Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oplatí sa

.časopis .kultúra

OPLATÍ SA ČÍTAŤ Franck Thilliez: Gataca (Artforum, 2014)
Je to napínavý thriller, ktorý nepustíte z rúk, kým ho nedočítate. Je to detektívka s hlavnými hrdinami, ktorých si napriek temným labyrintom v ich doráňaných dušiach obľúbite natoľko, že na nich myslíte ako na najbližších príbuzných. Francka Sharka a Lucie Henebellovú sme spoznali už v prvej časti Thilliezovho voľného diptychu Syndróm E. V tejto knihe si znovu a znovu kladú otázku, do akej miery je človek zodpovedný za svoje konanie. Nie je to náhodou všetko zapísané v génoch? Možno brať na zodpovednosť brutálneho vraha, keď ho k jeho činom priviedlo evolučné prežitie silnejšieho? Lucie a Franck proti silnejším, a teda evolučne „zvýhodneným“, bojujú. Gény nie sú všetko. Aj rozhodnutia sú dôležité. Jeden z najlepších detektívnych románov na aktuálnom slovenskom knižnom trhu veľmi dobre preložila Aňa Ostrihoňová.
.jk

OPLATÍ SA ÍSŤ Moldava spolu

Letnú festivalovú sezónu uzavrieme novým festivalom v Moldave nad Bodvou, konkrétne v rómskej osade Budulovská, kde pred vyše rokom polícia dosť brutálne zbila miestnych obyvateľov. Festivalový piatok sa začne už o pol jedenástej futbalovým zápasom Hudobníci vs FC Budulovská, nasledovať bude divadelné predstavenia z dvoch rómskych komunitných centier a po ňom koncerty kapiel Korben Dallas, Parno Graszt, detský zbor Superar, Slobodná Európa, Sendreiovci, Para, ako aj domáca skupina Chalani z chatrče. Vystavené budú aj fotografie Karola Horvátha z Moldavy nad Bodvou a výtvarné práce rómskych detí. V sobotu, 29. augusta budeme spolu v Moldave nad Bodvou. Všetko dôležité o festivale nájdete na www.pohodafestival.sk.
.jk

OPLATÍ SA NAVŠTÍVIŤ Kremnické gagy

Od piatka do nedele sa bude konať 34. ročník festivalu Kremnické gagy. Vystúpi na ňom množstvo divadiel, performerov, humoristov, tanečníkov, mímov, žonglérov, klaunov, akrobatov a hudobníkov z viacerých krajín – medzi headlinerov by sme hádam mohli zaradiť výber najúspešnejších etúd míma Milana Sládka, viacero predstavení slovinského Teatra Matita, či predstavenie brnianskeho Divadla Husa na provázku alebo Dividla Jiřího Stivína. Do Uličky slávnych nosov pribudne tento rok nos karikaturistu Jozefa Babušeka, otvorené bude, samozrejme, Múzeum gýča a na záver festivalu bude udelený Zlatý gunár. A to všetko v magickej a starobylej Kremnici. Program a informácie o festivale, ktorý je organizovaný „z lásky k humoru“ nájdete na www.gagy.sk.
.jk

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Odawas: Reflections of a Pink Laser
 (Bookmaker US)
Tento album naznačuje, prečo americká nezávislá hudobná scéna neupadá. Čerpá z hlbokej studnice svetovej hudby. A má vynaliezavé skupiny, napríklad Odawas (v základe duo Michael Tapscott, Isaac Edwards) z Indiany, ktorá posplietala na svojom najnovšom albume Reflections of a Pink Laser, také štýlové ingrediencie, že na jej skladby je ťažké nalepiť nálepku akéhokoľvek žánru. Space folk? Skladby nie sú založené na cyklicky sa opakujúcom vzorci sloha – refrén. Zvuk je elektronický, chvíľami synth-popový, chvíľami filmový, ambientný. Pritom poslucháč by nemal mať dojem, že počúva niečo ťažkotonážne náročné. Celok pôsobí melodicky výrazne, zvukovo lahodne. Snivý, chlapčenský spev, sprevádzaný impresionistickou elektronickou hudbou, môže vyvolávať dojem, že niekto podobný Neilovi Youngovi sa spojil s Tangerine Dream. Hudba ako z inej planéty.
.miroslav Potoček

OPLATÍ SA POČÚVAŤ Jenny Lewis: The Voyager
(Warner)
Ťažko sa píše o tejto americkej speváčke, pretože ju u nás pozná len málokto, no pre jej talent, spevácky prejav a hlavne svoje výnimočné pesničky by si zaslúžila určite viac pozornosti. Jenny Lewis niekedy pôsobila v pomerne úspešnej rockovej skupine Rilo Kiley a popri nej to skúšala aj sólo. Ako znie jej hudba? Predstavte si Fleetwood Mac z druhej polovice 70. rokov alebo Toma Pettyho v sukni. Jej tretia sólovka The Voyager je z jej troch albumov možno tá najlepšia, možno aj preto, že jej s nahrávkami pomohli hrajúci producenti Ryan Adams či Beck Hansen. Album poteší svojím teplým softrockovým soundom z pobrežia slnečnej Kalifornie, no za spevavými a nápaditými pesničkami, na ktoré by bola hrdá aj Stevie Nicks, sa skrýva jej osobný príbeh, pretkaný ťažkými skúškami z posledných rokov jej života.
.peter Bálik

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite