Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Večer hrôzy na Pasienkoch

.peter Bálik .časopis .šport

Katka, hrdá slovanistka, ktorá chodí na všetky zápasy svojho milovaného klubu, si musela požičať od kamarátov, aby si mohla kúpiť drahé lístky na zápasy Slovana v Európskej lige. Namiesto zábavy sa strachovala o svoj život.

Svoje miesto na sedenie mala neďaleko kotla fanúšikov Sparty Praha. „Mala som šťastie, že som vybehla na konštrukciu, ktorú postavili pred začiatkom Európskej ligy. Keby tam nebola, asi by som pred sparťanmi nedokázala utiecť,“ hovorí slovanistka, ktorá sa po konci zápasu strachovala o svojho brata. Ten mal lístky na druhej strane Pasienkov, kde v druhom polčase tiež vypukla mela.

.ťažkoodenci prišli neskoro
Malo to byť federálne derby, československé „El Clásico“, ktoré malo pripomenúť  zlaté časy futbalu, keď proti sebe hrávali pravidelne dva najväčšie a najslávnejšie kluby Sparta Praha a Slovan Bratislava. Namiesto toho sa zápas premenil na známy československý film z osemdesiatych rokov Proč o futbalových chuligánoch.
Všetko sa to začalo v sparťanskom kotle. Najprv vyleteli svetlice, neskôr na plochu dopadlo niekoľko odtrhnutých sedačiek, a potom to prišlo. Skupina sparťanských rowdies prerazila chabú zábranu a rozbehli sa smerom k táboru slovanistov. Nezaujímalo ich, že tam sedia normálni ľudia. Aj deti. Z plota vytrhnú tyče, vzduchom lietajú päste, telo jedného fanúšika padá cez tri rady stoličiek. Skupina obkolesí ležiaceho človeka, mláti a kope ho. Štadión ostáva v nemom úžase. Komentátor RTVS Ľuboš Hlavena uteká pred chuligánmi zo svojho stanoviska, bývalý futbalista Szilárd Németh, ktorý zápas spolukomentuje, utiekol tiež a po stretnutí hovorí, „že je rád, že žije.“
Organizátori na tartanovej ploche sa len tupo prizerajú. Rozhodca prerušuje zápas, hráči sa utekajú skryť do VIP priestorov, do šatne nejdú, vchod do nej sa nachádza hneď vedľa rozvášneného davu. Slovanistickí ultras sa nakoniec dostanú zo svojho sektora a útočia na sparťanov. Až keď sa skupina ľudí zo slovanistického tábora dostane na trávnik, tak na plochu vybiehajú kukláči. Neskoro. Ak by čo len zopár z nich predtým stálo medzi sparťanským a domácim sektorom, nič závažné by sa nestalo.
Po štyridsiatich minútach čakania sa rozhodne, že zápas bude pokračovať s tým, že ak násilie na tribúnach opäť prepukne, tak ho rozhodca ukončí. Diváci sú prekvapení. Už to vyzeralo, že hráči na trávnik nevybehnú.
V druhom polčase Sparta jednoznačne dominuje, Slovanu postupne naloží tri góly a je po zápase. Slovanistická bieda pokračuje. Po troch zápasoch v Európskej lige má bratislavský klub skóre 0:10, nový tréner Slovana Jozef Chovanec, ktorý je paradoxne úzko spätý so Spartou ako bývalý hráč a tréner, si možno až teraz uvedomil, kam sa to dostal.
Lenže už vôbec nejde o šport. Len málokto sa na druhý deň pýta na výsledok. Ako je možné, že organizátori toto nebezpečenstvo tak podcenili? Sparťanskí fanúšikovia patria v Česku k tým najnebezpečnejším. Je možné, že na Pasienkoch boli vo štvrtok aj členovia najtvrdšieho jadra. Na zápasy českej ligy nechodia, tam majú vstup zakázaný, no za hranicami ich nikto nepozná. Český fanúšik .týždňu ukazuje na mobile fotku jedného z nich. Jeho chrbát je od hlavy až po zadok potetovaný symbolmi Sparty. Ich „elita“ si hovorí Prague Boys. Hovorí, že niekde tam je a ukazuje na dav sparťanských výtržníkov. „Inokedy nebývajú takíto vyhecovaní, ale toto je Slovan a oni si to chcú užiť,“ dodáva s úškrnom na tvári.

.slovan na dne
Skutočným problémom však nie sú len títo „borci“. Je to štadión. Komisia UEFA do poslednej chvíle váhala, či Slovanu udelí výnimku na odohranie domácich zápasov na nevyhovujúcich Pasienkoch. Nakoniec prižmúrila obe oči. Po štvrtku vie, že spravila chybu. Po tomto večere hrôzy neskončil nikto v nemocnici, no už teraz je isté, že tento zápas bude mať dohru na disciplinárke UEFA. Obom klubom hrozia prísne tresty, je možné, že Slovan si už Európsku ligu na Pasienkoch v tomto roku nezahrá. A v tej ďalšej sezóne, ak postúpi, už vôbec nie.
Problematický je aj chod samotného klubu. Na domácu ligu chodia ledva dve tisícky divákov. Bratislavský klub nevie zvládnuť vlastných radikálnych fanúšikov. Hrá na štadióne, ktorý je starý a antifutbalový a termín nového Tehelného poľa je stále v nedohľadne. K tomuto sa pridali výkony mužstva, ktoré nestíha nielen v Európskej lige, ale zaostáva aj v domácej súťaži, kde nestačí na kluby s oveľa menším rozpočtom. Takto zle bol na tom Slovan naposledy, keď v sezóne 2003/04 vypadol do druhej ligy.       
Okrem toho vo vzduchu stále visí projekt obnovenia československej ligy. Nie je úplne nereálny, no štvrtková vojna na Pasienkoch naplno odhalila problém, ktorý návrat do zlatých čias československého futbalu spochybňuje.            

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite