Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Procházkove nové šaty

.jozef Majchrák .časopis .politika

Strana Sieť sa rozhodla stiahnuť svoju kandidátku v Bratislave a jej líder vyzval pravicu na jednotný postup proti Smeru. Namiesto potlesku sa však objavili pochybnosti.

Tento časopis už pred časom upozorňoval na to, že nejednotnosť pravice v Bratislave a v Košiciach zvyšuje šance primátorských kandidátov Smeru. Stiahnutie kandidátky Siete na post bratislavského primátora Tatiany Kratochvílovej (v minulosti pracovala aj vo vydavateľstve, ktoré vydáva .týždeň) sa tak na prvý pohľad môže zdať ako politicky racionálny a uznania hodný krok. Napriek tomu to tak nie je. Aktuálne komunálne ťahy Radoslava Procházku v Bratislave vyvolali namiesto potlesku skôr akúsi pachuť a podozrenie, že ani nové strany nemajú problém so starými metódami.

.bratislava bez Kratochvílovej
Prvým problémom je už samotný sposob, ako stiahnutie Kratochvílovej prebehlo. Z toho, čo je známe, vyplýva, že kandidátka, ktorú v primátorskom súboji okrem Siete podporovali aj SDKÚ, Most a SaS, z boja neodstúpila z vlastného rozhodnutia. Už niekoľko týždňov čelila tlaku zvnútra Siete, ale aj z okolia Milana Kňažka, aby svoju kandidatúru zabalila. Výmenou za to, že si v prípade Kňažkovho úspechu môže vybrať akékoľvek miesto na magistráte.
Keďže Kratochvílová bola kandidátkou politickej strany, ktorá ju mohla kedykoľvek stiahnuť, nemala šancu tento vývoj zvrátiť. Bola však rozhodnutá vydať verejné vyhlásenie, že ona sama Kňažka v komunálnych voľbách nepodporí. Politici Siete, Mostu a SDKÚ ju však predbehli a zorganizovali tlačovú konferenciu, na ktorej spoločne deklarovali Kňažkovi podporu. Bez toho, aby sa zmienili o odlišnom názore ich doterajšej kandidátky.
Keď Sieť na konci leta vyšla s menom Kratochvílovej, veľmi dobre vedela, že táto kandidátka nemôže v Bratislave vyhrať. Jej nomináciu, ako aj podobné kandidatúry v Košiciach či iných mestách zdôvodňovali tým, že už nechcú podporovať starých politických brontosaurov a politiku chcú oživiť novými kompetentnými ľuďmi. Niekoľko týždňov pred voľbami odrazu Procházka túto stratégiu hodil do koša s tým, že najdôležitejší už nie je vstup zaujímavých ľudí do politiky, ale porážka Smeru za každú cenu. Jeho kandidátka, ktorá doteraz nemala žiadne skúsenosti s politikou, už medzitým začala robiť kampaň, vystavila svoje meno verejnej diskusii a užila si aj patričnú dávku výsmechu. Stačí si spomenúť na Matovičovu vetu o „milej tete“. Napriek nedostatku politických skúseností si nepočínala úplne tragicky. Niektorými témami sa jej podarilo zaujať, viacerí občianski aktivisti vyhodnotili jej program ako najlepší spomedzi všetkých kandidátov a pre časť voličov v Bratislave sa stala alternatívou. Najmä pre tých, ktorí nechcú podporiť Smer, ale majú isté pochybnosti o skutočných pohnútkach Kňažkovej kandidatúry. Ako aj o jeho ochote venovať sa správe najväčšieho slovenského mesta na plný plyn a schopnosti identifikovať jeho najväčšie problémy.
Na celú vec sa dá, samozrejme, pozerať aj tak, že Kratochvílovej kandidatúra bola politickou chybou, ktorú sa Procházka rozhodol napraviť. Korigovanie politických chýb politickým cynizmom však pri všetkej zhovievavosti nie je hodné dobrého gazdu.

.košice s Bašistovou
Procházkove kroky by možno vyzneli oveľa dôveryhodnejšie, keby sa k podobnému ťahu, ako v Bratislave, odhodlal aj v Košiciach. Pretože situácia v týchto dvoch mestách je podobná. Aj v Košiciach kandiduje silný politik Smeru, proti ktorému stoja viacerí pravicoví kandidáti. Rudolfa Bauera podporuje široká koalícia pravicových strán a pod kandidatúru nominantky Siete Aleny Bašistovej sa okrem Procházkovej strany podpísal len Bugárov Most. Treba pripomenúť aj to, že ešte pred uzatvorením kandidátok Procházka niekoľkokrát Bauerovi sľúbil podporu, potom však jeho strana vytiahla Bašistovú.
Podobne ako v Bratislave, aj v Košiciach platí, že Bauer je oveľa známejší a skúsenejší politik ako kandidátka Siete.  Bauerove väčšie šance uspieť v súboji s úradujúcim primátorom Richardom Rašim signalizovali aj viaceré prieskumy verejnej mienky medzi košickými voličmi. Navyše, Bauer je oproti Kňažkovi aj oveľa dôveryhodnejší politik.
V Košiciach však už Procházka v mene princípu „urobme všetko, aby sme porazili Smer“ koná oveľa menej dôsledne ako v Bratislave. Lepšie povedané, nerobí nič. Rokovania necháva na regionálnych straníckych štruktúrach, ktoré hovoria, že odstúpiť by nemala Bašistová, ale Bauer. Košický šéf Siete Eduard Adamčík to formuloval príznačne lokálne: „Verím, že Rudolf Bauer sa k nám pridá v snahe poraziť nominanta Smeru Richarda Rašiho.“  Podobná situácia je aj v Prešove, kde proti kontroverznému Pavlovi Hagyarimu kandidujú tiež dvaja pravicoví kandidáti. Jedného postavila Sieť, zatiaľ čo zvyšok pravice podporuje kandidátku KDH.
To, že Procházka nie je v Košiciach ochotný urobiť to isté, čo v Bratislave, a to dokonca v prospech lepšieho kandidáta, ako je Milan Kňažko, vzbudzuje otázniky nad úprimnosťou jeho komunálnej iniciatívy. Prečo, ak sa má celá pravica zjednotiť pri porážke Ficových ľudí, Bašistová v Košiciach stále kandiduje? Z Procházkových úst vysvetlenie zatiaľ nezaznelo.
Nie je to náhodou tak, že v Bratislave sa Kratochvílová dala obetovať ľahko, s malými stratami a dobrým marketingovým benefitom, zatiaľ čo inde takémuto kroku bránia uzavreté politické dohody?  
Ak by to bola pravda, tak všetkým, ktorí verili, že so Sieťou môže do slovenskej politiky prísť nový vietor, by neostalo nič iné, len sklamane pokrčiť plecami. Opäť by sa raz ukázalo, že kráľ je nahý.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite