmy sme priznali, aj tieto peniaze sú čisté.

.kde beriete tú istotu?
Tie prevody skúmala finančná polícia, pričom skonštatovala, že je všetko v poriadku. My nechceme fungovať bez bločku, alebo sa obávať, či si ma niekto nenahral, keď som bral „cash”.

.ako viete, že tie prevody skúmala finančná polícia?
Viem to a informoval som o tom aj ministra Kaliňáka. Nech nás pokojne preverujú, ale je zvrátené, keď to následne predajú Pente, ktorá to potom cez anonymných blogerov zavesí na internet. Toto už nie je len problém Novy, ale celého systému. Ak je tu vážne podozrenie, že finančná polícia predáva informácie, tak kde je záruka, že finančné skupiny sa nedostanú aj k dôležitým údajom v rôznych tendroch?

.ako to myslíte?
Predstavte si súťaž, v ktorej skladajú uchádzači finančnú zábezbeku. Z tejto sumy sa dá zistiť, aké ceny ponúkla konkurencia. Keď majú finančné skupiny takéto informácie, tak je o víťazovi rozhodnuté vopred.

.na internete sa objavilo aj daňové priznanie podpredsedu Novy Gábora Grendela, respektíve výpisy z jeho bankového účtu. Aj tieto údaje unikli z finančnej polície?
Je tu takéto podozrenie. Ak si niekto myslí, že takéto veci robia z dlhej chvíle nejakí treťosektoroví nadšenci, tak je naivný. Všetky tie svinstvá, ktoré sa teraz dejú aj Grendelovi, stoja veľa peňazí. Penta má navyše v porovnaní s iným finančnými skupinami jednu výhodu: funguje aj spravodajsky. Dôkazom sú aj ľudia, ktorých angažovala – napríklad Alojz Lorenc alebo bývalý policajt Bohuslav Dermíšek.

.grendel zarobil vlani podľa daňového priznania len okolo 3-tisíc eur.  Strane Nova síce vystavil sedem faktúr na 14-tisíc eur, ktoré ste mu však preplatili až tento rok. Ako mohol vyžiť z takej nízkej sumy?
Grendel mal v čase, keď pôsobil na ministerstve vnútra, dobrý plat aj odmeny, takže predpokladám, že žil z veľkej časti z úspor. Napriek tomu ho začala polícia – krátko pred komunálnymi voľbami, v ktorých kandidoval na starostu Starého Mesta – účelovo stíhať pre podozrenie z krátenia daní. Je pritom preukázateľné, že Grendel si vedie jednoduché účtovníctvo: to znamená, že si faktúry zdaňuje až vtedy, keď sú zaplatené, a nie vtedy, keď sú vystavené.

.je pravda, že anonymní blogeri ho upozornili, že sa tešia na kampaň?
Áno, písali mu, že po ňom pôjdu. A potom to zrazu začnú na schôdzi parlamentu k odvolávaniu Fica a Pašku rozprávať poslanci Smeru ako Číž, Blaha alebo Nachtmannová.

.krajniak, ktorý zverejňuje na svojej stránke príbeh Penty, začal chodiť s ochrankou. Naozaj je situácia taká vážna?
Rozumiem mu, prečo to urobil. Človek sa nemá správať ako neohrozený kovboj, treba byť aj opatrný. Zaujal ma však jeden Cicerov citát: „Kto sa bojí smrti, neurobí nikdy nič hodné živého človeka.” Inými slovami, nesmiete sa nechať prevalcovať obavou, že sa vám môže niečo stať, lebo vás to v istom okamihu zabrzdí, a potom už neurobíte nič.  

Daniel Lipšic/
Narodil sa v roku 1973 v Bratislave.  Študoval na Právnickej fakulte UK  v Bratislave a na Harvard Law School v USA. V roku 2000 bol zvolený za podpredsedu KDH. V pravicových vládach Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej zastával posty ministra spravodlivosti a ministra vnútra. Vo voľbách v roku 2012 bol na kandidátke KDH zvolený do parlamentu. Pre dlhodobé nezhody s vedením strany KDH opustil. Založil hnutie Nová väčšina a v novembri 2012 bol na jeho ustanovujúcom sneme zvolený za predsedu.  Ako advokát pracuje aj pre americkú mimovládnu organizáciu Alliance Defending Freedom. Je ženatý a má dve deti. 


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite