Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zmrazte si vajíčka!

.časopis .spoločnosť

Zamestnankyne firiem Apple a Facebook dostali od zamestnávateľov bezprecedentnú ponuku: ak sa rozhodnú zmraziť svoje vajíčka a odložiť materstvo na neskôr, procedúru im firma preplatí. Vstúpili sme do novej éry zamestnaneckých istôt? Alebo skôr objavili nové možnosti zamestnávateľského nátlaku?

Predovšetkým treba povedať, že firmy ako Google, Apple a Facebook, ale aj mnohé iné v Silicon Valley sa hrdia tým, že svojich zamestnancov rozmaznávajú. Vytvorili pracoviská, ktoré simulujú domov, alebo, ako sa vyjadrila jedna britská komentátorka, úplne odrovnaná touto čisto americkou realitou: „Je to ako Disneyland pre dospelých!“ Zamestnanci týchto firiem prakticky nemusia – ak nechcú – opustiť svoje pracovisko, ako je týždeň dlhý. Majú na výber rozličné reštaurácie, športové či kultúrne vyžitie, relax ako v prvotriednom dovolenkovom rezorte, a pritom na skok k pracovnému stolu – pardon, ak vôbec nejaký pracovný stôl jestvuje, lebo aj samotné pracovné stoly prešli v hi-tech sektore revolúciou.

.splnený sen
Všetko je to neuveriteľne employee-friendly, ale, samozrejme, s tým dodatkom, že dotyčný (a dotyčná) employee zároveň odvedie firme tú najvyššiu možnú pracovnú produktivitu. Zamestnanci sa tam majú ako vo vatičke nie preto, aby zaháľali, ale aby ich prostredie čo najväčšmi inšpirovalo na efektívne pracovné riešenia. A čo podporí kreativitu väčšmi ako poriadna makačka na basketbalovom ihrisku? Nuž, u niekoho už len vynikajúca pizza, zhltnutá počas inšpiratívnej konverzácie s kolegami.
Kritici upozorňujú, že pracovisko, na ktorom človek žije pokojne aj dvadsaťštyri hodín, má svoje riziká. Prácu umožní vykonávať vynikajúco, ale zároveň vynikajúco imituje súkromný život. A to už nemusí byť v poriadku – lebo človek potom stráca svoje skutočné súkromie. Pravda, môžeme diskutovať o tom, pre koľkých ľudí, ktorí sú radi, že pracujú v hi-tech sektore, žijú pred počítačom a všetko ostatné konajú iba z nutnosti, je to splnený sen. No prinajmenšom teoreticky musíme počítať aj s existenciou takých nerds, ktorí by sa minimálne časom chceli od počítača čiastočne odstaviť a zažiť aj niečo iné. Napríklad založiť si rodinu, občas s ňou vyraziť do skutočnej prírody a na nefiremné basketbalové ihrisko či do pizzerie vo štvrti, kde síce nepracujú, ale bývajú. A pre tých sa hyperpríjemné pracovisko môže potom zmeniť na zlatú klietku, v ktorej ich držia očakávania nadriadených a kolegov. Zostaň, načo by si odchádzal? Nie je ti tu dobre?

.porazíme biológiu aj spoločnosť
Podobne je možné chápať aj najnovšiu ponuku Apple a Facebooku. Je to dobromyseľný pokus uľahčiť zamestnankyniam život, ale zároveň je to snaha dostať z nich čo najvyššiu produktivitu. Ženy majú možnosť zmraziť svoje vajíčka vo veku, keď sú pre plodnosť v ideálnom stave – povedzme pred tridsiatkou. Je to preto, argumentuje Sheryl Sandberg, topmanažérka Facebooku, aby sa ženy mohli oslobodiť od spoločenských a biologických tlakov – aby sa mohli plne venovať kariére a nemuseli s výčitkami svedomia počúvať jednak tikanie biologických hodín a jednak mrzuté reči svojich rodín, ktoré by sa už rady dočkali bábätka (či vnúčatka).
Takže je to pokus poraziť biológiu aj spoločenské konštrukty zároveň. Chvályhodné úsilie. Alebo prinajmenšom dobre myslené. Minimálne finančne to môže byť vítaná pomoc pre tie ženy, ktoré napríklad zo zdravotných dôvodov očakávajú problémy s počatím. Zmrazovanie vajíčok je totiž nesmierne nákladné, v USA sa jeho cena pre jednotlivú ženu môže vyšplhať až do tisícových súm. A Facebook aj Apple ponúkajú každej zamestnankyni, ktorá sa rozhodne pre zmrazenie, až 20-tisíc dolárov.
Ale sú tu isté problémy. Isteže, o tom, kedy žena počne, má právo rozhodnúť ona a jej partner. Je odsúdeniahodné, ak spoločnosť pozerá na ženy ako na reprodukčné stroje a zahŕňa ich kampaňami, aby už počali, počali čo najviac detí, a čo najrýchlejšie, pretože musia pracovať na populačnom rozvoji. Ak však uznáme, že podrobovať ženy tlaku v intímnej oblasti nie je v poriadku, musíme urobiť logický krok. Musíme sa opýtať, či je v poriadku, ak ich v tejto oblasti podrobuje tlaku zamestnávateľ. Lebo ten tiež tlačí, aj keď opačným smerom – milá žena, počni čo najneskôr, prosíme ťa, lebo my tu vo firme potrebujeme tvoj potenciál teraz, keď si najlepšia, najmladšia, najtvorivejšia, najsilnejšia.
Nátlak je nátlak, či už ženu púta „k sporáku a kolíske“, alebo „k počítaču a pracovnému stolu“. V jednom i druhom prípade je žena vystavená odsúdeniu, ak neplní očakávania. Facebook a Apple to údajne takto nemyslia.  No ak by šlo o oslobodenie žien, firmy by sa mali skôr zamyslieť nad tým, ako uľahčiť matkám prácu z domu, ako na ženy nehľadieť krivým okom, keď šéfstvu oznámia, že otehotneli, ako oceniť tú obrovskú tvorivosť, ktorú v žene materstvo často uvoľní.
Mimochodom, nie je to len etická, ale aj pragmatická otázka. Zmrazenie vajíčok totiž neznamená, že neskoršie pokusy o oplodnenie týchto vajíčok budú úspešné. A čo ešte vynosenie dieťaťa? Niektoré fyzické zmeny k horšiemu prichádzajú až s vekom. Aký bude priebeh tehotenstva? A čo po pôrode? Bude mať pracovne realizovaná štyridsiatnička, ktorá si povie, „teraz prišiel čas na deti“, ešte dosť fyzickej a psychickej energie, aby sa popasovala s prvým materstvom? Prevezme firma zodpovednosť za prípadné neúspešné tehotenstvo, zdravotné problémy či psychické ujmy? To v americkom systéme súdnych sporov, kde sa dá súdiť prakticky o čokoľvek, ešte môžu vzniknúť zaujímavé dilemy. Nuž, čas ukáže. V tomto prípade to bude možno dosť krátky čas.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite