Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začína sa NHL. Čo prinesie?

.pavol Gašpar .časopis .šport

Preverených mien zo Slovenska ubúda, pár mladých sa tlačí do prvých tímov. Sezóna 2014/15 bude zaujímavá aj z nášho pohľadu. Ktorí mladíci majú šancu rozšíriť pomaly sa znižujúci počet Slovákov v NHL?

Sú hráči, ktorí zaručujú kvalitu a stabilitu výkonov. Mariánovia Hossa a Gáborík sa dostali v letnom hodnotení pravých krídiel do prvej desiatky. Obaja hrajú v tímoch favorizovaných na Stanley cup, obaja majú veľmi slušne vybudovanú pozíciu v tíme. Akurát Gáborík bude musieť pravidelne dokazovať, že jeho efektivita v playoff nebola len sporadickým výstrelkom. Vedľa Anžeho Kopitara by pokojne mohol zaútočiť na osobný 42-gólový rekord ešte z čias, keď mu v Minnesote nabíjal Pavol Demitra.
Tomášovi Kopeckému dobieha posledný rok zo zmluvy, ktorá mu zaručuje 3 milióny dolárov. Útočník Floridy vie, že ak radikálne nevylepší minulosezónne štatistiky (47 zápasov, 4 góly, 8 prihrávok), tak sa s podobne lukratívnym kontraktom môže rozlúčiť. Má na to, aby bol medzi pantermi lídrom, ako pred dvoma rokmi, keď bol najlepším strelcom tímu.
Obrancovia Chára a Višňovský reprezentujú dva tak odlišné herné prístupy, že väčšie protipóly nájdete len ťažko. Spoločné majú to, že každý je vo svojom ponímaní hry absolútnou svetovou špičkou, a tiež pokročilý vek. Višňovskému sa končí zmluva, a najviac zo všetkého potrebuje odohrať celú sezónu bez výraznejších zdravotných komplikácií, ktorých sa nazbieralo za posledné roky dosť. Na konci septembra pre problém s chrbtom nedokončil tréning, pred ktorým ho vychválil tréner Capuano: „Ľubo je líder, ostrieľaný harcovník, ktorý vie podržať puk a upokojiť hru. Ak je na ľade, máme väčšinou puk vo svojej moci. Dúfam, že mu zdravie vydrží.“ Zdravý „Višňa“ si živobytie nájde, obrancov, ktorí aj v slabších časoch urobia pol bodu na zápas, nie je na trhu veľa.
Chára je kapitola sama osebe, Big Z je stelesnením neústupných bostonských medveďov, chrbtovou kosťou a železným charakterom tradičného klubu NHL. Líder, ktorý neodpustí v prvom rade samému sebe, klasický vodca príkladom. Peter Budaj je už nadobro usídlenou dvojkou, tento status ťažko niečo zmení, navyše Carey Price je považovaný za budúceho víťaza Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára NHL. Viac než otázny je osud ďalšieho Bystričana Michala Handzuša. V čase uzávierky tohto čísla ešte kontrakt nemal a aj podľa vlastných slov reálne zvažoval pôsobenie v Európe.
Stredná generácia, to sú hráči na vrchole síl. Žiaľ, tá naša je dosť málo početná. Vo veku medzi 25 a 30 rokov máme v NHL len Sekeru, Meszároša a Haláka. Na reálnom výkonnostnom vrchole je nepochybne Andrej Sekera. Po útrpne prebránených rokoch v Buffale dostal v Caroline šancu hrať tak, ako vie najlepšie. Teda útočne, s dávkou primeraného ofenzívneho rizika. A zrazu sa ocitol medzi pätnástimi najproduktívnejšími obrancami NHL! Presne opačne sa vyvíja kariéra Andreja Meszároša. Úžasné nováčikovské ročníky, keď trikrát po sebe nazbieral vyše 30 bodov, sú dávno zapadnuté prachom. O reštart sa pokúsi v Buffale. Andrejovou nevýhodou je vysoká, vyše 4-miliónová zmluva, kvôli ktorej bol odkázaný len na ponuky tímov, ktoré mali veľa miesta pod platovým stropom. Jaroslav Halák prišiel medzi newyorských ostrovanov v turbulentnom období, po zmene majiteľov čaká klub o rok aj sťahovanie do Brooklynu. Ako brankárska jednotka by mohol ambicióznu organizáciu doviesť do playoff.
Dôležitá sezóna čaká viacero našich mladíkov. V Detroite, preslávenom systematickou prácou s talentmi, ich máme hneď dvoch. Tomášovia Tatar a Jurčo majú potenciál na to, aby hrali v prvých dvoch útokoch červených krídel. „Trto“ je už naplno etablovaný, počas leta si vyskúšal aj vyjednávanie o novej zmluve, a získal slušný trojročný kontrakt. Veľké očakávania panujú okolo technicky mimoriadne nadaného Jurča, tzv. „youtube guy“ chce dokázať, že ekvilibristika s pukom nepatrí len do sveta zábavných videí, ale aj do arén NHL. Z Marinčina rastie defenzívny líder Edmontonu i reprezentácie, v príprave hráva vyše 20 minút na zápas a jeho vývoj by mohol nasledovať ďalší východniar a tiež Martin, ale Gernát. Neprešiel jedným z posledných rezov pred štartom ligy, ale už v minulej sezóne bol na farme v Oklahome tretí v produktivite obrancov. Je vysoko pravdepodobné, že aspoň na pár zápasov sa dostane do NHL.
Na záver dve útočné chuťovky, hráči s obrovským množstvom talentu. Najprv Richard Pánik. Má plno hokejových vecí, na ktoré sa nezmôžu omnoho starší a skúsenejší hráči, jeho potenciál je obrovský, ale formu mal naposledy hádam pred rokom rok a pol. Český rovesník Palát, s ktorým bol na farme výkonnostne zarovno, už hrá prvú lajnu so St. Louisom a 23-ročný Martinčan je na hrane prvého tímu a spadnutím späť do Syrakúz. Steve Yzerman, generálny manažér Tampy, s ním nebude mať trpezlivosť donekonečna. Pánik jednoznačne potrebuje prelomovú sezónu, v ktorej ukáže všetko, na čo má. Inak sa už môže učiť azbuku.
Marko Daňo bol po predchádzajúcej sezóne mnohými odpisovaný, vraj neuniesol rýchly nárast popularity. Je pravda, že v Čadovom systéme bol stratený, utopený vo štvrtej lajne nemal priestor na uplatnenie svojich nápadov. Ale už 15-zápasové pôsobenie v AHL na konci ročníka mnohé naznačilo. A po lete pozitívny trend pokračoval, devätnásťročný útočník počas leta zhodil sedem kilogramov a výborne fyzicky pripravený dominoval v nováčikovskom kempe Columbusu. Body trpezlivo zbieral aj v príprave na NHL, podľa oficiálneho webu modrokabátnikov poriadne sťažil úlohu trénerovi a manažmentu, jeho zotrvanie v tíme je čoraz reálnejšie. Napokon, nechajme hovoriť generálneho manažéra Jarma Kekalainena (áno, to on poriadne ohovoril Gáboríka po trejde s LA Kings, našťastie na Slovákov nezanevrel): „Ukázal presne to, čo od mladého hráča očakávame. Je dobrou nádejou pre náš klub." Sám mladý útočník dodáva: „Snažím sa čo najrýchlejšie prispôsobiť a zlepšiť v rôznych herných činnostiach. Veľmi rýchlo sa od spoluhráčov učím o fungovaní celej organizácie.“ Bodaj by jeho kroky nasledovali aj ďalší, až do konca septembra vydržali v kempoch napríklad Tvrdoň a nedávny reprezentant Hrivík.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite