Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Opilé povídky (Mladá fronta, 2014)
Konzumácia alkoholu vo veľkých množstvách je nielen ruskou národnou tragédiou, ale aj – ako to už s konzumáciou takýchto látok býva – témou a inšpiráciou veľkej literatúry. Od Gogoľa až po dnešok. Kniha Opilé povídky s podnadpisom Národní tragédie v ruské literární klasice je toho dôkazom. Poviedky, ktoré vznikli v priebehu takmer dvoch storočí, spája okrem alkoholu ako témy (a v prípade Zachara Prilepina aj inšpirácie) aj humor, väčšinou láskavý k svojim obetiam. Gogoľ, Turgenev, Leskov, Čechov, Gorkij, Bulgakov, Charms či Zoščenko svojim hrdinom rozumejú, cítia s nimi, nevysmievajú sa im, len sa nad nimi smutno usmievajú. Autori sú samozrejmou zárukou kvality tejto peknej knižky, chýbajú v nej však čo i len kusé informácie o nich (viete, kto je Garšin alebo Skitalec?) a nie celkom jasný je aj kľúč použitý pri výbere textov. Ak hovoríme o alkohole a klasike, prečo tam nie je kľúčové dielo žánru, Jerofejevove Petušky?
.jk

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Pavol Boroš: Tri brehy Dunaja
(Slovart, 2013)
Predo dvermi je 96. výročie vzniku Československa a okolo tejto udalosti sa točia aj osudy hrdinov historického románu z pera Pavla Boroša. Jeho knižná prvotina sa odohráva v Prešporku krátko po skončení prvej svetovej vojny. Väčšinové maďarsko-nemecké obyvateľstvo s nevôľou vníma, že ich mesto bude začlenené do novovzniknutej Československej republiky. Veľká politická hra jednotlivých národností je tu personifikovaná cez romantický vzťah medzi Sándorom, synom prominentného advokáta, ktorý chce mesto udržať v Maďarsku a jeho láskou, slovenskou slúžkou Hankou. Jej brat Michal zase pôsobí ako dôstojník v československej armáde. Prešporok chce zaistiť pre nový štát. Pri čítaní tejto knihy si človek uvedomí, ako radikálne sa môže jedno mesto zmeniť v priebehu necelého storočia. Hoci by pomohlo, keby sa autor ešte vyhral s niektorými detailmi, čitateľ uverí, že takto nejako mohli vtedajší obyvatelia Prešporka prevratné udalosti na prelome rokov 1918 a 1919 vnímať.
.lk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Musicantica Slovaca: Keť husári verbuvali

Hudobné združenie Musicantica Slovaca z Nitry sa už roky venuje oživovaniu našich hudobných pamiatok z obdobia stredoveku, renesancie a baroka. Ide o pozoruhodné rodinné združenie, ktoré má síce profesionálne základy, ale zároveň je v ňom aj veľa obyčajnej radosti z muzicírovania. Jedinečné je ich používanie originálov či replík historických hudobných nástrojov. Žilíkovci a Blažekovci sa tentoraz rozhodli spracovať tému protitureckých bojov a ponúkajú zmes historických piesní, úryvkov zo starých kroník, citátov významných postáv i dobových správ z bojísk v šiestich jazykoch. Zážitkom je vypočuť si v ich podaní napríklad list poľského kráľa Jána Sobieskeho, ktorý napísal svojej žene krátko po porážke Turkov vo Viedni. Ale najvzrušujúcejšie sú málo známe piesne protitureckých bojovníkov, ktoré originálne spieva multitalentovaný Robert Žilík. Počúvanie tohto cédečka môže byť skvelou pomôckou na hodinách dejepisu, ale aj domáce počúvanie CD prináša poučenie i umelecký zážitok.
.eč

OPLATÍ SA POČÚVAŤ The Coral: The curse of love
(Skeleton Key)
Anglickí psychedelickí pesničkári The Coral pôsobia na hudobnej scéne od roku 1996, no prvú, eponymnú platňu vydali až v roku 2002. Vyslúžili si za ňu aj nomináciu na Mercury Music Prize. Vyzretejšie a pritom stále hravé songy priniesli na nasledujúcej platni Magic and Medicine, nasledovali ďalšie. Teraz prichádzajú s novinkou, ktorá však ponúka staronové skladby, nahrávané „do šuplíka“ na pomedzí medzi spomínanými úspešnými radovými nahrávkami. Skúseného fanúšika neprekvapí, že sú o niečo zádumčivejšie a pokojnejšie, než rázne pesničkové jednohubky z vydaných platní. Upúta napríklad beatlesovka Willow Song či Nine Times The Colour Red evokujúca filmové tempo. Nemenej pozoruhodná je aj titulná skladba, pozostávajúca z dvoch èastí, rozmiestnených na zaèiatku a konci platne. Vznik pútavého kúska z diskografie inicioval Geoff Barrow z kapely Portishead.
.matej Lauko

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Mark Lanegan Band: Phantom Radio
(Heavenly Records)
Za dva roky štyri albumy a každý iný. Mark Lanegan, ktorý bol v 90. rokoch súčasťou grungeovej scény v Seattli a blízkym priateľom Kurta Cobaina, bol vždy produktívnym hudobníkom, no tentoraz mu to doslova sype. Po fantastickom minuloročnom Imitations sa vracia s ďalším sólovým albumom, zloženým z vlastných vecí. Novinkou je najmä spôsob, akým album vznikol – väčšinu si ten spevák s temným hlbokým speváckym výrazom nahral na špeciálnu aplikáciu v iPhone. Phantom Radio preto prekvapí jemným „depešáckym" kabátom, ktorý Laneganovi, pôvodne rockovému spevákovi, sedí a posúva jeho hudbu do nových polôh. Samozrejme „Dark Mark" zostáva verný svojmu temnému soundu medzi rockom, folkom a bluesom, ale sem-tam mám pocit, že sa usmeje. Alebo len uškrnie?   
.pb

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite