Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jej voľba

.eva Čobejová .časopis

Dnes, možno ešte zajtra sa môže zdať, že najdôležitejšími persónami tejto krajiny boli v pomaly sa končiacom roku ľudia ako Branislav Bríza, Radim Hreha či akýsi nahnevaný Jureňa.

Dnes, možno ešte zajtra sa môže zdať, že najdôležitejšími persónami tejto krajiny boli v pomaly sa končiacom roku ľudia ako Branislav Bríza, Radim Hreha či akýsi nahnevaný Jureňa.
O pár týždňov však už budú tieto mená celkom zabudnuté. Právom. Ale je tu jedno meno, na ktoré by sme z minulého roka nemali zabudnúť – Marianna Müllerová. Sprvu nepôsobila až tak sympaticky. Keď sa táto mladá žena s okuliarmi objavila na titulke bulvárneho denníka, konkurencia s chuťou rozoberala, ako M. M. predala svoj príbeh a ako hodlá na svojich nešťastných synoch ryžovať peniaze. Áno, aj to sa o nej písalo.
Mnoho ľudí krútilo hlavou nad nezodpovednosťou tej osôbky, ktorá predsa vedela, že čaká siamské dvojčatá, a predsa nešla na potrat. Odmietla ho a pripravila tým naše chudobné zdravotníctvo o milióny korún, ktoré vlastne vyleteli do luftu. Áno, aj to sa o nej hovorilo. Kritizovalo sa, že dovolila urobiť z tragédie svojich synov smrť v priamom prenose. Že ich ponúkla lekárom na experimentovanie. S manželom preto na prvý pohľad pôsobili ako dvojica celkom nezodpovedných ľudí. Lenže postupne sa tón verejnej diskusie a aj základný pohľad na celú záležitosť menil. A menili sa aj tí dvaja mladí manželia – pôsobili čoraz vyrovnanejšie, sebaistejšie a dôstojnejšie.

Ktosi navrhol, že by mala Marianna Müllerová dostať štátne vyznamenanie. Ale netreba. Ten príbeh by dostal neprirodzene oficiálnu moralistickú bodku a vyznamenanie by tak trochu znehodnotilo obyčajnú ľudskú prirodzenosť toho, čo manželia Müllerovci urobili. Oni dali svojim deťom šancu, stáli pri nich dlhé týždne, zvládli napokon aj mediálny záujem a ukončili ten smutný príbeh s neuveriteľne silným posolstvom. V rodine Müllerovcov budú zrejme smutné Vianoce bez detí, ale súčasne budú mať jedinečnú hodnotu: „Teraz mám čisté svedomie, môžem si sadnúť za štedrovečerný stôl s vedomím, že som nikoho nezabila,“ povedala v rozhovore pre SME jednoducho a ľudsky Marianna Müllerová.
Tohto roku sa na súde rozhodoval dôležitý spor o interrupcie, bola tu aj kampaň postavená na ostrie noža, ktorá mala zasiahnuť svedomie a natočiť ho proti interrupciám. Lenže najsilnejšiu „kampaň“ urobila pani Müllerová – ona sa rozhodla slobodne pre život, hoci to bolo obrovské riziko. Konala ako milujúca matka, ktorá dokáže prijať aj smrť svojich detí, ale nezniesla by pocit, že o tej smrti rozhodla ona sama. Toto bol rok pani Müllerovej.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite