Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štart KHL. Napraví Slovan dojem?

.pavol Gašpar .časopis .šport

Tak národnostne pestrý hokejový Slovan tu ešte nebol. K slovensko-českému mixu z predchádzajúcich ročníkov, ktorý dopĺňal kanadský solitér Sigalet, sa v predsezónnom období pridali americké, švédske, ba aj hokejovo stále exotické slovinské prvky. A aby tej exotiky nebolo málo, najväčšou hviezdou prvého duelu sezóny sa stal Maďar.

Nielen hokejovým fanatikom je známe, že Maďar je prezývka Ladislava Nagya. Hráča, ktorý vo svojich najlepších rokoch patril k nadpriemeru NHL, a potenciál jeho talentu bol ešte vyšší. Tridsaťpäťročný útočník hetrikom zariadil jasné víťazstvo nad Medveščakom Záhreb 5:2, a to v predchádzajúcej sezóne chorvátsky nováčik predstihol Slovan v boji o playoff. Tréner Čada ho ohodnotil tradične lakonicky: „Laco sem prišiel na pozíciu strelca a som rád, že ju potvrdil hneď v prvom súboji.“ Ani autor hetriku nelietal v oblakoch: „Dva góly som dal do prázdnej bránky.“ Zabudol dodať, že v poradí druhý dosiahol po utešenom sóle, navyše hral s veľkou chuťou, bol ho plný ľad, strieľal, nahrával, pýtal si fauly. Skúsený krídelník z Košíc sa výrazným spôsobom prihlásil do (nevyhlásenej) súťaže o najpopulárnejšieho východniara v Slovane. Konkurenciu má tvrdú: miláčika tribún predovšetkým z prvej sezóny v KHL brankára Janusa, deviatu kapitolu v belasom píšuceho obrancu Sersena či útočníka Hudáčka, strelca titulového gólu pri rozlúčke bratislavského klubu s extraligou.
Jedno víťazstvo rozhodne neradno preceňovať, ale je pravda, že po premiérovom zápase majú belasí rovnaký počet bodov, ako mali vlani po deviatich(!) dueloch. Práve katastrofálny vstup do predchádzajúcej sezóny stál Slovan postup do bojov o „samovar“, ako v klubovom vedení volajú Gagarinov pohár. Okrem vymýšľania vtipných prezývok sa Krajči a spol. rozhodli poriadne obmeniť káder a byť výrazne aktívnejší na prestupovom trhu. Výsledkom je príchod 13 nových hráčov, čo je polovica tímu. Obranu posilnili stabilní slovenskí reprezentanti Baranka so Starostom, zo Záhrebu prišiel Kurtis Foster. V minulej sezóne 14. najproduktívnejší obranca KHL je však zranený, a tak v otváracom stretnutí nehral. Nastúpil však švédsky brankár Johan Backlund a všetci noví útočníci: okrem spomínaného Nagya ďalší slovenský reprezentant Surový, navrátilec Netík, jeho krajan Nedorost, Američan White, slovinské duo Tičar a Jeglič, ako aj ďalší bývalý hráč Záhrebu Murley. Tridsaťštyriročný Američan proti svojmu bývalému tímu vypísal prémiu 200 eur, po stovke pridali obaja Slovinci. Do banku pribudne aj nejaká suma za hetrik, krátko po zápase pokladník kabíny Michal Sersen ešte nevedel povedať presne aká, pretože v KHL ešte žiadny slovanista neskóroval trikrát v jednom zápase.
Slovan čaká tretia sezóna v nadnárodnej súťaži vstupujúcej do siedmeho ročníka. V manželstve je to údajne kritické obdobie, ako to bude s ligou, ktorá chce konkurovať zabehanej NHL? KHL počíta straty a nálezy, a na oboch stranách nájdeme výrazné položky. Medzi hráčmi dominuje príchod nenápadného, ale v odborných kruhoch mimoriadne ceneného Vladimíra Sobotku. Oporu St. Louis delilo od dohody s bluesmanmi len 300 000 USD, ale český útočník ostal principiálny a nechcel ísť pod svoje trojmiliónové minimum. V Omsku dostal trojročnú zmluvu dohromady na 13,5 mil. USD v čistom a záruku, že po každej sezóne sa môže do NHL vrátiť. Jeho postup kvituje aj kouč českého nároďáku Vladimír Růžička: „Páči sa mi, že si dupol, keď videl, že porovnateľní hráči dostávajú vyššie zmluvy.“ Bodaj by jeho postoj neocenil, na MS v Prahe a Ostrave s ním môže rátať bez ohľadu na vývoj v NHL.
Na klubovej scéne sa KHL teší doteraz z najprestížnejšieho neruského úlovku, ktorým je 6-násobný fínsky majster Jokerit Helsinky. Vracia sa dvojnásobný ruský šampión Lada Togliatti, ktorý strávil štyri predchádzajúce sezóny pre finančné problémy v nižšej súťaži VHL, a olympijskú arénu Boľšoj využívajúci nový klub HK Soči. Medzi klubmi, ktoré budú v KHL chýbať (minimálne v tejto sezóne), nájdeme tiež zvučné mená: Lev Praha nebude obhajovať pred piatimi mesiacmi získaný titul najlepšieho tímu v Západnej konferencii, Spartaku Moskva nepomohlo najlepšie fanúšikovské zázemie spomedzi klubov v ruskom hlavnom meste, a na hrozivý vývoj rusko-ukrajinského konfliktu doplatil Donbass Doneck. V septembri sa navyše objavili správy o ťažkostiach ďalších celkov, Sibiru Novosibirsk či Dinama Riga. Obzvlášť v prípade lotyšského tímu je to mimoriadne prekvapujúce, v prvých rokoch súťaže ho vďaka fanatickým lotyšským fanúšikom, ktorí pravidelne v značnom množstve zapĺňali 14,5-tisícovú arénu a kupovali dresy a iné suveníry, považovali za jediný ekonomicky zmysluplný projekt v lige. „Každý klub, ktorý sezónu začne, ju aj dokončí,“ dušoval sa šéf KHL Medvedev. Jedným dychom však dodal: „Majitelia a sponzori musia brať do úvahy súčasné dianie vo svete a ekonomike. Zatvárať oči pred tým by bolo hlúpe.“
Nový bude hrací systém, s nárastom zápasov až na 60 v základnej časti. Menia sa aj pravidlá, nielen v KHL, ale celoplošne, ako to má IIHF vo zvyku na začiatku olympijského cyklu. Dominujú dve zásadné zmeny. Tzv. hybridný icing znamená, že zakázané uvoľnenie sa nebude pískať automaticky. Ak bude na úrovni kruhov na vhadzovanie jasne bližšie k puku brániaci hráč, je to zakázané uvoľnenie, ak útočiaci, alebo budú na jednej úrovni, v hre sa bude pokračovať. Ďalším oživením je skrátenie stredného pásma, čím sa zväčšia koncové zóny, teda útočné a obranné pásmo. Ako ukázali prvé súťažné duely, rozhodcovia nasadili omnoho prísnejší meter na zákroky hokejkou a rukami, toto všetko by malo podporiť ofenzívu a zvýšiť počet gólov.
Okrem Slovana bude slovenský hokej reprezentovať 11 hráčov a dvaja  tréneri. Ľubomír Pokovič je už v Minsku dobre známy, zaujímavé bude sledovať premiérové počínanie Dušana Gregora. Svojský 52-ročný tréner má na konte titul s Trenčínom v roku 2004 (pre Duklu zatiaľ posledný), víťazstvom v Kontinentálnom pohári 2009 dosiahol najväčší klubový úspech MHC Martin, a dvere do KHL si otvoril v predchádzajúcej sezóne triumfom vo „farmárskej“ VHL s kazašským tímom Saryarka Karaganda. V najvýchodnejšom tíme KHL Admiral Vladivostok mu beztak náročnú misiu skomplikuje aj nutnosť vyrovnať sa s únavným cestovaním.
.autor je športový komentátor RTVS

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite