Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knihy pre nechápavých

.peter Frolkovič .časopis .lifestyle

Nedávno prebehla médiami správa, že dvaja zatknutí britskí občania, Yusuf Sarwar a Mohammed Ahmed, si pred odletom na bojiská v Sýrii po boku teroristov objednali cez internet na čítanie do lietadla dve knižky -  Islam for Dummies a Koran for Dummies. Média neuvádzajú, ktorý z nich ktorú.

Ak pomenujete členov nejakej cieľovej skupiny anglickým slovíčkom v množnom čísle Dummies, ponúka sa vám do slovenčiny celá plejáda prekladov, z ktorých prakticky ani jeden uvedenú cieľovú skupinu nepoteší a asi najmenej sa urazia voľnému prekladu Nechápaví. Napriek tomu sa problematické slovo v názve knižiek For Dummies ujalo veľmi dobre a dnes sa edícia môže pýšiť vyše 1 800 titulmi, ktoré sa snažia prístupnou formou vysvetliť odborné témy nám laikom. Celkový náklad tlačených kníh tejto série presiahol už viac ako štvrť miliardy a okrem angličtiny si ich môžeme prečítať v ďalších vyše tridsiatich jazykoch.

.zásady vysvetľovania v skratke
Metóda, ako vysvetliť niečo nechápavému, ma fascinuje. Možno je to tým, že som vysokoškolský učiteľ. Môžem za svoju osobu zodpovedne vyhlásiť, že nepoznám lepší spôsob, ako niečo pochopiť, než to učiť. Chce to len, podobne ako v tých knižkách, vybrať správne základné pojmy a precvičovať spôsob ich používania. Navodiť dojem logickej nadväznosti tvrdení. Nezachádzať do hĺbky, zamlčať protirečenia. Iba tak kniha neodradí čitateľov od toho, aby sa autora snažili pochopiť. Napríklad Sohaib Nazeer Sultana, autora knižky Koran for Dummies, inak moslimského imáma na americkej univerzite v Princetone, ktorý píše, že "džihád, ako o ňom píše Korán, by nikdy nepripustil brutalitu a násilie, akého sa dopúšťajú teroristi v ISIS".
Vráťme sa na chvíľu do počítačového praveku. Vtedy niekedy narástla frustrácia používateľov prvých osobných počítačov do enormných rozmerov a každá štandardná odpoveď technickej podpory v skratke RTFM (prečítaj si ten manuál na f a tri hviezdičky) – ich frustráciu len znásobila. Technický slovník, umelý jazyk a neprirodzená logika výkladu manuálov a príručiek privádzala čitateľov do zúfalstva, až kým si jeden z nich nevymodlikal príručku pre prihlúplych. Vyslyšal ho Dan Gookin, ktorého knižka DOS for Dummies vyšla v novembri 1991. V nej sa vhodnou, prístupnou a, nebojme sa to napísať, i zábavnou formou pokúsil vysvetliť všetko a ani o chlp viac, čo vtedy bežný používateľ o tomto prvom operačnom systéme od firmy Microsoft potreboval vedieť.
Ak si myslíte, že pulty kníhkupectiev sa pred Vianocami 1991 prehýbali pod štósmi tohto titulu, ste na omyle. Kniha bola prijatá skepticky, pretože väčšina majiteľov kníhkupectiev si spojenie For Dummies preložilo do slovenčiny nesprávne, konkrétne Pre hlupákov. Spravili však zlý odhad. Čitatelia vôbec nemali problém si knižku s týmto označením kúpiť, práve naopak, presne toto hľadali, veď ak pomocou takejto knižky ovládnu osobný počítač i hlupáci, tak to potom musia dokázať i oni.

.od operačného systému po ukulele
Titul DOS for Dummies, ktorého tretie vydanie vyšlo v roku 1998, už asi v kníhkupectvách nebudete hľadať, operačné systémy pre osobné počítače podľa viacerých odborníkov odvtedy výrazne pokročili. Ostatné témy sú vám však k dispozícii. Naďalej toho najviac nájdete v oblasti čiernej techniky, kde dnes patria i tablety či chytré mobily, ale pokryté sú i iné pre život potrebné oblasti, akými sú molekulárna biológia, kvantová fyzika či diferenciálne rovnice, od manažmentu, marketingu a práva až po flirtovanie, ukulele a bibliu.
Sám som sa o tom presvedčil. Výsledok závisel od názvu knihy. Ak v ňom boli diferenciálne rovnice, šlo mi to hladko, ak v názve bola molekulárna biológia, stratil som sa na začiatku. Jednoducho, vysoko odborné alebo technické témy neurobíte ľahkými, nech je honorár pre autora akýkoľvek. Takým témam porozumiete, ak už nejaké skúsenosti v odbore máte a hlavne, ak nové vedomosti začnete i používať. Ak však chcete niečo vedieť o populárnych témach, ako je napríklad pôvod farby červeného vína, titul Wine for Dummies vám vrelo odporúčam. Nezabudnite nové vedomosti čím skôr i používať.
Knižky od roku 2001 vydáva vydavateľstvo John Wiley & Sons, ich vzhľad však ostal po všetky roky zachovaný. Na žlto-čiernej obálke je názov knihy napísaný veľkým písmom, zvyčajne na školskej čiernej tabuli, a komentuje ho postavička s trojuholníkovou hlavou (takže sa s ňou žiadny čitateľ nestotožní). Takisto štýl a niektoré postupy nájdete prakticky v každom titule, a nedávna doba priniesla i radikálne nové postupy, keď si mnohé témy môžete osvojiť pomocou online kurzov alebo video návodov pre nechápavých.
Metóda, ako vysvetliť niečo, čomu dobre rozumieme, niekomu, čo tomu vôbec nerozumie, musí fascinovať každého z vás. Minimálne v prípadoch, keď ten niekto, ktorému svoje vedomosti chcete zrozumiteľne vysvetliť, je váš potomok alebo partner či aspoň bezprostredný podriadený v zamestnaní. Kým dotyční nemusia zdieľať vaše presvedčenie o vašich pedagogických schopnostiach, čitatelia série For Dummies sú na tom inak. Knihu si vyberajú s vierou, že po jej prečítaní pochopia, o čom príslušný odborný výraz v názve knihy je. Ak sa tak nestane, ešte stále je tu i edícia Complete Idiot´s Guide.
.autor je matematik.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite